BVS-elever presterer på høyt nivå i sine idretter

Vi har noen elever som kombinerer skolegang på BVS med prestasjoner på høyt nivå i sin individuelle idrett.

Elever. - Klikk for stort bildeBVS-elevene Jessica Salt Grønlund, Oda Kveiland Ruud og Sigurd Finden er dyktige utøvere innen sine idretter. Trine Borg-Heggedal / BVS

Elevene som satser i sine idretter, går både yrkesfag og studiespesialiserende. Elever som tar studiespesialisering hos oss, kan velge Toppidrett som programfag. Det betyr at de kan bruke tid på skolen til å trene sin idrett, og får opplæring og veiledning av lærer i faget.

Signe Konstanse Krogstad-Hansen løper, sykler og svømmer

Signe fra Aurskog har fått en knallstart på triatlon-sesongen. Hun har gått i Vg3 i år, og hadde toppidrett som programfag i Vg1 og Vg2. 

Elever. - Klikk for stort bildeSigne Krogstad-Hansen er i norgestoppen innen triatlon og duatlon. Privat

– I faget toppidrett har jeg lært mer om målrettet trening og planleggingen rundt treningen når det gjelder mat og restitusjon. Dette har også hjulpet meg i utviklingen til å bli en enda bedre utøver. Hun forteller at lærerne har hjulpet henne med å mestre kombinasjonen. - Det har gått veldig fint kombinere skole og idrett på høyt nivå. Jeg har fått utvikle meg som person og blitt mer selvstendig i mitt arbeid. Lærerne viser forståelse hvis jeg en dag er sliten og ikke alltid klarer å henge hundre prosent med i timene.

18-åringen fra Aurskog tok bronsemedalje i junior-NM i akvatlon (svømming og løp) på Kalvøya i Sandvika. Neste konkurranse er i Stavanger i slutten av juni. Målet er å få til en bra plassering i årets NorgesCup for Juniorer.

Begynte med gokart som 6-åring

Sigurd Finden fra Løken. Han er nå ferdig med Vg1 elektro på BVS. Helt siden han var 6 år, har han kjørt gokart. Nå kjører han shortcar, som er en norsk oppfinnelse der bilen er laget for å konkurrere i løp. Bilen er liten og kompakt, og selv med bare en motorsykkel-motor inni, kan den komme opp mot 250 km/t. Sigurd forteller at han ikke kjører i den raskeste klassen. – Men bilen min kan komme opp i 200 km/t.

Elever. - Klikk for stort bildeSigurd gjør det godt i årets Norgesmesterskap, med seks løp igjen. Privat

Målet er å vinne Norgesmesterskapet, hvor det gjenstår seks løp. Fire løp er i sommerferien, og det neste er på Sørlandet til helgen. Det kan til tider være litt utfordrende å kombinere løpene med skole, for det er ofte langt å kjøre til de banene hvor løpene er. Det betyr at han må dra tidligere fra skolen for å rekke løpene.

- Hjemme har jeg en simulator som jeg trener med, og ellers er det på banene det er løp at jeg trener med bilen min. Jeg begynte å kjøre gokart da jeg var 6 år, og deltar nå i Norgesmesterskapet i Shortcar.

Elever. - Klikk for stort bildeBilene i shortcar kan plukkes fra hverandre og bygges opp igjen, noe Sigurd og faren hans har gjort. Privat

- Bilen jeg har nå kjøpte jeg og pappa, da var den med noen feil så den ikke startet. Vi plukket bilen helt i fra hverandre, også bygde den opp igjen, forteller Sigurd.

Shortcar-konseptet er spesielt populært i Norge, og det skyldes at oppfinnelsen er norsk. Det var Tommy Kongsten som i 2000 utviklet den aller første shortcar-modellen så vel som selve billøpsformen. Siden den gang har shortcar fått offisiell godkjenning gjennom FIA , det internasjonale bilsportforbundet, og har i dag ligaer både i Norge og i Sverige.

 Oda bruker minst tre timer hver dag på idretten sin

Elever. - Klikk for stort bildeOda jobber hver dag med hesten Falcon mot målet om å gjøre det godt i dressur i NM og Nordisk. Equine Sport Photography


Oda Kveiland Ruud bor på Aurskog og er avgangselev i år. Gjennom sine tre år på BVS, har hun hele tiden vært aktiv i sin idrett. Så mye ville hun satse på dressur, at hun har tatt en del fag som privatist for å frigjøre tid til trening. - Hesten min heter Falcon. Nå er jeg på Young Rider-nivå, og målet er NM i august, og så Nordisk neste år. Oda forteller at hun har hatt god nytte av faget toppidrett. - Det har vært fint å ha toppidrett på BVS, og vi har hatt utbytte av å være på gruppe med andre som driver med individuell idrett. Vi har lært litt treningsopplegg og slike ting av hverandre.

