Et lite innblikk i samisk matkultur

Et av kompetansemålene ved restaurant- og matfag er planlegging og produksjon av samisk mat. AB  

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elevene har fått et innblikk i råvarer som avspeiler naturgrunnlaget, som reinsdyrkjøtt, fisk, melk, ville bær og urter.

Produktene blir ofte stekt, kokt, røkt, saltet og tørket.

Rettene som ble produser og spist var: Pomorsuppe, multesuppe, krekling sirup, tyttebærsyltetøy, sopptoscakake, kefirfromage, gulrotsyltetøy, gahkko, laejpieh, einersmør, vilt-paté, bidos reinsdyrpølse, og reinskav.

 

Oppskrift på sopptoscakake

Bunn:

2 egg

2 dl sukker

2 dl hvetemel

1,5 ts bakepulver

50 g smeltet smør

½ dl melk

Glasur:

50 g smør

½ dl sukker

1 ss hvetemel

1 ss melk

20 g tørket knust sopp

  1. Pisk eggedosis
  2. Ha i smeltet avkjølt smør og melk
  3. Sikt og rør inn bakepulver og mel
  4. Steikes i en smurt rund form 22-24 cm på 175 grader i ca 20-25 min
  5. Glasur: Bland alle ingrediensene i en kjele ved oppvarming, ikke koking. Smør glasuren på kaken, og ettersteik i 10-15 min
  6. Serveres med vaniljekesam eller krem (rørt syltetøy)
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde