Rosenvilde elever i FN-rollespill

Atomnedrustning og Irans konflikt med USA og Israel er tema for årets FN-rollespill.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elever fra faget Politikk og menneskerettigheter (POME) kom tett på virkeligheten. Samtidig som møtet erklæres for åpnet på Ringerike vgs. forhandler Iran og verdens stormakter i Wien om en ny atomavtale, etter at Trump trakk ut USA i 2018.  


Ekstra spenning i spillet
Rollespillet begynner med at hver landdelegasjon holder en kort åpningstale om sitt lands synspunkter rundt konflikten. Deretter er det debatt og kommentarer til hverandres innlegg. I årets rollespill deltok Ringerike, Drammen og Rosenvilde vgs. En videregående skole fra Oslo skulle ha vært med, men hadde rett og slett reist til feil by. Viktige land som Storbritannia og USA var derfor i fare for ikke å bli representert! Heldigvis var noen av elevene fra Rosenvilde raskt ute med å steppe inn som delegater fra Storbritannia. Elever fra vertsskolen i Hønefoss tok raskt over som USA. Sporty gjort.
 

Uformell debatt  
Landene i sikkerhetsrådet, samt gjestene Iran og Israel, var fordelt mellom skolene. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjestet også møtet. Russland tok tidlig initiativ i debatten. Rosenvilde representerte viktige land som Kina, India, Kenya og Norge. Under spillet blir man raskt utfordret til å sette seg inn i et annet land sitt perspektiv; hvilken makt har vi? Hvilke muligheter? Hvilke hensyn må vi ta til våre samarbeidspartnere?  Sikkhetsrådet vedtok flere ganger å gå over til møteformen «uformell debatt». Her ble utkast til resolusjoner diskutert, kompromiss funnet og kontakter knyttet på tvers mellom delegasjoner fra ulike skoler.

Resolusjon vedtatt
Etter flere timer med forhandlinger seiret viljen til løsninger. Atomstormakten Russland hadde sikret seg gjennomslag for sitt forslag gjennom støtte fra de fem vetolandene. I tillegg sikret Norge og India et flertall for resolusjonen. En ny atomavtale med et definert mål om et atomvåpenfritt Midtøsten ble vedtatt. Et viktig suksesskriterium var nok at USA og Iran samtidig måtte gi noe. USA lovet å trappe ned sine økonomiske sanksjoner i Iran. Til gjengjeld skal Iran legge begrensninger på sitt atomprogram. For å sikre en atomvåpenfri sone i Midtøsten på sikt, vil Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) trappe opp sine kontroller i Iran. USA ble samtidig sterkere forpliktet til å holde seg til avtalen, også utover Bidens presidentperiode. Vil forhandlerne i Wien finne lignende løsninger?

Mer om FN-rollespillet


Tekst og bilder: Herman Rygh Engholm 3STD og August Fjørtoft 3STB