Reisebrev fra Malawi

​Malawi er et land med stor befolkningsvekst.​ Utfordringer som sult og underernæring er svært vanlige. Kirkens Nødhjelp har derfor etablert flere prosjekter for å bedre situasjonen og samarbeidet med blant andre Asker videregående skole bidrar til å støtte ulike prosjekter økonomisk. Nylig reiste to av våre elevrådsrepresentanter ned for å oppleve prosjektene på nært hold. Her kan du lese deres reisebrev.

 


Cathrine K. Zandjani

Malawi er et land med stor befolkningsvekst.​

Antall innbyggere er omtrent fordoblet de siste 20 årene. Befolkningstettheten er blant de høyeste i Afrika og utfordringer som sult og underernæring er svært vanlige.  Kirkens Nødhjelp jobber blant annet med å øke matsikkerheten. For å oppnå det må det produseres mye mer mat på samme, eller mindre, areal. Førskoletilbud er også viktige. På begge disse områdene bidrar Asker videregående skole til å gjøre jobben litt lettere hver gang vi har en innsamling. ​

Nylig reiste to av våre elevrådsrepresentanter, Gunhild Wiersholm og Lars Kristian Hapalahti ned for å oppleve prosjektet på nært hold. Her ble det m​øter med lokale samarbeidspartnere, besøk på skoler og landsbyer for å se på prosjekter og utfordringer. I tillegg fikk elevene og rektor et innblikk i lokale levekår og kultur.  Her kan du lese elevenes reisebrev: 

Hei!

Vi er to elever fra som går andre året på Asker Videregående Skole. Vi er to elever med mange fritidsinteresser og hobbyer som er en del av det engasjerte elevrådet på skolen. Vi har vært så heldige å få bli med på skolens tur til Malawi i samarbeid med Kirkens Nødhjelp!

Vi satte oss på flyet søndag kveld uvitende om alt vi skulle få oppleve den neste uka. Flyreisen var lang, med hele 3 mellomlandinger, men da vi kom frem i hovedstaden, Lilongwe, skjønte vi at den lange flyturen var verdt det. Vi møtte tidlig kulturen i Malawi da vi kjørte til hotellet. Det var mye folk langs veiene, både barn, voksne, dyr og syklister.

 

Et kombinert bilde av en oksekjerre på en vei og de to elevene side om side - Klikk for stort bilde Lars Hapalathi/ Cathrine K. Zandjani


Tirsdag morgen var vi endelig klare for å dra ut til og besøke prosjektene. Vi kjørte til en landsby to timer unna hovedstaden, og ble tatt imot med en varm velkomst som gjorde sterkt inntrykk på oss. Nesten hele landsbyen hadde samlet seg for å ønske oss velkommen med sang, dans og varme smil. Landsbyen ville stolt vise oss hva de hadde fått til med midlene fra Kirkens Nødhjelp. Det var imponerende! De hadde egne programmer for barn for å hindre underernæring og et smart vanningssystem som sikret barna nok mat.
 

De ser opp på et vanntårn - Klikk for stort bilde Lars Hapalathi


Onsdagen brukte vi på å reise nordover, det ble mange timer i bil på humpete veier, men vi fikk brukt tiden til å snakke med Malawierne fra KN som var med oss, og forstå mer om Malawi. På torsdagen besøkte vi hele to landsbyer til. Vi hadde Lego samlet inn før vi dro som vi ga til barna i den første landsbyen. Det ble de utrolig takknemlige for! Etter at vi hadde delt ut legoen, fikk vi se med egne øyne hvordan de underviste på den førskolen. Lærerne valgte å bruke sanger, rim og musikk for å undervise førskoleelevene alt fra ukedager på engelsk til navnet på ulike former og figurer. På denne skolen var de veldig flinke til å gi skryt til elevene når de fikk det til. Når noen få av elevene skulle synge ukedagene for oss, en og en, fikk de veldig mye skryt av lærerne og medelevene. De sang “well done, well done, god bless you!” samtidig som de klappet.

 

En elev fremfører foran klassen sin - Klikk for stort bilde Lars Hapalathi


I den siste landsbyen fikk vi også være med på dansing og fotball! Det hadde vi et lite håp om hele turen, så vi ble veldig glade for å få muligheten til det. Alle vi møtte i landsbyene var kjempehyggelige,veldig imøtekommende og hadde alltid et stort stort smil, der har vi nordmenn noe å lære.☺️

 

Elevene danser med de fastboende - Klikk for stort bilde Cathrine K. Zandjani


Da vi satt oss på flyet hjem, var vi fulle av inntrykk fra reisen. Tenk at det går an å gjøre så mye forskjellig i løpet av noen få dager! Disse dagene i Malawi kommer vi aldri til å glemme. Vi er utrolig takknemlige for skolens samarbeid med Kirkens Nødhjelp og for at vi fikk muligheten for å bli med til Malawi for å oppleve prosjektene. Vi har ikke bare fått mange nye opplevelser som vi aldri hadde fått utenom denne reisen, men også nye perspektiver på hvor store kontraster det eksisterer på den lille, vakre planeten vår. Etter å ha sett at pengene vi samler inn går til utrolig engasjerte, hyggelige og imøtekommende mennesker, så er vi enda mer motiverte for å samle inn en enda større sum til neste skoleår sin innsamlingsaksjon!

 

Vennlig hilsen Gunhild og Lars