Tidligere elever om restaurant- og matfag på Vestby videregående

Vi har hørt med seks tidligere elever på restaurant- og matfag om hva de gjør nå og hva hvilke tanker de har om utdanningen de fikk her på Vestby videregående skole. 

Samling av 6 portretter - 3 kvinner og 3 menn - tidligere elever på restaurant- og matfag ved Vestby videregående skole - Klikk for stort bildeAnette, Aleksander, Jonathan, Maiken Cecilie, Maiken og Patrick har gode råd til nye elever. Private foto, gjengitt med tillatelse      

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anette Marie Reite

Butikksjef Vinmonopolet

Hvilke muligheter har valget om å starte på restaurant- og matfag på Vestby vgs gitt deg? Hva gjør du nå?

Jeg gikk ut av kokkelinja på Vestby videregående skole i 2000. Da på vei for å fullføre kokkelæra. Det aller beste for meg med Vestby vgs var engasjerte lærere, muligheter til å gjøre spennende eventer sammen som klasse og oppleve mat og glede. Angrer ikke ett eneste sekund!

Jeg fullførte læra, tok også servitørfagbrevet, og sommelierutdannelsen (vinkelner) underveis. Har siden den gang jobbet på noen av de beste stedene i Oslo, jobbet med utrolig mye flinke folk, vært med å åpne restauranter, jobbet som konseptutvikler for ett større konsern som nå for eksempel Jonathan Kolbu jobber for. Nå er jeg butikksjef på Moss Vinmonopol.

Hva var det beste med å gå RM på Vestby vgs?

Kokk- eller servitørlinja gir uante muligheter. Alt innenfor service, reise, kundebehandling, mat og drikkekunnskap. Men også mye annet har skjedd på grunn av min utdannelse. Det har gjort at jeg lettere kommer i kontakt med folk fordi mat og drikke er samlende. Det skaper øyeblikk. Man får god geografisk forståelse fordi man er opptatt av hvor råvarene kommer i fra, man blir opptatt av språk, kulturer og forskjeller fordi man vil forstå hvordan det påvirker matkulturen. Og det er alltid noe alle elsker å snakke om.

Om du skal komme med et godt tips til alle nye elever - hva vil det være?

Ett tips ville vært; Si aldri æsj til mat og prøv alt mange ganger! Det vil bare gi deg glede fremover i livet!
 

Aleksander Holløkken

27 år
Holder vinkurs og jobber for Vinmonopolet

Hvilke muligheter har valget om å starte på restaurant- og matfag på Vestby vgs gitt deg? Hva gjør du nå?

Etter å ha gått RM på Vestby vgs har jeg fått jobbe i et spennende miljø med utrolig mange faglig dyktige mennesker fra alle mulige nasjoner.

Med faglig bakgrunn som servitør fikk jeg avtjent førstegangstjenesten min på Kongeskipet Norge, hvor jeg fikk servere de skandinaviske kongefamiliene samt se hele Norge på en måte mange bare kan drømme om. Jeg ble sponset med sommelierutdannelse (vinkelner) etter å ha vist en stor interesse for vin, og holder nå vinsmakinger for større grupper i tillegg til en stilling på Vinmonopolet.

Hva var det beste med å gå RM på Vestby vgs?

Det beste med å gå RM på Vestby var nivået på både kjøkkenet/restauranten samt lærerne som gjorde det enkelt til å bli motivert for å kunne virkelig satse på denne bransjen, det at vi fikk delta på ulike arrangementer gjorde det også veldig spennende.

Om du skal komme med et godt tips til alle nye elever - hva vil det være?

Om du har en interesse for mat eller vin, så har muligheten til å starte reisen din på RM. Mulighetene man kan få tilbudt er uendelige, om man legger nok blod, svette og tårer i denne utdannelsen så står døren åpen for det meste.

Vil sterkt anbefale å søke RM på Vestby!
 

Jonathan Kolbu

Fagbrev kokk, 27 år
F&B manager i 4 Service
Anbefaler RM YKS

Du valgte restaurant- og matfag på Vestby vgs. Hvilke muligheter har det gitt deg? Hva gjør du nå?

Det har gitt mange muligheter. Jeg var heldig nok til å få mange steder å velge mellom når jeg skulle ut i læretiden.

Nå er jeg avdelingsleder innenfor næringsbygg med hovedvekt på mat og drikke. F&B manager med mer å styre med ekstra der altså.

Hva var det beste med å gå RM på Vestby vgs?

Det beste med Vestby er at det er en flott skole. Bare det å ha bistroen hvor man kan øve seg på vanlige gjester er det mye læring i. Da jeg gikk der, var jeg veldig fornøyd med lærerne jeg hadde. Folk jeg pratet med fra andre skoler hadde ikke på nær like gode lærere som jeg :)

Om du skal komme med et godt tips til alle nye elever - hva vil det være?

Følg godt med! Og ta det i kombinasjon med studiespesialiserende, da åpner du alle dørene for livet! Det lønner seg alltid å kunne mat og drikke!
 

