Veien til finalen i Tine Matcup 2022

Det er tidlig på morgenen i midten av april, Lea Friis-Henriksen (17), Anna Nishimura (17) og Oscar Ludvik Sveen (17) har egentlig YFF (yrkesfaglig fordypning), men er fritatt for vanlig undervisning i oppløpet til finalen i Tine Matcup. Klokken er 0800, de er på plass 30 minutter før læreren sin og stemningen er spent, men god.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

 I vinter vant de semifinalen og tur til Stavanger for å delta i finalen som går av stabelen 29-30 april.

kokkeelever ved kjøkkenbenk - Klikk for stort bilde A.G.L
Menyen og oppgaven har de selv sendt inn på fritiden, men skolen har hjulpet dem med trening og veiledning etter at de ble valgt ut til deltakelse i konkurransen.
Mye av treningen har de også gjort på eget initiativ utenom skolen.

 

 

Under selve konkurransen har de fire timer på seg til å lage en tre retters middag til åtte personer. Oppgaven har mange kriterier som elevene har vært nødt til å skreddersy rettene etter. Det skulle være tre små «tygg» på forretten, hovedretten skulle bestå av lammelår og fersk pasta, mens desserten hadde til hensikt å representere morgendagens vaffelhjerte. I tillegg var produkter fra TINE sentralt i alle rettene.

Laget består av en servitør; Anna samt de to kokkene Lea og Oscar.

 

Servitørens oppgave er å imponere dommerne med alkoholfrie drinker, flambering, kunnskaper om mat- samt å servere de fire heldige gjestene som skal spise finalemåltidet.

 

to elever legger mat på tallerken - Klikk for stort bilde A.G.L   

Alle rettene er planlagt til minste detalj, og etter tre timers arbeid «går» de første forrettene ut fra kjøkkenet i rasende fart. Det ropes «Service takk» fra Lea, og Anna kommer for å bringe maten ut til gjestene. Denne dagen er det fire lærere som er heldige å få smake. «Det har vært rift om plassene hver gang vi har øvd» sier elevene med et smil om munnen.

 

 

 

Forretten består av tre «tygg»: en sellerirotpuck med sellerirotkrem, ristede mandler og syltet kirsebær. En potetkrokett med estragonsalt samt en blomkåltaco med ostekjeks.

bilde av forrett - Klikk for stort bilde A.G.L    

 

 

 

 

 

 

 

Bordet er dekket med reise som tema. Koronarestriksjonene er fjernet og vi kan endelig reise ut, møte familie, venner og skape nye bånd.

 

bilde av dekket bord - Klikk for stort bilde A.G.L  

 

Anna serverer gjestene og presenterer maten i rekkefølgen de skal spises. «Dere må gjerne spise med hendene, det er det som er meningen» sier hun til gjestene før hun ønsker et godt måltid. Forretten matches med en eplemojito med limeperler og dehydrert lime.

 

Etter at gjestene har fått forretten servert er det igjen full sving inne på kjøkkenet. Det er 30 minutter til dommerne skal bli servert. Lammelåret er beinet ut for flere timer siden, beina er brunet og kjøttet som ikke er i sous viden befinner seg i trykkokeren. Kraften fra trykkokeren skal bli til saus og kjøttet skal fylles i raviolien. Ved siden av kjøtt og pasta serveres det syltet løk med brokkoli- og blomkålpurè.

 

 

bilde av hovedrett - Klikk for stort bilde A.G.L Maten til dommerne blir presentert med amerikansk servering mens gjestene får fransk servering, der Anna serverer fra et fat og legger det på tallerkenen med et gripebestikk. -Hvis du trodde det var vanskelig å lære seg å spise med spisepinner, kan ikke det måle seg med å bruke en litt for stor skje, og litt for stor gaffel til å manøvrere glatt løk og pasta fra fat og, delikat over på gjestens tallerken-.  Anna får det til å se ut som en lek. Sausen er gylden, tykk og velsmakende, assosiasjoner til karamell kommer frem for gjestene som smaker på maten. Alle vil ha oppskriften.

 

 

Til maten blir det servert en drikk fra TINE som heter Noisy med eple, pære og fersken. «Av det utvalget vi hadde, passet den best til maten.» sier Anna til gjestene sine.

 

Når de får den høre den «enkle» måten maten er laget på, er det flere som ser skuffet ut.
........De håpet vel det var enklere å lage luksusmat hjemme.

 

Siste verk som presenteres er desserten: flamberte glutenfrie vaffelhjerter med karamellsaus, rørte blåbær og hasselnøtt- krokan servert med vanilje parfait. Lea kommer ut i «salen» for å hjelpe Anna med serveringen. Det skal legges opp åtte tallerkener foran gjestene, det går fortere enn å legge opp i to runder, slik at dommerne og gjestene kan nyte maten akkurat slik den er tenkt å bli servert.

 

flambering av vafler - Klikk for stort bilde A.G.L  

 

Det tar litt tid å varme flamberingspannen og lage sausen, og i mellomtiden står Anna og Lea side om side og forteller hva de gjør, samtidig som det presenteres en og annen «funfact» om vafler  når stillheten blir for tung rundt bordet.

Når sausen er varm nok heller Anna på spriten og flammene stiger til værs, heldigvis litt unna nærmeste brannvarsler.

 

Desserten serveres med en Dalgona iskaffe. Anna ber gjestene rørte den ut. «Da smaker den best» sier hun med et smil om munnen.

Møt finalistene:

  

Anna Nishimura (17)

Anna er født i USA, vokst opp i Japan og flyttet til Norge i 2013. Matinteressen hennes ble vekket til livet i 6. klasse da det var kokkekonkurranse på skolen som laget hennes var med på å vinne. Premien var oppvaskhansker, de er fortsatt ikke åpnet.

På fritiden liker hun å synge og å være med venner. Til høsten starter Anna

Anna 17 år - Klikk for stort bilde A.G.L

    lærlingtiden sin på Brasserie France som servitør.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lea Friis-Henriksen (17)

A.G.L

 

 

Lea er fra Bærum og har både mor og far som er utdannet innenfor restaurant- og matfagene. Selv sier hun at det var hennes valg å søke på RM, men vi kan jo ikke se bort i fra noe påvirkning fra hjemmefronten. På fritiden jobber Lea allerede på restaurant og til høsten starter hun som lærling på Vaaghals Restaurant i Oslo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oscar Ludvik Sveen (17)

A.G.L

 

 

Oscar er fra Oslo, men flyttet til Bærum rundt 6. klasse. Hans interesse for mat har alltid vært tilstede, og oppsto på kjøkkenet sammen med bestemor og pappa, men den blomstret ikke før han startet på Rosenvilde. Han har en kjemisk tilnærming til matlagning som fører til spennende retter og smaker. Til høsten skal Oscar begynne læretiden sin hos Stock restaurant i Oslo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekst og bilder: Andreas Gullhav Lynum