På taubåten Bamse har Ola Frydenberg sin læretid.
Ola Frydenberg
Ola Frydenberg fra Fetsund gikk ut av Vg1 elektro her på Bjørkelangen vgs våren 2020. Han søkte seg til Vg2 maritime fag på Færder videregående skole i Tønsberg, og kom inn der. Et liv på hybel gikk fint, og etter endt skoleår fikk han læreplass som matros på taubåten Bamse. Det er en båt som bistår andre skip som trenger hjelp på sjøen.
Matroslivet er moro
Ola fortalte årets Vg1-elever om tilværelsen som lærling, og om hvordan veien til lærlingelivet på sjøen var for ham. Nå har han to uker på og to uker av, og jobber 12 timers vakter de ukene han er på båten. - Egentlig er vi på jobb hver time, hele uka, i de to ukene vi er på, forteller han. En natt måtte vi opp klokka 2 om natta for å hjelpe en annen båt som trengte hjelp. De ukene han er av båten, har han fri.
Oppgavene når båten skal ut på oppdrag består i å ta av fortøyning, koble fra landstrøm og slike ting, etter beskjed fra brua og kapteinen. Når båten ligger til kai er det ulike oppgaver som må gjøres på båten.
- Vi vasker båten, og driver vedlikehold. Vi lager også mat, og alt annet som må gjøres på en båt å holde den i orden. Mens vi venter på oppdrag sitter vi kanskje i messa, som er båtens oppholdsrom og hvor vi spiser. Noen oppgaver er litt kjedelige, men alt det andre som er morsomt veier opp for det, sier Ola.
Taubåten Bamse holder til i Oslofjorden men har oppdrag nedover sørlandskysten..
Ola Frydenberg
Lønn under utdanningen
Som lærling har man lønn under utdannelsen, og det er en trinnvis økning gjennom de to årene man er lærling. Hans vei til å bli lærling er et såkalt kryssløp, det vil si at man kan gå både Vg1 elektro og Vg1 teknologi- og industrifag, og søke Vg2 maritime fag. Et annet kryssløp som er mulig å gå, er fra fra Vg1 elektro og datateknologi, til Vg2 kjøretøy, som er et tilbud vi på Bjørkelangen vgs har.
- Som sjømann har man også såkalt "sjømannsskatt", kunne Ola fortelle. Han forklarte stødig elevene i Vg1 om ulike prosentsatser på skatt og forventninger om fremtidig årslønn.
Ola sa også noe om mulighetene videre som matros. En er videreutdanningen som styrmann. Med kurs og sertifikater kan man også bli kaptein. Mulige typer skip å arbeide på er cruiseskip, tankskip, containerskip, militære båter og supplybåt.
Ola Frydenberg gikk på Vg1 elektro, deretter Vg2 maritime fag, og er nå lærling i matrosfaget.
Trine Borg-Heggedal / BVS
Det ble stilt et spørsmål om man må kunne svømme godt for å bli matros. - Man må kunne svømme, men det er ikke noe krav om hvor langt, svarte Ola. Videre fortalte han at de går med drakt, og kan også ha på vest i tillegg. Det er jevnlig kursing i sikkerhet ombord på båten.
- Og ennå har jeg ikke vært sjøsyk, fortalte han.
At Ola trives som lærling i matrosfaget kom tydelig fram, og vi takker for besøket til gamleskolen og for at han fortalte årets elektro-elever om livet som lærling. Her er han foran sitt gamle klasserom i elektrobygget på Bjørkelangen vgs.
Bamse ligger her til kai.
Ola Frydenberg