Maiken Cecilie Eilertsen-Flaten

28 år

Hvilke muligheter har valget om å starte på restaurant- og matfag på Vestby vgs gitt deg? Hva gjør du nå?

Tok fagbrev som servitør i 2015. Var lærling på Thon Opera. Videre har jeg jobbet på Fine Dining med Terje Ness (Restaurant ORO). Har også vært innom Cafe Christiania. Deretter ett stopp innom Egon som Teamleder (for å prøve et annet konsept i bransjen). Og nå er jeg da på Spiseri Snø på Lørenskog med både cafe, restaurant og bar 🙂

Bli kjent med så mange fantastiske folk. Bli bedre til å "kjenne mennesker" i den forstand at man yter bedre service, og man blir mer sikker på seg selv som person.

Hva var det beste med å gå RM på Vestby vgs?

Man lærer så utrolig mye nytt, ikke bare faglig, også mye om seg selv.
Man møter folk med lik interesse.
Og man får drive med ting man liker.

Om du skal komme med et godt tips til alle nye elever - hva vil det være?

Godt tips til nye elever: Work smart, not hard.
 

Maiken Løkke-Larsen

Servitørfagbrev, vinkelner, 31 år
Rådgiver ved Regjeringens representasjonsanlegg

Du valgte restaurant- og matfag på Vestby vgs. Hvilke muligheter har det gitt deg? Hva gjør du nå?

Ved å gå på RM på Vestby vgs fikk jeg mulighet til å være lærling på en av Norges beste læreplasser. Skolen har et godt rykte om å sende ut de beste elevene til bedriftene.

Gjennom de siste 13 årene har jeg deltatt i konkurranser, utdannet meg som vinkelner, dratt på utallige vinbesøk i andre land. Jeg har vært med å åpne og drive en restaurant sammen med Kari Innerå. Nå er jeg ansatt i Regjeringens representasjonsanlegg og serverer Statsrådene våre.

Hva var det beste med å gå RM på Vestby vgs?

Beste med RM på Vestby var at vi fikk mulighet å jobbe i en "restaurant" på skolen. Det lærte vi mye av, og var høydepunktet i uken.

Om du skal komme med et godt tips til alle nye elever - hva vil det være?

Vis interesse og ta ansvar for egen læring 🙂
 

Patrick Paulsen

Kokk og gründer, 27 år

Hvilke muligheter har valget om å starte på restaurant- og matfag på Vestby vgs gitt deg? Hva gjør du nå?

Restaurant og matfag på Vestby har gitt meg en stor forståelse av vårt fag og ikke minst en utrolig bra oppfølgning av noen av landets beste kokker og lærere. De ga meg en god grunnleggende forståelse for restaurant konsept og økonomi i henhold til restaurant drift. Utvikling og forståelse av god bærekraftig mat, samt å verdsette norske fantastiske produkter og råvarer.

De ga meg også en forståelse om hvor viktig og spennende en restaurant bedrift faktisk kan være ! Og hvor mye den har utviklet seg over årene. Våre lærere hadde en fantastisk kunnskap og en stor entusiasme for å lære dette videre. Det førte til at vi fikk den samme kjærligheten og respekten for faget som det fortjener.

Alt jeg lærte meg på mine år på Vestby videregående kommer ikke til å få plass i denne mailen, vi lærte jo alt fra partering av fisk og kjøtt til å ha muligheten til å drive vår egen service på kjøkkenet hver uke. Oppskrifter og forståelse om hvordan alt fra en sufflé til en bearnés fungerer og hva man kan gjøre hvis man gjorde feil. De gir virkelig videre sin kunnskap på en flott og konstruktiv måte som gjør det interessant og lære mer. 

Dette har gitt meg en fantastisk start på min karriere og min videre utdanning innenfor faget, i dag eier jeg selv en catering, food truck og et bakeri i en alder av 27 år, dette kunne jeg aldri oppnådd uten den fantastiske oppfølgingen jeg fikk på Vestby under mine år der.

Hva var det beste med å gå RM på Vestby vgs?

Det beste med å gå på Vestby videregående var mange ting... men mest av alt ga det meg en forståelse om at yrkesfag virkelig er noe å satse på som karrierevei.

Om du skal komme med et godt tips til alle nye elever - hva vil det være?

Hvis jeg skulle gitt noen tips videre til neste generasjon i yrkesfag ville det vært og virkelig dedikere seg til vårt fantastiske fag hver eneste dag man får muligheten.

Sats alt på lære så mye man kan under skole- og læretiden. Det blir tøft, men er så verdt det i lengden. Man er i et fag som alltid gir deg jobb og det er det ikke mange yrker som gjør.

I bunn og grunn sats på yrkesfag, hør på lærerne deres og ta til dere så mye informasjon av dem som det bare er mulig. De bryr seg virkelig om din utdannelse! Det minste man kan gjøre er å gjøre det samme! Ikke lag dere en plan B, sats heller hver eneste dag på å fullføre plan A så vil dere ikke angre et sekund på at dere har valgt yrkesfag.