Handlingsplan skolemiljø

Kapittel 12 i opplæringsloven gjør det tydelig at elevene har rett til et trygt og godt skolemiljø som fremmer helse, inkludering, trivsel og læring.

Alle har rett til et trygt og godt skolemiljø

Alle på skolen skal bidra til å oppfylle kravet om trygt og godt skolemiljø, og opplæringsloven sammen med Rundskriv om skolemiljø | udir.no gir en framgangsmåte for hvordan skolen skal behandle saker på en best mulig måte.

Alle som arbeider på skolen har plikt til å følge med, gripe inn og melde fra hvis de får mistanke om eller kjennskap til at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. Skolen har plikt til å undersøke og sette inn egnede tiltak som sørger for at eleven får et trygt og godt skolemiljø.

Skolens arbeid er i tråd med fylkeskommunens retningslinjer for arbeid med trygt og godt skolemiljø.

Utarbeidelse av handlingsplanen

Elevene er involvert i arbeidet med skolemiljøet. Elevrådet har fra starten av året innspill til hva skolen kan gjøre for å gi alle et best mulig skolemiljø, og dette følges opp gjennom året ved styrearbeid, skoleutvalgsarbeid og elevrådsmøter. En slik involvering er i tråd med hvordan elevdemokratiet er beskrevet i Opplæringslovens §10.4, og slik både involvering og deltakelse er formulert i Overordnet del 3.1.

Elevens skolemiljø er sentralt i vår visjon om at «På Dønski skal alle lykkes», og skolemiljøet er tydeliggjort i satsninger i skolens strategiplan gjennom bl.a. arbeidet med

  • Inkluderende læringsmiljø
  • Å trekke elevene systematisk med på planlegging og evaluering av undervisningen

Tiltak for å lykkes med denne satsningen er blant annet

  • Oppstartsdager ved skolestart med vekt på å skape gode relasjoner mellom elever og lærere.
  • Klassens time annenhver uke gjennom året. Dette er møtepunkt mellom kontaktlærere og klassen.
  • Jevnlige klasseteam med alle lærerne i alle klasser
  • Ukentlige skolemiljømøter med miljøarbeidere, avdelingslederen og rektor
  • Jevnlig dialog lærer-elev om faglig og sosial utvikling
  • Jevnlig dialog mellom lærer og foresatte om elevens utvikling.

 

Oppfølging av handlingsplanen

Alle ansatte blir på starten av skoleåret informert om handlingsplan og vår aktivitetsplikt når elever ikke opplever trygt og godt skolemiljø. Elevenes skolemiljø tas opp som eget punkt på foreldremøter i september.

Skolen samarbeider tett med eksterne aktører som skolehelsetjenesten, Pedagogisk-psykologisk tjeneste, politi, og SLT-kontakt (Samordningsmodell for forebyggende tiltak mot rus og kriminalitet) i kommunen. Disse er sammen med skolens egen elevtjeneste avgjørende for å bygge lag rundt eleven.

Forebyggende arbeid med elevenes skolemiljø - årshjul

Det viktigste arbeidet skjer gjennom godt forebyggende arbeid for skolemiljøet. Dette er konkretiserte i et årshjul.

