Friluftslivets ferdselsårer
Friluftslivets ferdselsårer er et nasjonalt prosjekt som blir koordinert av Miljødirektoratet. I prosjektet er det et mål at alle merkede og skiltede turruter skal gjøres synlige i kartverkets database «Turruter», og at kommunene lager planer for stier og løyper. Prosjektet startet opp i Viken i 2020 og skal gå ut 2024.
Søknad om tilskudd til stimulering av friluftslivets ferdselsårer for 2025
Kontaktperson for Friluftslivets ferdselsårer i Akershus: Anette Hellsaa Christiansen
Les mer om prosjektet Friluftslivets ferdselsårer på Miljødirektoratet.no
Regional friluftslivkartlegging - kvalitetskontroll
Vi ønsker velkommen til siste medvirkningsfase for Regional Friluftslivskartlegging. Arbeidet som begynte i 2020 er nå i sin siste fase. Vi har kartlagt og fått beskrevet regionalt viktige friluftslivsområder i vår region.
Nå har du muligheten til å bidra og se over, før ferdigstilling.
Kvalitetskontrollen gjennomføres primo 2025 med svarfrist 1.3.2025. Direkte invitasjon sendes til kommuner og aktuelle organisasjoner.
En av fylkeskommunens oppgaver er å ivareta arealer og ferdselsårer for friluftsliv. Med bakgrunn i dette, samarbeider Akershus, Buskerud og Østfold om å kartlegge de regionale friluftslivsområdene slik at de synliggjøres i planarbeidet til fylkeskommuner, kommuner og andre aktører.
Kommunene har tidligere kartlagt og verdsatt friluftslivsområder, og den regionale kartleggingen bygger videre på dette arbeidet ved å kartfeste de regionale friluftslivsområdene, utfartsområdene og ferdselsårene etter samme arbeidsmetode.
Universell utforming
Alle skal ha gode muligheter til å være ute i naturen og ha tilgang til å delta i friluftsliv. Vi støtter tiltak for å bedre tilgjengelighet i friluftsområder og rådgir kommuner og andre i veiledere og krav som finnes for universell utforming.
Akershus fylkeskommune skal utvikle et konsept for dagsturhytter i Akershus, med utgangspunkt i restaurering og gjenbruk av eksisterende bygg. Dagsturhytter skal være attraktive og lavterskel turmål i kommunene, i form av åpne hytter med enkel standard. Dagsturhyttene tilrettelegger for kortreiste naturopplevelser som gir mulighet for å varme seg, spise matpakke, lese bok eller møte andre på tur.
Dagsturhyttene skal hovedsakelig være plassert ca 15-60 minutters gangtid fra skoler, kollektivtilbud eller parkeringsplass.
- Målet er at dagsturhyttene skal være et gratis inkluderende lavterskel tilbud, bidrar til å senke terskelen for flere til å komme seg ut på tur.
- Det skal utjevne sosiale forskjeller for deltakelse i friluftsliv, og styrke mangfolds- og inkluderingsarbeidet.
- Dagsturhyttene utvikles tett samarbeid med kommunen, frivilligheten og innbyggere i nærmiljøet, og skaper en sosial møteplass og fellesskap.
- Pilotprosjektet skal velge ut 2-3 kommuner og sammen med dem kartlegge og finne egnede bygninger og lokalisering for dagsturhytter.
Gjenbruk av eksisterende bygninger
Gjennom ny bruk av eksisterende bygninger kan vi utvikle et godt friluftslivstilbud uten å gå på bekostning av klima og miljø. I vår region står det mange eksisterende bygninger, i form av blant annet ubrukte fritidsboliger, skogskoier, jakthytter, gapahuker, husmannsplasser og lignende. Med inspirasjon fra kulturarv-prosjekter, og andre fylker som har restaurert gamble bygg, og nyere fokus på sirkulærøkonomi, bærekraft og gjenbruk, ønsker Akershus at alle dagsturhytter i fylket skal baseres på eksisterende bygninger. Beliggenhet blir hovedkriteriet for utvelgelse av dagsturhyttene, og det kan være aktuelt å flytte eksisterende bygninger.
Ta kontakt
Tips oss gjerne dersom du kjenner til et område eller en hytte som står brakk i din kommune som har potensiale for å utvikles som dagsturmål. Kontaktperson for dagsturhytteprosjektet er René Aasnæs.
Akershus fylkeskommune har mottatt midler til pilotprosjektet fra Sparebankstiftelsen DNB.
Vårt ansvar for friluftsliv
Akershus fylkeskommune skal
- gjennom egne tiltak, fordeling av statlige tilskuddsmidler og deltakelse i statlige prosjekter bidra til å ivareta og utvikle arealer, ferdselsårer og anlegg for friluftsliv og stimulere til friluftsliv
- bidra til å informere om rettighetene og pliktene som følger av allemannsretten
- ha det regionale ansvaret for skjærgårdstjenesten og for statlig sikrede friluftslivsområder
- støtte opp under kommunenes arbeid innenfor friluftsliv og veilede og bidra til å bygge opp kompetanse i kommunene på friluftslivsfeltet