Elevene ved Restaurant- og matfag har bakt tykklefser og her deler de oppskriften med fremgangsmåte og serveringstips:
Tykklefse
2 egg
2 dl farin
150 g smeltet smør
1,5 dl lys sirup
3 ts hornsalt
1 ts natron
5 dl surmelk (el. Kefir)
ca 1,1 kg hvetemel
Fremgangsmåte
- Pisk eggedosis
- Smelt smør og sirup
- Hell oppi surmelk i eggedosisen
- Ha hevemidlene i røra
- Ha oppi smør/sirup
- Bland inn melet, deigen skal ikke knas, den skal være litt løs
- Trille ut ca. 200 g emner, blir ca 10- 12 lefser,
- Kjevle de ca ½ tykke og runde, alle like runde (20-22 cm i diameter)
- Steikes på takke, trinn 5-6, i ca 3-5 min, jevnt brune på begge sider og gjennomstekte
- Legges oppå hverandre, under klede
- Avkjøles
- Kan fryses
- Servering: Smøres med smør (gjerne Kviteseidsmør), sukker, kanel eller brunost. Legg to og to lefser oppå hverandre, skjæres i snipper/trekanter
Utstyr: Bl.a.: Stor arbeidsbolle, tresleiv, kjevle (jevn/ikke rutet), stekespade el. bakstefløy og takke. Om du ikke har takke kan de steikes i steikepanne/jernpanne på plate.
Utskriftsvennlig versjon (PDF, 31 kB)