Vinter hos landbruk!

Vi på naturbruk (forsterket tilbud) har hatt en variert hverdag i vinter, tross noen kuldeperioder som satte ulike arbeidsoppgaver litt på vent. 

Den daglige driften av dyr går sin gang, for sauer, høner og hest må få det de trenger selv om gradestokken viste minus 28. Elevene våre er skikkelig gode på å kle seg etter vær, noe de har fått igjen for nå i januar.

Det nydelige vinterværet har også gitt oss mange fine opplevelser. Isfiske, skitur og isklatring har vært aktiviteter som landbruk har drevet med. Isklatring hadde ingen elever prøvd før, så det var ekstra moro å se hvordan de brukte isøkser og stegjern for å komme seg til toppen på den høye isveggen. Mestringsfølelsen var til å ta og føle på når de kom ned igjen!

Ellers går det i motorsagjobbing, der det ryddes jordekanter og drives med ungskogpleie. Seint i høst avsluttet vi to ungskogpleiejobber for ekstern kunde, og vi er midt i en jobb for en velforening der vi ruster opp 3 km med tursti. Bare snøen forsvinner, skal denne jobben ferdigstilles. Arbeid på vedanlegg og kjøring av hjullaster er også en del av hverdagen vår. Fremover skal elevene i gang med knivkurs, der de skal få lage sin egne turkniv. Dette ser gjengen frem til.

I yrkesteori jobbes det med bærekraft om dagen, og elevene har sett hele dokumentarserien «Oppsynsmannen» av Bård Tufte Johansen. Vi reflekterer rundt hvordan man skal drive jordbruk, skogbruk og utbygging, samtidig som man skal ha vernet for natur med seg i tankene. Bærekraft er også temaet under bedriftsbesøk på Vestre sin møbelfabrikk «The Plus» på Magnor. Spennende å se hvordan de har en visjon om å bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk.

Vi koser oss med vinter og kulde, men gleder oss også til vår og alle aktiviteter og jobber det har å by på!