Oda holder på med idretten sin i minst tre timer hver dag, med både stallarbeid og trening. - Hesten står på Big dream arena på Bjørkelangen, men jeg trener på Frogner hvor jeg trener sammen med Ingrid Ølstad.

Elever. - Klikk for stort bildeHesten Falcon og Oda i dressur-konkurranse. Helena Støvne

Straks klar for EM

Elever. - Klikk for stort bilde Privat

Jessica Salt Grønlund går Vg2 studiespesialisering på BVS. Hun danser Freestyle og Slowdance. Freestyle er tilsvarende Slow, men i dobbelt tempo. – Jeg trener på Strømmen, ved Focus Dance. Jeg driver også mye egentrening hjemme, og min lillesøster Rebekka, som går i Vg1 salg, service og reiseliv på BVS, er med og trener meg. Mamma er med og hjelper til med sminke og styling.

Elever. - Klikk for stort bildeJessica Salt Grønlund danser freesyle og slowdance. Snart går ferden til EM i Tsjekkia. Privat

Jessica skal delta i EM i Slow i Tsjekkia nå i slutten av juni. - Målet er å gjøre det så godt jeg kan. Gøy å være med i mesterskap, det blir en opplevelse.

Fra Bjørkelangen til Japan og Italia

I Vg1 elektro har de dette skoleåret hatt ikke bare Norges beste i sin klasse og idrett, men en av verdens beste utøvere innen sumobryting. Cathrine Frilseth er på landslaget i sumo, og deltar på mange stevner innenlands og utenlands. 

Dame. - Klikk for stort bildeCathrine Frilseth har etter hvert mange medaljer i mesterskap. Privat

Elektro-lærerne synes det er stas å ha en så god idrettsutøver i klassen sin. Før jul var Cathrine i Japan og fikk sølv i VM. I januar ble hun Norgesmester, og i mai tok Cathrine ett sølv og to bronsemedaljer i EM i Hellas.

Dame. - Klikk for stort bildeCathrine Frilseth er på landslaget og deltar i mange mesterskap internasjonalt. Privat

Det siste på merittlista hennes er flere gull under Milano Open Sumo i Italia nå i juni. Der ble det rent bord, med seier i både egen klasse 80+ og Åpen klasse. I tillegg ble hun kåret til publikumsfavoritt. Også lokalt legges hennes prestasjoner merke til, og hun fikk nylig årets Unge Utøveres Idrettspris 2024 av Gjerdrum kommune. Cathrine bryter for Gjerdrum Atlet Klubb.

En idrett full av fart og presisjon på ponniryggen

Det er en liten gjeng i Norge holder på med Mounted Games, og Celine i 2IDA er en av dem.  Dette er en form for hestesport som ikke er så kjent i Norge. - Celine er nå helt i toppsjiktet i denne sporten, forteller lærer i toppidrett Turid Dahlum Nilsen.  - Jeg har blant annet nordisk gull 2024 og NM sølv 2023, og startet også VM i Danmark 2023, forteller Celine.

Jente og hest. - Klikk for stort bildeCeline Wangen Eilertsen driver med spennende øvelser fra ponniryggen. Privat

Mounted Games er konkurranse på ponnier utført i høy fart og med stor presisjon av ryttere i ulike aldersgrupper. Flere lag rir mot hverandre Mounted Games er konkurranse på ponnier utført i høy fart og med stor presisjon av ryttere i ulike aldersgrupper. Flere lag rir mot hverandre og spenningen er ikke over før siste rytter er i mål. - Jeg har gått Vg2 idrettsfag dette skoleåret og har toppidrett med Mounted games som individuell idrett i faget, forteller Celine Wangen Eilertsen.

Jente og hest. - Klikk for stort bildeCeline Wangen Eilertsen er på et høyt nasjonalt nivå innen hestesporten Mounted games. Privat

Vi ønsker alle våre elever lykke til med videre idrettskarriere og med skolegang og studier. Tilbudet om å ta toppidrett som programfag gis til alle elever som er tilknyttet en klubb, som går studiespesialisering eller idrettsfag. For lagidretter tilbys håndball og fotball som toppidrett.

Kilder: Shortcarracing.no, studiostepup.com/slow, rytter.no, hest.no.