Retningslinjer for Næringsutvikling og innovasjon i Akershus

6 Statsstøtteregelverket

Ifølge EØS-regelverket skal ikke offentlig tilskudd brukes på en måte som kan virke konkurransevridende i et marked. Når fylkeskommunen likevel tildeler tilskudd til virksomheter som driver kommersiell virksomhet, benyttes to klausuler i regelverket: Enten er tilskuddet relativt lite, altså ikke stor nok til å virke konkurransevridende. Dette kalles bagatellstøtte og har et tak på 300 000 euro over tre år. Eller så kan tilskuddet gis som gruppeunntak. Dette er konkrete tiltak og aktiviteter som det er tiltatt å finansiere på gitte vilkår. I denne tilskuddsordningen kan fylkeskommunen gi tilskudd under gruppeunntakene listet opp nedenfor.

6.1 Gruppeunntak

Tilskuddet gis med hjemmel i Statsstøtteregelverket og bestemmelsene om alminnelige gruppeunntak. Akershus fylkeskommune rapporterer om tilskuddsordningen til Nærings- og Fiskeridepartementet på fastsatt skjema fra ESA. Dette i samsvar med regler for rapportering av offentlig tilskudd til EFTAs overvåkningsorgan WTO.

Tilskudd fra tilskuddsordning for næringsutvikling og innovasjon i Akershus kan tildeles innenfor følgende kategorier/gruppeunntak i henhold til EØS' statsstøtteregelverk:

  • tilskudd til rådgivningstjenester til små og mellomstore bedrifter (artikkel 18)
  • tilskudd til forskning og utvikling (artikkel 25)
  • tilskudd til innovasjonsklynger (artikkel 27)
  • innovasjonstilskudd til små og mellomstore bedrifter (artikkel 28)
  • tilskudd til prosess- og organisasjonsinnovasjon (artikkel 29)
  • tilskudd til opplæring (artikkel 31)

Vi gjør oppmerksom på at tilskuddet ikke kan kombineres med annen offentlig finansiering for de samme kostnadene, eller hvor det resulterer i en støtteintensitet som overskrider reguleringene i ovennevnte gruppeunntak.

Vi viser til Kommisjonsforordning (EU) nr. 651/2014 av 17. juni 2014 for ytterligere beskrivelser av de relevante gruppeunntakene for tilskuddsordningen. Se mer informasjon om offentlig støtte på regjeringen.no.

6.2 Bagatellmessig støtte

Tilskuddet kan også unntaksvis bli tildelt etter reglene om bagatellmessig støtte, som er et unntak fra det generelle forbudet mot offentlig støtte i EØS-avtalen. For å kunne motta bagatellmessig støtte, kreves det at tilskuddsmottaker ikke har mottatt mer enn 300 000 euro over en periode på tre regnskapsår.