Her er fylkesrådet for Akershus

Fylkesrådet i Akershus er nå på plass. Nyvalgt fylkesrådsleder Anette Solli gleder seg til å komme i gang.

Dame står bak talerstolen, seks personer står på rekke ved siden av. - Klikk for stort bildeFra venstre: Anette Solli, Ida Lindtveit Røse, Solveig Schytz, Tom Staahle, Lise Hagen Rebbestad, Ole-Jacob Johansen og Håkon Snortheim Andre Strand, fylkeskommunen

-Dette er en stor dag, og jeg er ydmyk og glad for å få lov til å lede byggingen av nye Akershus fylkeskommune, sier Anette Solli, (H).

17. oktober 2023 tiltrådte hun formelt som fylkesrådsleder i Akershus fylkeskommune.

I Akershus er det valgt en parlamentarisk styringsmodell, noe som betyr at det er fylkesrådet som leder fylkeskommunens administrasjon, innstiller saker til fylkestinget og er ansvarlig for gjennomføring av vedtak gjort i fylkestinget.

Solli har tidligere vært fylkesordfører i Akershus fylkeskommune, og har i Viken fylkeskommune hatt rollen som leder for opposisjonen.

- Jeg er svært glad for å ha fått med så mange dyktige kolleger i arbeidet. Vi skal gjøre vårt beste for at innbyggerne våre får gode tjenester hver eneste dag, sier Solli.

Fylkesrådet består av følgende medlemmer:  

Anette Solli (H), fylkesrådsleder

Anette Solli (født 1962) representerer Høyre og er bosatt på Rykkinn i Bærum. Hun kommer til jobben som fylkesrådsleder i Akershus fra vervet som gruppeleder for Høyre i Viken fylkesting.

Tidligere har Anette vært fylkesordfører i Akershus og i forkant av det var hun gruppeleder for Høyre i Akershus. Hun har hatt mange verv i fylkespolitikken, både i posisjon og i opposisjon. Dessuten har hun i en periode vært vara til Stortinget.

Anette har vært leder i for Oslo Regionens Europakontor og i fellesnemda for Viken fylkeskommune.

Hun har tidligere vært politisk rådgiver for Høyre på Stortinget. I tillegg har hun bakgrunn som selvstendig næringsdrivende.

Tom Staahle (Frp), fylkesråd for finans og fylkesrådsnestleder  

Tom Staahle (født 1972) representerer Fremskrittspartiet og er bosatt på Jessheim. Før han ble fylkesråd for finans har han vært ordfører i Ullensaker kommune, og statssekretær i Regjeringen Solberg.  

Han har lang politisk erfaring fra lokal, regional, og nasjonal politikk som gruppeleder i Ullensaker, fylkestingsrepresentant i Akershus fylkeskommune, og vararepresentant til Stortinget i to perioder.  

Han har en lang sivil karriere som sykepleier, key account manager innen fintech bransjen, informasjon, konsulent/rådgiver, eiendomsutvikling med mer.  

Av utdannelse har han tre ulike bachelorgrader innen sykepleie, informasjon/samfunnskontakt og eiendomsmegling (en eksamen som gjenstår).  

Håkon Snortheim (H), fylkesråd for samferdsel  

Håkon Snortheim (født 1998) representerer Høyre og er fra Nannestad. Før han ble fylkesråd jobbet han som rådgiver for Høyre på Stortinget. 

Han har tidligere vært folkevalgt i Nannestad og er ved siden av rollen som fylkesråd 1. nestleder i Unge Høyres Landsforbund. 

Snortheim har tidligere jobbet som konsulent og har en bachelorgrad i kommunikasjonsledelse fra Handelshøyskolen BI i Oslo.

Ida Lindtveit Røse (KrF), fylkesråd for næring, folkehelse, idrett og mangfold

Ida Lindtveit Røse (født 1992) representerer Kristelig Folkeparti og er fra Nordre Follo.  I tillegg til fylkesråd for næring, folkehelse, idrett og mangfold, er hun er 2. nestleder for KrF. 

Hun har tidligere vært gruppeleder for KrF i Viken, og var folkevalgt i tidligere Oppegård kommune fra 2011-2019. Hun var konstituert barne- og familieminister en periode i 2020, da Kjell Ingolf Ropstad avviklet sin foreldrepermisjon. 

Røse har bachelor i Europastudier fra Universitetet i Oslo. Hun har jobbet som politisk rådgiver for KrF på stortinget, og i perioden 2015-2017 var hun leder av KrFU.

Lise Hagen Rebbestad (H), fylkesråd for opplæring og kompetanse  

Lise Hagen Rebbestad (født 1965) representerer Høyre og er bosatt i Lillestrøm kommune. Hun har nå permisjon fra sin jobb som Compliance & Learning Manager i ManpowerGroup AS.  

Hun har lang politisk erfaring fra kommunestyret i Skedsmo kommune (nå Lillestrøm) og fylkestinget i Akershus og Viken. Har tidligere sittet i som nestleder i hovedutvalg for undervisning og i komite for Plan.  

Hagen Rebbestad har jobbet i det private næringsliv samtidig som hun har hatt folkevalgte verv. Hun har utdannelse innen ledelse.

Solveig Schytz (V), fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø  

Solveig Schytz (født 1976) representerer Venstre og er bosatt i Ås.

Før hun ble fylkesråd for plan, kulturminner, klima og miljø i Akershus var hun gruppeleder for Venstre i fylkestinget i Viken. Schytz er tidligere Stortingsrepresentant og er nå første vara til Stortinget. Hun er medlem av Venstres sentralstyre og leder for Norges Venstrekvinnelag. Hun har tidligere vært leder for hovedutvalg for plan, næring og miljø og hovedutvalg for samferdsel i Akershus.  

Schytz har mastergrad i konserveringsfag. Hun har blant annet arbeidet ved Norsk Folkemuseum, i Norsk museumutvikling/ ABM-utvikling og hos Riksantikvaren.

Ole-Jacob Johansen (Frp), fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet

Ole Jacob Johansen representerer Fremskrittspartiet og er bosatt i Asker. Før han ble utnevnt til fylkesråd for kultur, frivillighet og tannhelse, var han folkevalgt i Asker, der han tidligere har vært varaordfører. Johansen har vært gruppeleder for Frp og medlem av formannskapet gjennom flere perioder. Han møtte også som varamedlem til Stortinget i forrige periode fra Akershus for Frp.  Han har vært nestleder for Akershus Frp og leder for Asker Frp.  

Johansen har bakgrunn fra mediebransjen og har jobbet med journalistikk og kommunikasjon. Han har også studier i juss og statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. 

Les også: