FN-debatt: Kontroverser rundt Russlands rolle i Mali

Av Lavrans Tørnby Lotterud, 1STB

I lys av en generalforsamling av FN har det kommet fram ulike synspunkt for konflikten i Mali, med flere ulike nasjoner som har ytret sin mening om konflikten i det krigsherjede landet. Det har vært spent diskusjon mellom de ulike landene, men så langt har det virka konstruktivt med landene som har kommet til enighet om hva som burde gjøres i denne konflikten. Journalisten har dermed intervjuet noen av delegatene fra møtet i nærmere ettersøkelse av hva disse representantene mente.

Borgerkrigen i Mali har vært en lang og gruelig konflikt, med mange parter som har interesser i landet. Opprinnelig var borgerkrigen mellom tre parter, regjeringen, tuaregene og islamistene. Tuaregene og islamistene slåss i nord mot regjeringen i sør for uavhengighet. Dette startet i januar 2013. Den demokratiske regjeringen i sør senere kuppet og erstattet av en militærjunta, som har leid inn Wagner-soldater. I tillegg har franske styrker vært i landet og sikret Frankrikes interesser.

Elev. - Klikk for stort bildeDelegat Admurzajev fra Frankrike. Lavrans Tørnby Lotterud, 1STB

Noe av det heteste temaet i generalforsamlingen, var Russlands mulige innblanding i Mali. De fikk mange angrep slengt etter seg fra flere ulike land som anklaget Russland for menneskerettighetsbrudd, igjennom at den mulig statseide leiearmeen Wagner-gruppens ble hyret inn av Maliske myndigheter for å bekjempe terrorgruppene nord i Mali. Dessuten har Wagner også sikret seg egeninteresser, altså naturressurser i Mali. Mye av kritikken kom fra Frankrikes delegat, som også er intervjuet. Russland har forsvart seg fra disse anklagene ved å mene at vesten undergraver Malis suverenitet og selvbestemmelse, noe som Russland påpeker at vesten har gjort flere ganger gjennom kolonialisme. Delegaten fra Storbritannia forsvarer seg også mot mot anklagene fra Russland. Vi utforsker uttalelsene til delegatene videre.

Delegat Sven-Emil Langved er en engasjert delegat som har hatt mye å si under møtet. Han har proposert en hardere militærhånd med økning av tilstedeværelse til MINUSMA, de fredsbevarende styrkene i Mali, og oppdeling av landet i to.

Elev. - Klikk for stort bildeDelegaten fra Storbritannia. Lavrans Tørnby Lotterud, 1STB

Delegat Langved forsvarer vesten fra Russlands anklager under FN-møtet om vestens innblanding og ignorering av lands suverenitet opp gjennom historien.

«Det er helt feil. Kolonialisme er en ting fra fortiden, og der skal det bli. Vi ønsker bare fred i Afrika og vi ønsker at de (Mali) skal være suverene. Nå handler det også om folks sikkerhet og vi ønsker å opprettholde at folk får sikkerhet».

Her påpeker altså Sven at kolonialisme tilhører fortiden til, og at sjargongen til vesten har endret seg i senere år. Videre påpeker delegat Langved de skinnhellige uttalelsene fra Russland.

«Vi tenker det er feil av Russland og si det de sier og gjøre det de gjør, i henhold til det de har gjort i Ukraina det siste året. De snakker om Malis suverenitet, men likevel invaderer de Ukraina. Dette svarer jeg på vegne av Storbritannia.»

Videre intervjues Akram Admurzajev fra Frankrike om konflikten i Russland innblandes i Ukraina. Frankrike har tidligere hatt fredsbevarende styrker i Mali, som ble drevet på flukt av de innkommende Wagner-troppene. Derfor har Frankrike mye rett til å være misfornøyde, noe som utspilte seg i salen, med delegat Admurzajev som rakte argument etter argument mot Russlands involvering i Mali. I tillegg har Admurzajev kjent Russisk ekspansjon nærmere på kroppen som tsjetsjensk flyktning. Talene hans møtes med rungende applaus.

Det begynner med Wagner-gruppens innblanding i Mali.

«Jeg synes de ikke burde være der, de burde ikke være noe sted i verden»

Videre forteller Admurzajev om hvordan Russland forsvarer involveringen av Wagner og mulig Russland.

«Unnskyldningen deres er veldig svak, at de kjøpte Wagner, tror jeg ikke noe på dem. Det er mange ganger bevist at de er eid av staten, og som jeg har nevnt er det russiske representanter i Mali.»

