Sitere
I teksten din viser du at du siterer en annen ved å markere dette f.eks. ved å sette ” på hver side av setningene du bruker. Er sitatet på mer enn tre linjer, skal sitatet få sitt eget innrykkede avsnitt i teksten, og du kan også bruke kursiv for å markere at det er et sitat.
Skrive om
Hvis du skriver om setninger du henter fra en annen med egne ord, blir det ofte bedre flyt i teksten din. Husk at en slik omskriving også er sitat!
Henvise
En vanlig metode er å henvise til kilden i ( ) etter sitatet. Ved bruk av en nettside skal disse opplysningene med: (Tittel på siden/Forfatters etternavn Dato når nettsiden ble laget). Fullstendige opplysninger om kilden skal med i kildelisten.
Vanlig kjent viten
Innen ulike fagområder er det informasjon som betraktes som alment kjent, og som man ikke trenger kildehenvisninger til. Grensen kan være vanskelig å trekke, man må bruke fornuften. Det er mye bedre å vise til en kilde for mye enn en for lite hvis du er i tvil.
Eksempel:
I en tekst kan bruk av sitater og henvisninger se slik ut:
Kildekritikk er kritisk granskning av kilder og bedømming av troverdigheten i påstander i informasjon. I dagligtale brukes det gjerne om evne til å skille seriøse fra useriøse informasjonskilder eller evne til å utvise sunn kritisk sans til informasjon. I forskning er kildekritikk en metode med et sett prinsipper for hvordan systematisk å vurdere kilder ut fra hvem som har skapt kilden for hvilket formål, ofte ved å sammenligne hva vi vet fra andre kilder. (Kildekritikk 2016, 06.09)
I kildelisten kan det se slik ut:
Kildekritikk (2016,06.09) Wikipedia. Hentet 22.09.2016 fra https://no.wikipedia.org/w/index.php?title=Kildekritikk&oldid=16646617