Handlingsplan skolemiljø
Hva Ansvar Når
Oppstartsamtaler for alle elever på alle trinn. Foresatte til Vg1-elever kalles inn til samtale Kontaktlærer Første to skoledager i august
Bli kjent-aktiviteter første skoledag Kontaktlærere, miljøarbeidere, faglærere, ledelsen Første skoledag
Tverrfaglige oppstartsturer Vg1 Faglærere, avdelingsledere August
Jevnlige klasseteam i alle klasser Elevenes skole- og læringsmiljø et av faste temaer Kontaktlærere, faglærere, rådgivere, ledelse Kontinuerlig gjennom året.
Ukentlige møter mellom miljøarbeidere, bibliotekar og rektor. Tema skolemiljøet for hele skolen Miljøarbeidere/rektor Ukentlig
IKO-team. Møte for identifisering, kartlegging og oppfølging av enkeltelever og klasser. IKO-leder, avdelingsledere, rådgiver, PP-rådgiver, helsesykepleier Ukentlig hver onsdag
Makkerskap i fellesfag. Faste samarbeidspartnere i alle fag i alle klasserom. Bytte av partner med jevne mellomrom Kontaktlærere, faglærere Kontinuerlig gjennom året.
Den kulturelle skolesekken. Forskjellige eksterne kunst- og kulturproduksjoner og -opplevelser, på og utenfor skolen Bibliotekar Kontinuerlig gjennom året.
Aktivitetsdag Idrettselever Vg3 sammen med faglærere idrett Første uke september
Elevrådsseminar. Bygging av gode relasjoner mellom elevrådsrepresentantene, samt innspill til godt skolemiljøarbeid utover året. Kontaktlærer for elevrådet Siste uke i september
Elevrådsmøter Annen hver uke gjennom året
Demokrati- og medborgerskapsuke. Ulike læringsaktiviteter på tvers av fag Faglærere, miljøarbeidere, avdelingsledere Oktober
Internasjonal dag. Mattorg, rom med kulturaktiviteter fra ulike nasjonaliteter, rom med faglige aktiviteter knyttet til internasjonale spørsmål Elever Oktober
Midttimeaktiviteter som f.eks. matdager, turneringer, spill. strikking Miljøarbeidere i samarbeid med elevråd Kontinuerlig gjennom året.
Utviklingssamtale. Alle elever har oppfølgingssamtaler etter midtveisvurdering 1. Foresatte til elever under 18 år inviteres.  Elevenes skole- og læringsmiljø et av faste temaer Kontaktlærere November
Elevundersøkelsen. Trivsel og mobbing ett av de viktige temaene. Klasser med utfordringer identifiseres Kontaktlærere og ledelse Oppfølging av ledelse, klasseteam November
Folkehelse- og livsmestringsuke Aktiviteter for å bygge klassemiljø, f.eks. «hemmelig venn», aktivitetsdag innendørs i Desember
Halvårsvurdering. Samtaler med elever om faglig og annen utvikling Faglærere og kontaktlærere Januar
Utviklingssamtale etter midtveisvurdering 2. Elevenes skole- og læringsmiljø et av faste temaer April
Sommerdag. Aktivitetsdag i skolegården for alle elever på Vg1 og Vg2 + tilrettelagt opplæring siste skoleuke Faglærere, ledelse, miljøarbeidere Juni
Forebyggende arbeid med elevenes skolemiljø

Aktivitetsplikt

For å sikre elevene et trygt og godt skolemiljø, har skolen aktivitetsplikt. Alle som arbeider på skolen skal følge med, gripe inn og melde fra ved mistanke om at elever ikke har et trygt og godt skolemiljø.

Formålet med aktivitetsplikten er å sikre at skolene handler raskt og riktig når en elev ikke har det trygt og godt på skolen. Alle ansatte ved skolen har plikt til å bidra til å oppfylle elevenes rettigheter.

Følgende rutine gjelder på Dønski som en oppfyllelse av aktivitetsplikten. Rutinen er i tråd med føringer i lovverk og rundskriv.

1. Følge med

  • Alle som arbeider på skolen har en plikt til å følge med på hva som skjer på skolen og gripe inn hvis de ser krenkelser som for eksempel mobbing.

2. Gripe inn

  • Gripe inn umiddelbart ved mobbing eller annen uønsket atferd og stopp krenkelsene.

3. Melde fra

  • Alle som jobber på skolen skal melde fra til rektor hvis de ser eller mistenker at en elev ikke har et trygt og godt skolemiljø. En annen i ledelsen kan ta imot varselet, men rektor er ansvarlig for oppfølgingen.
  • Det skal være lav terskel for hva som skaper mistanke til at en elev ikke har det bra på skolen. Plikten til å varsle rektor gjelder for all mistanke.

4. Undersøke

  • Plikten til å undersøke betyr at skolen skal undersøke elevens opplevelse av skolemiljøet.
  • Det kan være aktuelt å undersøke hendelser tilbake i tid eller forhold utenfor skolen, dersom disse påvirker elevens hverdag på skolen.
  • Hvordan undersøkelsene skal foregå bestemmes av rektor. Det kan være naturlig å involvere andre ansatte (avdelingsleder, rådgiver, kontaktlærer) i undersøkelsene.

5. Sette inn tiltak

  • Skolen har plikt til å sette inn egnede tiltak for alle elever som opplever at skolemiljøet ikke er trygt og godt, uansett årsak
  • Følge opp, evaluere, endre og legge til nye tiltak hvis nødvendig

6. Dokumentere

  • Krav om aktivitetsplan. Aktivitetsplanen er en skriftlig plan som skolen må lage i det de får vite at en elev ikke har det trygt og godt på skolen. Planen lages i samråd med de som er involvert.

7. Følge opp og evaluere

  • Rektor følger opp tiltakene slik det står i aktivitetsplanen

Elev eller foresatte kan melde saken til Statsforvalteren hvis de ikke er fornøyd med hvordan skolen følger opp saken. Saken må i så fall først være tatt opp med rektor og det må ha gått mer enn en uke siden saken ble meldt.

Rutinene er nærmere utdypet på fylkeskommunens hjemmeside:

Rett til et trygt skolemiljø - Akershus fylkeskommune (afk.no)

 

på Dønski skal alle lykkes!