Aktørene tok seg tid til å stille opp på et lite intervju i lunsjen. Fra venstre til høyre: Regine Margareta Rosenberg, Erle Horn, Maria Libélula Baglo, Lucas Wendelboe Perez, Maya Elise Gustad-Paulsen, Paula Sæverud Higraff, Thomas August Wiencke og Frikk Finsrud var ikke til stede da bildet ble tatt.
Tarje Risbøl
Aktørene - revyens ansikt utad
Nylig skrev vi en sak om Askerrevyen og de flotte resultatene årets forestilling “Kongen på haugen” har oppnådd. Terningkast fem fra Budstikka og utsolgte forestillinger hvor salen runger av latter, har gitt elevene mye å være stolte av. Nå som det nærmer seg årets siste forestilling ønsket vi derfor å ta en nærmere titt på hvordan aktørene jobber, og hva som ligger bak sketsjene som har fått så mange til å le.
Fra audition til aktørsjef
Hver høst avholdes aktør-auditions. Dette starter med en påmelding i kantina, som i seg selv er en begivenhet med mye forventning og spenning. Deretter er det aktør-sjefen, valgt ut blant fjorårets aktører, som har ansvaret for å velge hvem som går videre. I år har denne jobben blitt gjort av aktørsjef Maria Libélula Baglo.
- Jeg ble med i revyen i første klasse og synes det var veldig stas. I år har det vært enda mer stas. Jeg var den eneste som ble med videre fra i fjor så slik falt det seg naturlig. Så fant jeg disse fine folka gjennom auditions, og det var helt klart det beste valget jeg har tatt, sier Maria.
Maria forklarer at årets audition besto av en improvisasjonsøvelse hvor kandidatene måtte overbevise en bilettkontrollør om å få bli på toget uten billett – et klassisk scenario som tester kreativitet og rask tenkning.
– Lukas sang Elvis, og derfor måtte vi bare ha med en Elvis-sang i revyen. Regine snudde hele bilettkontroll-oppgaven på hodet og erklærte at hun var den ekte kontrolløren, ler Maria.
I"Wokeste" laget. Sketsjen starter med humor over krenking, men forløses i et ellevilt musikalnummer ála Elvis.
Anders Grønning
Øving, manus og fellesskap
Revyarbeidet starter rett etter auditions i oktober, og prosessen er omfattende.
– Vi bruker mye tid på å bli kjent, blant annet gjennom teaterøvelser, sier Maria.
Et spesielt minne fra årets prosess er en improvisasjonsworkshop i Oslo som viste seg å være feilbooket.
– Det var den eneste dagen i året hvor de ikke hadde workshop. Men de samlet sammen folk, og vi befant oss plutselig i en improvisert improv-workshop med vilt forskjellige mennesker. En gammel dame skulle ha rap battle med oss. Det eneste hun klarte å si var "Torsk er dritt". Nå er det blitt vårt slagord før vi går på scenen, sier Maria.
Maria Libélula Baglo og Frikk Finsnes under arbeidet med Fortnite-sketsjen.
PR-gruppa Askerrevyen 2025
Rutinene bak revyen
Arbeidet med revyen er systematisk og tidkrevende. Aktørene samles to ganger i uken for faste øvinger.
– Vi møtes onsdager fra 16 til 21 og torsdager fra 15 til 21, helt til skolen stenger, forteller Maria.
Arbeidet er delt inn i ulike faser. De første ukene går med til idémyldring og sketsjeskriving, der alle bidrar med forslag.
– Vi skriver sketsjer sammen, viser dem for hverandre og forbedrer dem. Det er en iterativ prosess hvor vi stadig justerer og finpusser, sier Thomas.
I intensivuka før premieren går arbeidet over i mer scenepraksis, hvor aktørene øver på fremføringen, mens resten av revyteamet – som inkluderer dansere, teknikere, korister og musikere – samordner sine bidrag.
– Revyen hadde ikke vært det samme uten de andre gruppene. Uten kostymegruppa, lyd og lys, og ikke minst PR, hadde vi ikke hatt en revy å vise frem, sier Erle.
Elevene bruker mye tid på å finpusse på manus og planlegge fremføringen. Alt som skal med, skal ha en funksjon - og latter er hovedmålet.
PR-gruppa Askerrevyen 2025
Et kreativt kollektiv
Mot slutten av prosessen er det intense gjennomganger og generalprøver for å sikre at alt sitter. Aktørene skriver store deler av revyen selv.
– Vi har kanskje 10 000 ideer som aldri når scenen, men vi kaster ikke bort noe. Noen vitser bygger opp til andre vitser, og vi har jobbet nøye med at alt skal ha en mening, forklarer Maria.
Alle er involvert i skriveprosessen.
– Det er ikke "min sketsj" eller "din sketsj". Vi roterer tekster mellom oss for å få inn nye perspektiver, sier Thomas.
Regine legger til:
– Vi suger til oss inspirasjon fra alt rundt oss, på skolen, på bussen, overalt.
Kokkene konkurrerte om pølsas gunst i denne sketsjen. Fra venstre: Thomas August Wiencke, Regine Margareta Rosenberg og Maria Libélula Baglo.
Anders Grønning
Et unikt samhold
For mange er det sosiale like viktig som selve forestillingene.
– Det er en helt spesiell energi i gruppa. Vi jobber hardt, men vi har det utrolig gøy sammen, sier Erle.
Maria mener at det sterke samholdet er noe av det som gjør revyen så spesiell.
– Det viktigste er å være en arena hvor alle kan bidra og være seg selv. Man må ikke være en del av en bestemt gjeng for å komme inn. Det handler om talent og innsats, sier hun.
Maya Elise Gustad-Paulsen og Regine Margareta Rosenberg spilte skuffet russ uten buss som fikk en overraskelse fra Kina.
Anders Grønning
Råd til fremtidige aktører
Til de som vurderer å prøve seg på audition har aktørene en klar oppfordring:
– Bare gjør det! Det er så mange flinke folk der ute som aldri prøver fordi de ikke tør, sier Erle.
Maria legger til:
– Tør å by på deg selv, men husk at revy ikke bare handler om å være utadvendt. Det handler også om samarbeid, kreativitet og å skrive gode tekster.
For de som vil ha en opplevelse full av latter, vennskap og kreativ utfoldelse, er Askerrevyen et perfekt sted å være.
Revymedlemmer samlet i gymsalen.
PR-gruppa Askerrevyen 2025