Videre forsvarer Admurzajev vesten mot Russlands anklager.

«Disse unnskyldningene til at vi er imperialister, og at vi prøver å kolonisere Mali igjen, det er veldig morsomt syntes jeg. . . En annen ting er hvordan de invaderer naboland.»

«De har ikke mye å si» avslutter Akram, i Russlands måte å forsvare seg på. «Vi har dømt den Russiske stat som terrorstat, og det kommer vi fortsatt til å gjøre. Den eneste måte vi kan tilgi dem er om de stopper og retretter fra Ukraina for å bevare fred».

Her viser det seg at Frankrike stiller seg svært kritisk til Russlands involvering, og ønsker å få slutt på russisk intervensjon i krigsherjede land. Russlands involvering puttes i et større perspektiv, med landets innblanding i Ukraina og i Kaukasus.

Russland gikk ikke tyst ut etter denne kritikken, og journalisten har også intervjuet de russiske delegatene for hva de har til sitt forsvar. Delegat Akvile Zvirblyte og delegat Leona Førrisdahl svarer på denne kritikken.

To elever. - Klikk for stort bildeRusslands delegater i Sikkerhetsrådet. Lavrans Tørnby Lotterud, 1STB

Totalt sett mente de møtet var ensidig, med alle kritikken de fikk.

«Vi fikk mange anklager fra de andre uten at de viste tilstedeværelse for konflikten i Mali» svarer delegat Zvirblyte.»

Videre svarer delegatene på anklagene at de er skinnhellige, med at de skylder på vesten for å være innblandende, men har drevet med involverende selv,

«Om de hadde sagt nei til støtte, hadde vi ikke hatt Wagner-gruppen der. Dette er et frivillig arbeid for å hjelpe et fremmed land»

Etter dette påpeker delegat Zvirblyte at Russland har støttet Mali ikke-militært.

«Vi har gitt undervisning til studenter, vi har hjulpet økonomisk og bygget opp infrastruktur.»

Zvirblyte fortsetter å forsvare Wagner i Mali, ved å påpeke at gruppen er uavhengig.

«Det var mye snakk om Wagner (under FN-møtet), som FN-delegatene har ingen tilknytning til. Den er bygget av russiske borgere.»

Delegat Zvirblyte avslutter henholdsvis at Wagner ikke er tilknyttet Russland.

«Det er ikke oss, og det kan ikke bli tilknyttet Russland direkte.»

Intervjuet forlenges ved at journalisten spør om Yevgeny Prigozhins tilknytning til Putin, altså en mulig tilknytning til den russiske staten. Dette svarer delegat Førrisdahl på.

«Dette er private styrker. Det har ingenting med oss å gjøre. Dette er irrelevant, avfeier delegaten.

Videre argumenterer Akvile videre med å klandre vesten for å ha privatgrupper i mange land nær grensen til Russland, og mener mange land i FN er hypokritiske fordi de beskylder Russland for å ha Wagner, når flere land har lignende grupper.

«Frankrike har mange ulike privatgrupper i mange land, inkludert nærme grensen til Russland. Å påpeke at Russland har Wagner, er irrelevant, dette er en privatgruppe, vi kunne like godt ha nevnt privatgruppen til alle andre land.»

I dette utsagnet kan oppfattes som ikke-kooperativt, mens de gjenspeiler egne feil på andre land.

Til syvende og sist avslutter delegat Leona med at «dette er ikke relevant».

Det har vært en interessant debatt, der mange meninger har blitt luftet og store linjer har blitt trukket. Diskusjonsmomentet i møtet var om Wagners innblanding i Mali, og om dette egentlig har noe med Russland å gjøre. På den ene siden er det for det meste Frankrike, men også flere land som Storbritannia og Japan, og på den andre siden var det Russland. Hovedargumentene fra vestens side, er at Russland bruker Wagner for en gevinst i Mali, mens Russland argumenterer med at det ligger i nasjoners suverenitet å bestemme om de skal ha.

Konkluderende, blir det spennende å se hvordan Russlands tilstedeværelse i Mali vil utspille seg videre. Det er viktig å understreke at å ha dialog er bedre enn å bruke makt, og FN brukes som et medium for å få på plass dette. Selv om Russland og vesten er uenig om dette, legger dialog et grunnlag for å løse denne konflikten på best mulig måte, der alle blir hørt.