Reisebrev fra praksisopphold på Kreta

Elevene fra helse- og oppvekstfag som er i praksis har lærerike dager i et annet land.

Lørdag 13. april møtte vi opp på Gardemoen, for å dra til Kreta. Vi var veldig spente, og var usikre på hva som skulle møte oss i praksis. Da vi kom fram til flyplassen i Chania var det en 45 minutters biltur til villaene. 

Elever på Kreta. - Klikk for stort bildeElevene våre fra helse- og oppvekstfag har spennende dager i praksis på Kreta. BVS

Synet av villaene gjorde oss enda mer spente og vi gledet oss til alt vi hadde i vente. Første helga før praksis gikk til å bli kjent med stedet, de vi skulle bo med og å nyte varmen. 

Første dagen i praksis var det mange inntrykk. Vi visste ikke helt hva vi gikk til, og første dagen gikk til å observere barnegruppa (4-6 åringer), læreren deres og hvordan de oppførte seg. De største forskjellene som vi la merke til først var støynivået både hos barn og lærer, språket og hvordan de lekte med hverandre. 

Mandagen var overveldende, men også lærerik. Vi følte oss klare og mer rustet for tirsdagen. Da vi kom på tirsdagen opplevde vi at både vi og barna var tryggere. Det var lettere å kommunisere, men vi måtte fortsatt prøve oss fram. Vi fant ut av at det var viktig å prøve selv om det kunne være feil, og at vi måtte ut av komfortsonen. Praksisdagene er veldig ulike, og de varierte veldig. Noen av dagene var bedre enn andre, men vi lærte fortsatt mye og hadde det fint.

Tiden etter praksis gikk med til å handle mat, avslapning, sosialisering og nyting av været. Vi har fått prøvd ny mat både på restauranter og sykehjemmet. Kveldene var veldig koselige og gikk til å spille kort og være i godt selskap. 
Vi gleder oss til resten av turen!

Elevene fra helsefagarbeider sitt reisebrev

Lørdag 13.april dro vi spente til Kreta for å arbeide på et sykehjem i Kissamos. Vi har opplevd og lært mye nytt, fått mange inntrykk på de kulturelle forskjellene og arbeidsforholdene. 

Elever på Kreta. - Klikk for stort bildeElevene våre fra helse- og oppvekstfag har spennende dager i praksis på Kreta. BVS

Vi reiser fra huset 07.40 til sykehjemmet, så spiser vi felles lunsj 13.30, og reiser hjem 14.30. I dette tidsrommet dusjer vi, mater, gir medisiner, bytter bleier og legger pasientene. Noen av pasientene kan bli lagt rundt kl 13 og ikke bli tatt opp av sengen før neste dag. Pasienten kan tilbringe mange timer i sengen pga. bemanningen på sykehjemmet, og dette har gjort inntrykk på oss.

Sykehjemmet har ofte sangøvelser i løpet av dagen, hvor pasientene øver til et Theater de skal fremføre. Pleierne på sykehjemmet har skrevet ut sangtekstene til oss, slik at vi kan lære oss og synge med på øvelsene.  

Sterkt samhold

Vi har grått og ledd sammen, og stått sammen i de ulike situasjonene. Vi har lært oss å håndtere de ulike situasjonen på godt og vondt, og tatt vare på hverandre. Vi har blitt bedre på de ulike kommunikasjonsmåtene, som kroppsspråk og gresk. 

Ellers opplever vi nye smaker, kulturen, lukter og nye mennesker.  Utenom praksis opplever vi mange nye kulturelle opplevelser, som strender, grotter, byen Chania, lokale butikker og greske matretter. Dagene etter praksis inneholder også mye bading, is-spising og soling.