Innovasjonscamp på Bleiker 2023

Årets innovasjonscamp gikk av stabelen denne uken, og over 300 elever har jobbet hardt i to dager for å komme opp med nyskapende ideer om hvordan vi kan redde Oslofjorden.

Elevene fra vg1 og alle som har ungdomsbedrift i år deltok på innovasjonscampen som ble gjennomført i samarbeid med Ungt Entreprenørskap Akershus og oppdragsgivere fra Osloregionen (Asker kommune) og Østlandssamarbeidet (Viken fylkeskommene). I tillegg var en rekke personer fra lokalt nærings- og organisasjonsliv med som jury.

En innovasjonscamp er en «treningsleir» for idémyldring, kreativitet, nyskaping og samarbeid. Innovasjonscampen ble åpnet i Leikvollhallen der elevene fikk presentert oppdraget. Deretter jobbet de i grupper for å finne gode og nyskapende ideer til løsninger. Årets tema var «Vannet vårt» der oppdraget gikk ut på å finne nyskapende og bærekraftige ideer for hvordan løse problemet med tilstanden i og rundt Oslofjorden. Campen gikk over 2 dager, der 60 elevgrupper jobbet sammen under tidspress for å komme opp med ideer.

Elevene fikk veiledning underveis på dag 1. På dag 2 pitchet elevene idéløsningene sine foran en ekstern jury bestående av representanter fra lokalt nærings- og organisasjonsliv og fagpersoner fra oppdragsgiveren.

Seks finalister ble valgt ut, og disse gikk videre til en felles finale i auditoriet. Der måtte de pitche en gang til foran en finalejury. Finalen ble streamet av elever på medieproduksjon vg2, og de andre elever og lærere fulgte med fra klasserommene sine.

Juryen la vekt på at ideene var bærekraftige, nyskapende og samtidig mulig å gjennomføre. I tillegg var elevenes samarbeid og engasjement avgjørende i konkurransen da de presenterte ideene sine for juryen.

I finalen kåret juryen en vinner, og de skal representere Bleiker i en felles finale i Oslo rådhus 13. november. Der møtes 18 finalister fra ulike skoler i Viken, Oslo, Innlandet og Telemark og Vestfold som har jobbet med det samme oppdraget om «Vannet vårt».

Vinneren fra Bleiker ble «FlekkSjekk» med elever fra vg3 Entreprenørskap (Påbygg og Medier og kommunikasjon), og de fikk utdelt gullbilletten til den store finalen.

- Vinnerløsningen engasjerer flere deler av befolkningen og skaper engasjement og eierskap. Den spiller på kollektivt ansvar for å redde Oslofjorden, og har en høy gjennomføringskraft, sa oppdragsgiver Morten Stemre i finalen.

Tusen takk til Ungt Entreprenørskap ved Petter Skotland, oppdragsgiver ved Morten Stemre, Østlandssamarbeidet, og juryen som besto av:

  • Estrella Fernandez, Viken fylkeskommune
  • Asbjørn Flo, Asker kommune
  • Ingrid Bergande, Asker kommune
  • Tina Wågønes, Norsk senter for sirkulærøkonomi
  • Yngve Ellingsen, Inspiria
  • Monica Lyngmo, Fossagrim
  • Anne Jorunn Ravndal, Bedriftsnettverket no 17
  • Britt Erlandsen Villa, Asker produkt
  • Bjørn Langvik, RE Gründerhus
  • Gjermund Johre, Someone
  • Egil Skavang

Og ikke minst - tusen takk til alle kreative og engasjerte elever og lærere for en flott innovasjonscamp 2023!