Tim Mossholder, Unsplash
Målsettinger:
Drømtorp videregående skole skal være en rusfri skole.
Oppbevaring, kjøp, salg eller bruk av rusmidler skal ikke skje på skolen. Alle som oppholder seg på skolen er bevisst på dette.
Skolen arbeider med rusforebyggende tiltak slik at elever får kunnskaper om rus og rusmidler og ferdigheter som hjelper dem til å ta gode valg.
Alle skolens ansatte følger skolens rutiner for rusforebygging.
Skolen formidler hjelp til elever som kan ha eller har utfordringer med rus.
Taushetsplikt og opplysningsplikt:
Taushetsplikt og opplysningsplikt er bestemt i lovverket. Loven sier at de som jobber på skolen, har full taushetsplikt om det de får vite om elever og andre på skolen. Samtidig har offentlig ansatte et spesielt ansvar for å melde ifra hvis de er alvorlig bekymret for et barn eller en ungdom. Dette kalles opplysningsplikt. I noen tilfeller har de ansatte på skolen plikt til å si ifra til barnevernstjenesten. Dette står i barnevernsloven § 13-2. Man må blant annet si ifra hvis man mistenker at:
En ungdom har problemer med rus, driver med kriminalitet eller er i et skadelig miljø.
En ungdom blir mishandlet.
En ungdom ikke får god nok omsorg hjemme.
Det er fare for utnyttelse av et barn eller ungdom til menneskehandel.
Hvis man mistenker noe av dette, skal skolen gi informasjon til barnevernet med en gang. Foresatte informeres om bekymringen hvis eleven er under 18 år. (Foresatte informeres ikke hvis det er tungtveiende grunner til det.)
Det er ikke brudd på taushetsplikten å si ifra til ledelsen på skolen. Ledelsen har ansvar for å forebygge og bekjempe rusmisbruk på skolen og trenger denne informasjonen for å sette i gang riktige tiltak.
Helsesykepleier er ikke ansatt ved skolen og har taushetsplikt etter helselovgivningen. Helsesykepleier kan ikke si videre det du har fortalt, hvis ikke du har gitt samtykke til det. Hvis du vil at helsesykepleier skal fortelle ledelsen på skolen om din bekymring, må du gi hen beskjed om det.
Tim Mossholder, Unsplash
Generelle tegn og symptomer på bruk av rusmidler:
Det kan være vanskelig å oppdage at en elev har et problem med rus. Små ting som kan vekke mistanke om at noe er galt, behøver likevel ikke å bety at elevene ruser seg. Det kan være at eleven har andre utfordringer knyttet til mental eller fysisk helse, eller at hen bare er på vei til å bli en selvstendig voksen. Samtidig er det viktig å se helheten og sammensetningene av tegn og symptomer. Derfor er det viktig at man gir beskjed på skolen hvis man er bekymret, slik at vi kan undersøke. Det er fire overordnede tegn og symptomer det er vanlig å se etter, hvis man er bekymret for rusbruk:
Endring i oppførsel og vaner.
Fysiske forandringer.
Funn av spesielle gjenstander.
Sosiale problemer/utfordringer.
Dersom man kan krysse av på flere av disse, kan det gi mistanke om misbruk av rusmidler. I skolens handlingsplan finnes det en mer utfyllende liste over tegn og symptomer. Du finner også god informasjon i heftet Tegn og symptomer på narkotikamisbruk eller andre rusmidler (Statens rettstoksologiske institutt). Skolens hovedfokus er tiltak som forebygger rusmisbruk og å formidle hjelp til elever som har utfordringer med rus. Det er ikke skolens oppgave å behandle rusavhengighet. Forebyggende tiltak gjennom skoleåret er beskrevet i skolens rusforebyggende handlingsplan. Under kan du lese hva du skal gjøre hvis du er bekymret for eget eller andres forhold til rus.
Du ønsker hjelp mot ditt rusbruk: Si ifra til en ansatt ved skolen. Den ansatte informerer ledelsen, og du vil bli kalt inn til et møte for å fortelle om situasjonen. I møtet kartlegger vi behov for hjelp og tilrettelegging og legger plan for videre oppfølging. En du har tillit til, leder møtet. Det kan for eksempel være avdelingsleder, kontaktlærer, rådgiver eller miljøarbeider. Hvis du er under 18 år, skal dine foresatte involveres, med mindre tungtveiende grunner taler mot det. Hvem andre som inviteres inn i samtaler/møter vurderes i hvert enkelt tilfelle, det kan for eksempel være helsesykepleier eller en venn du stoler på.
Du er bekymret for at en elev bruker rusmidler eller mistenker omsetning og oppbevaring av rusmidler på skolen: Si ifra til en ansatt ved skolen. Den ansatte informerer ledelsen som inviterer deg til en samtale for å avklare hvorfor du er bekymret. Dersom du som melder er en medelev, kan du ta med dine foresatte eller en annen person du stoler på, inn i samtalen. Ledelsen følger opp bekymringen videre.
Du oppdager at en elev bruker rusmidler på skolen eller er ruset på skolen: Si ifra til en ansatt ved skolen med en gang. Den ansatte informerer ledelsen med en gang. Elever som er tydelig ruset på skolen, tas ut av undervisning med en gang. Dersom eleven er under 18 år, kontaktes foresatte som er ansvarlige for å hente eleven. Det sendes bekymringsmelding til barnevernet. Det vurderes om politiet skal kontaktes. Ledelsen følger opp videre.
Unsplash, George Lucas Wendt
Kontaktpersoner og ressurser 2024:
På skolen: Tar du kontakt med den du stoler på, for eksempel kontaktlærer, avdelingsleder, rådgiver, miljøarbeidere eller andre. Du kan ringe, sende en chat i teams, sende e-post eller «stikke innom» kontoret/arbeidsplassen. Kontaktinformasjon til skolen: Der blir du hjulpet til riktig kontaktperson:
Sentralbord: 64 91 46 00
Andre kontaktpersoner:
Rektor, Hanne Angell: 47 23 17 16
Utenfor skolen:
Helsestasjon for ungdom: 64 87 86 61
Politiet: 02800
Barneverntjenesten i kommunen: 40 00 09 47
SLT Koordinator Nordre Follo kommune: 91 78 57 72
Follo Barnevernsvakt: 91 71 96 15
Ruskontakt ungdom: 41 27 97 26
Barne- og ungdomspsykiatrien FOLLO(BUP): 64 85 20 50
Rask psykisk helsehjelp (for beboere i Nordre Follo, over 18 år): 90 77 11 66
Distrikspsykiatrien (Dps): 64 85 20 00
Legevakt: 116 117
Hjelpetelefoner og hjelpelinjer:
Rustelefonen: 08 588
Dopingtelefonen: 800 50 200
Forside - Rusinfo (Svarer på det du lurer på om rus). på telefon: 08 588, eller Chat på nett
Chat med oss - Mental Helse Ungdom
Ung.no — offentlig og kvalitetssikret informasjon for ungdom
Folkehelse, ernæring og fysisk aktivitet - Helsedirektoratet