Årets tema er forankret i «Demokrati og medborgerskap» med hovedfokus på Fordommer. Læring om fordommer bidrar til å bygge et mer rettferdig, tolerant og inkluderende samfunn. Under prosjektet har vi bl.a. lært at fordommer kan føre til at visse grupper ekskluderes fra samfunnet og fra demokratisk deltakelse, det svekker tilliten til demokratiske institusjoner, borgerengasjement osv.
Involverte lærere fra de to videregående skolene:
Hilary Deries-Glaister, Nathalie Mari, Grete H. Hustad og Anne-Lise Solheim
Søndag 7. april: Gjenbesøk i uke 15, Valbonne
Denne søndagen dro 21 spente elever fra Vg2 ST, Vg2 ID/MK, Vg1 ST og Vg1 ID til Valbonne i Sør-Frankrike på utvekslingsbesøk hos elever ved Lycée Simone Veil. Dette var et gjenbesøk ettersom de franske elevene allerede hadde vært hos oss i uke 3. Det var et hyggelig gjensyn på flyplassen i Nice.
Mandag 8.april: Fransk skolefrokost, presentasjon av Norge, «speed-dating», Quiz og tur til Grasse
Første dagen på fransk skole og vi startet opp med frokost i skolens kantine før vi tok turen inn i franske klasserom. Det ble holdt en flott presentasjon om Norge, på klingende fransk, av elevene Ida Kristine Jensen og Amund Mjelde Refsum. Deretter traff vi nye franske venner gjennom en morsom «speed-date». Dette var litt uvant i starten, men elevene ble fort varme i trøya og klarte å uttrykke seg i det franske språket. For å bli kjent med skolens område var det deretter organisert en Quiz av de franske elevene. Her gikk vi fra post til post og svarte på dagsaktuelle og kulturelle spørsmål.
Dagen ble avsluttet med et besøk til Musée International de la Parfumerie i Grasse. Her lærte vi om parfymens historie fra de gamle egypterne, grekerne og romernes tid og frem til vår moderne tid. Vi ble kjent med begreper som essensielle oljer, aromaer, stabilisatorer, duft forsterkere osv. Vi lærte at forskjellige kulturer har ulike preferanser når det gjelder duft, og parfymeindustrien markedsfører enkelte dufter som mer «eksotiske» enn andre. Dyre parfymer kan bli sett på som statussymboler, noe som igjen kan bidra til å skape sosiale skiller. Til slutt fikk vi muligheten til å jobbe som parfymør og lage vår egen parfyme.
Tirsdag 9. april: Innholdsrik skoledag; «Charlie Hebdo», besøk fra organisasjonen AFS
Dagen ble tilbrakt på skolen og elevene deltok i ulike franske undervisningstimer med ulike lærere og elever. De norske elevene hadde også en egen fransktime med Madame Oliveri hvor de spilte skuespill, som kunde og servitør på café, og vi lærte flere franske sjekkereplikker – som kanskje ble nyttige utover uka. 😉
De franske utvekslingselevene hadde forberedt en interessant presentasjon rundt angrepet på «Charlie Hebdo» i 2015, et angrep som førte til debatter rundt ytringsfrihet, religionsfrihet og terrorisme, ikke bare i Frankrike, men i hele verden.
Deretter gikk Grete gjennom resultatet av spørreundersøkelsen rundt fordommer som ble gjennomført av lærere og elever ved både Nannestad Vgs og Lycée Simone Veil. Elevene jobbet i grupper med ulike temaer/resultater fra spørreundersøkelsen og presenterte sine tanker rundt dette.
Etter lunsj hadde vi besøk av organisasjonen AFS som driver med internasjonal utveksling og som har fokus på å bygge bro mellom ulike kulturer. Elevene var delt inn i to grupper og jobbet med et prosjekt rundt fordommer og om hvordan vi som mennesker har så lett for å sette hverandre i bås. En lærerik skoledag med gode diskusjoner ble avsluttet med orienteringsløp i skogen ved siden av skolen.
Onsdag 10. april: Nice og Monaco
Med en buss full av forventningsfulle elever dro vi fra Lycée Simon Veil kl 9 denne dagen. Det viste seg at det var en stor ulykke på motorveien denne morgenen, så vi ble stående å stampe i stillestående trafikk og kø i flere timer. Planen vår om å besøke Musée Chagall i Nice måtte kanselleres, men vi fikk strekt på beina og spist lunsjen vår i en park ved Promenade des Anglais ved stranden i Nice før ferden gikk videre til Monaco.
I Monaco besøkte vi Musée Océanographique, et av verdens eldste akvarier og som presenterer over 6000 ulike marine arter. Deretter fikk elevene et par timer på egenhånd som ble brukt til sight-seeing i gatene som mange hadde kjennskap til fra Rally Monte-Carlo. Monaco er kjent for å være et av de dyreste stedene i verden å besøke, så det ble minimalt med shopping her, men elevene var ivrige på å sende snap hjem av kule biler, eksklusive butikker, Fyrstepalasset og Casino.
Torsdag 11. april: Skoledag, skogstur og film
Elevene var på skolen denne dagen og deltok i ulike undervisningstimer. Det ble tid til en skogstur og basketballkamp i sola.
Etter lunsj så vi filmen «Les Nageuses» (The Swimmers), en sterk film fra virkeligheten om to svømmende søstre fra Syria. Vi følger deres farefulle ferd når de må flykte fra sitt krigsherjede hjem i Damaskus og svømmer i timesvis i Middelhavet for å nå Hellas som asylsøkere, før de ender opp med å konkurrere i OL i Rio i 2016.
Fredag 12.april : Guidet omvisning og marked i Valbonne, besøk Cap d’Antibes
I dag deltok vi på en guidet omvisning i Valbonne og vi ble intervjuet og fotografert av lokalavisa «Valbonne Sophia Antipolis». Under den guidede turen lærte vi om livet for menneskene her og hvordan byen utviklet seg.
Valbonne betyr «den glade dalen» og er en fredelig, hyggelig og akkurat passe stor middelalderby. Har du bare én dag til rådighet her, så velg fredag! På fredager arrangeres nemlig et stort provencalsk marked. Her finner du produkter fra området, alt fra gode råvarer som oster, oljer, pølser og oliven til såper, skinn- og treprodukter. Og selvfølgelig klær, sko, smykker og annet tilbehør. Elevene arbeidet med en oppgave på markedet og fikk utvidet sitt franske vokabular. Vi fikk også gjort mange flotte «shopping-kupp»!
Etter lunsj ble vi kjørt av vertsfamilier til stranda i Antibes. Her startet vi med en fottur på rundt 5 km rundt Cap d’Antibes. Dette er en vakker kystvei med stier, trappetrinn, grus og broer som bølger seg mellom det kuperte landskapet.
Det var en varm dag – som ble avsluttet med et deilig og forfriskende bad.
Søndag 14.april: Hjemreise
Det ble en litt tårevåt avskjed på Nice Airport. Mange nye vennskap har blitt knyttet i denne utvekslingen – og det er alltid litt trist å ta farvel. Vi reiste hjem med mange minner og venner for livet i bagasjen! Det er veldig hyggelig å tenke på at flere elever fortsetter kontakten og noen skal treffes igjen allerede i sommerferien!