Hvordan bygger man en artist helt fra bunnen av – med musikk, image og strategi? Det fikk elevene i 1SRA erfare i det tverrfaglige prosjektet «Lag en artist», hvor teknologi, kreativitet og markedsføring ble kombinert i et engasjerende og virkelighetsnært undervisningsopplegg. Gjennom arbeid i fagene engelsk, markedsføring og innovasjon, kultur og samhandling og forretningsdrift fikk elevene bruke både språk, idéutvikling, kulturforståelse og forretningstenkning – alt integrert i ett felles kreativt prosjekt.
Lukas Nikodijevic som satser på serbisk språk
Even Johan Ottersland
Prosjektet startet med et besøk i Oslos platebutikker – Big Dipper, Tiger Safari og Platekompaniet – der elevene fikk inspirasjon til det visuelle arbeidet som ventet. De studerte LP-, CD- og kassettcovere fra ulike sjangre og reflekterte over hvordan artister bruker farger, typografi og bildeuttrykk for å formidle musikkens identitet. Målet var å forstå hva som skaper en tydelig visuell profil, og hvilke estetiske trekk som er typiske innenfor ulike musikksjangre.
På skolen gikk elevene i gang med å utvikle sin egen fiktive artist. Her jobbet alle med hele prosessen – fra låtskriving og produksjon, til å utvikle visuell profil, logo og markedsstrategi. Ved hjelp av KI-verktøyet Suno.com produserte de musikk i valgte sjangre, gjerne med tekst bidratt av KI og deretter bearbeidet av elevene selv. Samtidig brukte de Canva til å lage coverdesign, plakater, bannere og annet visuelt innhold, og de opprettet imaginære profiler for ulike plattformer for å planlegge hvordan artisten skulle lanseres og bygges opp i offentligheten.
Tekstene ble laget på flere språk – norsk, engelsk, albansk, serbisk og polsk – og gjenspeilte både elevenes språklige bakgrunn og målgruppen de ønsket å nå. Flere valgte å la artisten sin uttrykke seg på flere språk, noe som ga kampanjene et personlig og autentisk preg. Elevene laget plakater med QR-koder, skrev korte artistbiografier, beskrev musikkstil og visuell identitet, og planla hvordan de ville nå ut til publikum med strategisk bruk av sosiale medier og målrettet innhold.
Ett av mange fine elevresultater
Even Johan Ottersland
Prosjektet ble utviklet og gjennomført av lærerne Even Ottersland og Espen With-Hanssen. Even hadde fokus på språk, markedskommunikasjon og design, mens Espen bidro med perspektiver innen teknologi, økonomi og entreprenørskap. Sammen skapte de et undervisningsopplegg der elevene fikk jobbe praktisk og skapende med reelle prosesser fra musikkbransjen – samtidig som de oppfylte læreplanmål og utviklet sentrale ferdigheter.
Elevene presenterte til slutt artistene sine – med musikk, bilder, profiltekster og kampanjer. Resultatene vitnet om både innsats, kreativitet og refleksjon.
Gjennom prosjektet får elevene også mulighet til å skrive og fremføre egne tekster, produsere musikk, designe albumcover og nettsider, samt jobbe med digital markedsføring. Dette gir rom for å utforske og kombinere ulike fagområder på en praktisk og engasjerende måte.
En av artistene som har markert seg spesielt, er Saga Von Krogh med albumet "Hör Mig". Hun har svensk mor og kan prate flytende svensk, og synger derfor på svensk i sin utgivelse. Albumet har allerede fått over 20 000 streams på Spotify. https://open.spotify.com/album/6l0T76qFB0hNMRTNhZDXqn?si=dcg65nRGTcm8rDOns_PnzQ
Det kommer også et samlealbum før sommeren som vil inneholde låter fra mange elever.
K-pop hylla på Platekompaniet med imponerende forseggjort innpakning
Even Johan Ottersland