Grønt forskningsprosjekt på Lillestrøm

Med støtte fra Sparebankstiftelsen DNB er elevene ved Lillestrøm videregående skole godt i gang med prosjektet «Energi for fremtiden». Her skal de blant annet finne svar på det store spørsmålet: «Hvilken energikilde er best for å bevare naturmangfoldet i Norge?».

Dette innovative og spennende prosjektet strekker seg over hele skoleåret, og er et tverrfaglig samarbeid mellom elever fra fagene fysikk, kjemi, biologi og teknologi og forskningslære. Elevene vil gjennom ulike eksperimenter konstruere modeller og studere ulike energikilder, samt utføre alle nødvendige målinger for å forske på hvordan ulike energikilder påvirker det biologiske mangfoldet i Norge. Elevene vil med andre ord ha en svært sentral og aktiv rolle i prosjektet, i tillegg til å være drivende krefter i sin egen læring.

Utdrag fra søknaden til Sparebankstiftelsen DNB:

Målet er å fremme en dypere forståelse og ansvarlig holdning blant elever når det gjelder energibruk og miljøvern.

Elevenes arbeid

I fysikkdelen av prosjektet skal elevene undersøke effektiviteten og arealbruken knyttet til produksjon av energi fra solenergi, vindkraft og vannkraft. Gjennom praktiske forsøk vil elevene bruke modeller av solcellepaneler, vindmøller og hydroelektriske systemer til å utføre nøyaktige målinger av hvor mye energi de kan produsere per arealenhet. Forsøkene vil involvere direkte testing av energiproduksjon under ulike forhold for å vurdere energikvalitet og virkningsgrad, og elevene vil også måle hvor mye areal som kreves for å produsere en gitt mengde energi med de ulike kildene.

Dette arbeidet gir elevene verdifull innsikt i fysikkens rolle i energiproduksjon, og setter dem i stand til å sammenligne de fysiske konsekvensene av å bruke ulike energikilder. Forsøkene vil inkludere analyser av energitap, målinger av effekt, og beregninger av ressursutnyttelse.

 

Vi gleder oss til å følge elevenes arbeid underveis, og ikke minst til elevene skal presentere sine funn og prosjekter på slutten av skoleåret.

Midlene fra Sparebankstiftelsen DNB på 164 000,- går til innkjøp av nødvendig utstyr som blant annet solcellepaneler, modellvindmøller og hydrogenbrenselceller.