Kantinetilbud med hjerte for elever og miljø

Da skolen tok over driften av kantinen og ansatte egen kokk med sosial kompetanse fikk elevene ved Asker vgs et helhetlig kantinetilbud som vi er veldig stolte av. Etter en periode med oppussing er nå kantina klar for gjenåpning. Så hva innebærer det?

To menn står bak disken i kantina. - Klikk for stort bildeKristian og Luis var på plass med fiskekakesliders, tomatsuppe, salatbar og brød til åpningen. Cathrine K. Zandjani



I 2023 tok skolen over driften av kantina etter å i mange år ha satt ut oppdraget til en privat næringsdrivende. Med det fikk skolen ansatt egen kokk, Kristian Augestad Halvorsen. Kristian har et hjerte for den gode og sunne maten, servert med varierte oppskrifter basert på ferske råvarer. I tillegg har han omsorg for elevene, og bruker mye av tiden sin på å småprate med de mange som bruker kantina som sitt viktigste oppholdssted i friminuttene. 

Det første året av driften hadde fylket dekket gratis skolemat til elevene. Dette skjedde samtidig med Kristian sin overtakelse av et kjøkken som manglet ovn og mulighet for produksjon av blant annet bakverk. Løsningen ble å sette opp en kornbar med frokostblanding å starte dagen med, samtidig som uka ble brutt opp med supper, smoothies, og kreative salater. 

Den nye kantina utmerket seg tidlig med et fokus på miljø. I stedet for å tilby engangsbestikk ble det kjøpt inn plastbokser og bestikk som elevene måtte ha med seg for å kunne hente mat. Det var selvsagt også mulig å ha med eget hjemmefra. Dette systemet videreføres nå som kantina gjenåpnes. Bokser kan kjøpes for 40 kr, så lenge lageret rekker. 

Et nærbilde av et utvalg av salat og brødmat i kantina - Klikk for stort bildeEt utvalg av salat og brødmat i den nye kantina. Cathrine K. Zandjani

I den nye kantina vil det være flere betydelige oppgraderinger. Det som vil merkes sterkest er trolig duften av ferskt bakverk når man kommer inn på skolen om morgenen.  Kristian tar nemlig sikte på å servere dagsferskt brød, og spre den viktige matgleden fremover, for å gi elevene en best mulig start på dagen. Kornbaren er også bevart, for de som ønsker å kjøpe seg en billig, energirik frokost. 

Med det nye kjøkkenet på plass kommer også en utvidelse av et samarbeid med tilrettelagt avdeling. Elevene fra TO har lenge vært med å hjelpe til med tilbereding av mat, men nå blir dette et fast innslag. Slik skapes gode sosiale læringsmuligheter for elevene, samtidig som de får flere kontaktpunkter med de øvrige elevene. 

Kantina åpnet i går. Da var det deilige fiskekakesliders, tomatsuppe, salatbar og brød på menyen. Det blir spennende å se hva mer vi har i vente fremover!