Vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse

Skolehelsetjenesten i de videregående skolene i Lørenskog kommune tilbyr å sette vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse torsdag 23. januar på Lørenskog vgs. Her finner du skjema for påmelding. 

Vaksinen koster 450 kr og betales med Vipps (505095 Russevaksine). Du betaler når du får vaksinen. 

Klikk her for å komme til påmeldingsskjema

Obs! Frist for påmelding er 13 desember. Ønsker du å melde deg på etter denne datoen, ta kontakt med helsesykepleier. 

  • Ved spørsmål, ta kontakt med helsesykepleier på Lene Ødegård 97584673 eller Pia Knudsen Eidsheim 90684682.
  • Plan for hvilke klasser som skal vaksineres når legges ut på Teams.
  • Man trenger bare en dose, så hvis du har tatt vaksinen tidligere på videregående eller ungdomsskolen holder det. 

 

Hva er smittsom hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)?

Sykdommen skyldes meningokokkbakterier. Det finnes ulike typer sykdomsfremkallende meningokokkbakterier. De kalles A, C, W, Y og B. Friske personer kan ha meningokokker i halsen uten å vite om det. Få av disse blir syke, men de kan smitte andre. 

Hos enkelte smittede kommer bakteriene over i blodet. Derfra kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse. Andre ganger kan bakteriene formere seg i blodet (blodforgiftning) og skade viktige organer. Sykdommen utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 % av de som får sykdommen dør. 

Hvorfor er ungdom spesielt utsatt?

Friske ungdommer har oftere meningokokker i halsen enn andre. En forklaring kan være at det er mer utsatt for smitte på grunn av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn. 

Siden sykdommen utvikler seg raskt, er det svært viktig å komme tidlig til sykehusbehandling. Fyllesyke, utmattelse og meningokokksykdom kan likne på hverandre. Ta ansvar for hverandre dersom du tror noen av vennene dine kan være syke, særlig hvis de er "sløve" (har redusert bevissthet). 

Hvordan kan man beskytte seg?

Risikoen for å utvikle meningokokksykdom er lavere hvis du ikke flere flasker og glass med andre, får nok søvn, har et lavt alkoholforbruk og unngår røyking eller passiv røyking. Det er også mulig å vaksinere seg. Folkehelseinstituttet anbefaler at ungdom på videregående skole vurderer å vaksinere seg mot meningokokk A+C+W+Y-sykdom (med en-dose vaksinen Menveo eller Nimenrix). De siste fem årene har det vært 22 sykdomstilfeller som kunne vært forebygget ned slik vaksine i denne aldersgruppen. 

Det finnes en vaksine som beskytter mot meningokokk B-sykdom (Bexsero). Forekomsten av meningokokk B-sykdom er for tiden lav. Før det aktuelle tilfellet i 2023 har vi ikke sett meningokokk B-sykdom blant norsk ungdom siden 2014 og vaksinen mot type B er først og fremst betegnet som et reiseråd - særlig aktuelt hvis reisen inkluderer aktiviteter med tett samvær som for eksempel festivaler, idrettssamlinger og russeturer. 

Lørenskog kommune tilbyr alle elever på vgs tilbud om ACWY-vaksine. Ved ønske om å vaksinere seg utenom dette kan man henvende seg til reisevaksinasjonskontor der du bor eller fastlegen. 

Når bør eventuell vaksine tas?

Etter vaksinasjon tar det omtrent to uker før vaksinen gir beskyttelse. Ungdoms som vil vaksinere seg før russefeiringen anbefales å vaksinere seg i god tid før feiringen begynner. Beskyttelsen varer i flere år slik at vaksinasjon tidlig i videregående skole vil gi beskyttelse i russetiden. Som ved ved annen vaksinasjon kan disse vaksinene gi bivirkninger hos noen. De vanligste bivirkningene er rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med hodepine eller kvalme. 

 

Her finner du informasjon om vaksinen fra Folkeinstituttet