På dette utdanningsprogrammet går du i utgangspunktet 2 år på skole + 2 år i lære.
- På Vg1 har du fellesfag og felles programfag innen helse- og omsorgsfag. Dette er programfagene:
Yrkesutøving
Vi tar utgangspunkt i dette faget og knytter de andre fagene til det yrket du velger å arbeide med igjennom året. Du kan velge blant alle yrkene innen helse og oppvekstfagene som for eksempel barne og ungdomsarbeider, hjelpepleier, sykepleier, sosionom, psykolog, legesekretær, apotektekniker etc.etc. I dette faget skal du lære alt du kan om dette yrket. Det kan være hvem de samarbeider med, hvilke lover som de må følge og hva som kreves av en som skal bli dette.
Kommunikasjon og samhandling
Når en arbeider med mennesker må en kunne samarbeide med alle. For å kunne dette kreves det gode kunnskaper om seg selv og andre. Kunnskaper i kommunikasjon skal sikre at det du mener skal bli forstått og at du forstår andre. I dette faget skal det øves i blant annet det vi kaller sosial kompetanse, konflikthåndtering og empati.
Helsefremmende arbeid
Her skal du lære å ta vare på deg selv og andre. Du skal forstå hva god helse er og hvordan du skal få overskudd til både elske, og arbeide.
- På Vg2 velger du fordypning (programområde) som du ønsker å spesialisere deg innenfor: Barne - og ungdomsarbeiderfaget, eller Helsearbeiderfaget.
- I både Vg1 og Vg2 har du yrkesfaglig fordypning, der du får teste ut ulike lærefag og læresituasjoner.
Både i Vg1 og Vg2 har du 35 timer opplæring med både fellesfag og programfag per uke. I dette faget har du to valg:
• Praksis. Hvis du vet helt sikkert hva du vil bli. I første klasse er elevene utplassert 3 uker. I tillegg velger mange å være ute i bedrift i sitt fag «Yrkesfaglig fordypning» som er en dag i uka. I andre klasse er helsefagarbeiderne og barne- og ungdomsarbeiderne utplassert en uke på Frambu senter for sjeldne funksjonshemminger, 4 uker på sykehjem/Sunnaas sykehus/bolig med bistand/barnehage/skole/ungdomsklubb og et 3 ukers samarbeid med skolens tilrettelagte avdeling.
Eksempler på praksissteder våre elever er i: Nesoddtunet, Sunnaas, Blå kors rusinstitusjon, Hjertebakken, Tangenåsen ungdomsskole, Heia barnehage,Håkontoppen og fritidsklubbene på Nesodden.
• Ungdomsbedrift. Her skal du lære å starte din egen bedrift. Her er det bruk for kreative og praktisk anlagte folk.
Se fag- og timefordeling på vilbli.no.