Gjennom økt offentlig og privat innkjøp av kortreist mat, vil vi styrke den lokale matproduksjonen ved å skape en desentralisert varekjede med mindre matsvinn og mindre utslipp fra transport. For å få til dette har prosjektet blant annet levert en behovsanalyse. Videre piloteres direktehandel med lokale produsenter i Lier og Bærum kommuner.
Hvorfor?
Verdikjeden for logistikk av mat er svært sentralisert og fører til lange transportetapper med mye utslipp og mye matsvinn (se figur). Denne verdikjeden bidrar i liten grad til at lokale småskalaprodusenter får levert sine produkter til markedet.
Funn og erfaringer fra behovsanalysen
- Innkjøp av kortreist mat må forankres politisk
- Det må være en mulighet for å kjøpe lokalt i rammeavtaler
- Produsenter må ha forutsigbarhet og langsiktighet i avtaler
- Infrastruktur og logistikk må være desentralisert og effektiv
- Det må være enkelt å bestille
- Både produsenter, innkjøpere og kjøkkenansatte trenger mer kunnskap og kompetanse
Gevinster
- Bedre beredskap og mindre matsvinn
- Reduserte utslipp og mindre transport
- Bedre helse, økt bevissthet om matforbruk
- Økt verdiskaping lokalt
- Bedre konkurranse i dagligvaremarkedet
Veien videre etter 2025
- Prosjektet planlegges videreført som en regional matsatsning.
Sist endret 13.06.2025 10.31