4 Plan og arealpolitikk
Fylkesrådet mener Akershus skal være en aktiv og innovativ pådriver i sin rolle som samfunnsutvikler. Fylkeskommunen skal i tett samarbeid med den enkelte kommune, næringsliv, frivillige lag og organisasjoner fremme en positiv utvikling i fylket til det beste for innbyggerne.
Gjennom aktiv styring, og i dialog med den enkelte kommune, skal fylkeskommunen utøve rollen som samfunnsutvikler og tjenesteleverandør. Myndighetsrollen skal utøves slik at kommuner og fylke jobber mot samme mål – et levende, godt Akershus.
Samarbeidet mellom Akershus fylkeskommune, kommunene i Akershus, Oslo kommune og staten skal balanseres slik at utbyggingsmønstrene sikrer og bevarer viktige friområder, ivaretar natur- og jordvernet, og gir rom for vekst for næringslivet.
Akershus fylkeskommune skal ivareta fylkeskommunen sin rolle som regional planmyndighet etter plan- og bygningsloven på en god måte, og sikre størst mulig forutsigbarhet for kommunene, innbyggerne, og næringslivet.
Biologisk mangfold, matjord, vassdrag, strandsonen og kulturarven må bevares for framtidige generasjoner. Sterk befolkningsvekst og utbygging legger stort press på naturverdiene. Samordnet regional areal- og transportplanlegging kan redusere reisebehov, stimulere til et godt kollektivtransportsystem og legge grunnlaget for langsiktige og gode avveininger mellom vekst og vern.
Fylkesrådet vil
- At for å best ivareta kommunal selvråderett vil fylkesrådet arbeide tett sammen med kommunene for å sikre gode, forutsigbare prosesser, og begrense behovet for bruk av innsigelser.
- At boligutvikling, samferdsel og næringsutvikling må ses i sammenheng for å skape en helhetlig utvikling.
- At plan- og reguleringssaker behandles raskt og der man søker å finne gode løsninger.
- At fylkeskommunen jobber tett sammen med kommunene for å sikre at aktuelle nasjonale og regionale føringer og konflikter mellom ulike hensyn avklares og løses så tidlig som mulig.
- At de prioriterte tettstedene i den enkelte kommune, som skal defineres i regional plan for areal og mobilitet, løses i godt samspill mellom den enkelte kommune og fylket.
- Arbeide for at kommunene legger størstedelen av sin utbygging til prioriterte tettsteder og forplikte seg til etablering av kollektivforbindelser rundt disse.
- At hovedstadsregionens bo- og arbeidsmarked skal utvikles i tett samarbeid med Oslo.
- At utbyggingsprosjekter skal stille krav om lokal overvannshåndtering. Økt bruk av grønne tak kan være et tiltak.
- Utrede en regional plan for reiseliv og fritidsbebyggelse og destinasjonsutvikling.
- Ha fortsatt vekst og utvikling i næringsparkene i Akershus for å skape nye arbeidsplasser og varierte kompetansemiljøer.
- Arbeide for at større, sammenhengende naturområder ivaretas for friluftsliv gjennom regional planlegging.
- I samarbeid med kommunene videreføre arbeidet med arealbudsjett, arealregnskap, og arealnøytralitet. Fylkeskommunen skal i samarbeid med kommunene kartlegge områder som kan restaureres tilbake til natur.
- At jordvern og restaurering av natur og landbruksjord prioriteres høyt i fylkeskommunens areal- og transportplanlegging og egne prosjekter.
- At det etableres regionale løsninger for masseforvaltning i tett samarbeid med Oslo og andre nabofylker.
- At det må etableres langsiktige utbyggingsgrenser mot natur og friluftslivsområder.
- At klimatilpasning og hensyn til økt risiko for skred og flom skal vektlegges i arealpolitikken i Akershus.
- Arbeide for at myr og våtmark ikke dreneres, nydyrkes eller bygges ned.