Restaurering av Notre Dame

Hvor mange kan si at de har berørt det nyrestaurerte spiret på Notre Dame? Det kan to elever og to lærere fra Røyken!

Seks menn holder hver sin hånd på et jernspir - Klikk for stort bildeMed hender på Notre Dame-spiret Hans Reidar Bjelke

Vi har valgt restaureringen av Notre Dame som et av våre internasjonaliseringsprosjekter. I mai 2023 var tre lærere fra Røyken på reise for å kartlegge muligheter for samarbeid. Resultatet ble intensjonsavtaler med en lokal skole og to bedrifter.

Vinteren 2024 fikk elevene på Vg2 byggfag anledning til å søke om deltagelse på de to plassene som var tiltenkt prosjektet, og to elever ble trukket ut. I april satte de to elevene, sammen med en bygglærer og en fransklærer, kursen mot Frankrike.

Målet med reisen

  • Målet var at de to byggelevene skulle hospitere i Bedriften Paul Lebey. Bedriften med elevene skal bygge en portal til rådhushagen i Saint James.
  • Portalen skulle de bygge i tradisjonelle materialer med tradisjonelle verktøy.

For en tur det har vært! Gjengen ankom Paris før de reiste til Normandie. De har vært på skolebesøk, hogget fransk eik på middelaldersk vis og bygget portal.  Det var også teori på arbeidsplassen for å lære om hvordan de gamle taksperrene i Notre Dame ble laget i middelalderen. Stolte, slitne og fulle av inntrykk vendte de hjem.

Bakgrunn

Siden brannen i 2019 har Notre Dame vært et mål for håndverkere fra hele verden. Århundre med overføring av tradisjoner og håndverk gjør middelalder-katedraler til forjettede mål. Å få jobbe med materialer som ble skapt i middelalderen setter spor i deg. 

Macron erklærte raskt at Notre Dame skulle gjenoppbygges på kort tid. Hastige byggeprosesser er sjeldent forenlig med bygging etter antikvariske prinsipper. Men med Notre Dame ser det ut til at både ønske om bruk av historiske riktige materialer, prosesser og byggeindustriens krav til miljø og effektivitet er blitt tatt hensyn til på en god måte. De har løftet og forent hverandre.  Arbeidene er omfattende, og Notre Dame skal gjenåpnes allerede i 2025. Derfor er håndverksbedrifter over hele Frankrike engasjert.

Det tar gjerne noen hundre år å bygge, eller gjenoppbygge katedraler. Derfor er det ekstra spennende å innta et håndverksperspektiv når man vandrer tett på middelalderbygg. Takkonstruksjonene til lille Notre Dame, Saint-Ouen Abbey, speiler godt historiens opp- og nedturer. Påbegynt i 1318 og avsluttet 1587. Under svartedauden og hundreårskrigen var håndverkskvaliteten synlig dårligere enn da katedralen ble påbegynt og avsluttet. 

«Vil dere være med å se?» Å gå blant de kompliserte grove takkonstruksjonene og se hvordan historiske hendelser setter spor i katedralen? Gå i «skogen», som de store og kompliserte takkonstruksjoner blir kalt. Edouard kjenner håndverket i Lille Notre Dame og andre katedraler bedre enn de fleste og får stå som representant for alle de gjengen vår møtte som ikke visste hva godt de skulle gjøre for de nysgjerrige gjestene sine.

Kanskje du vil være med på et av våre Erasmus prosjekt? Det er virkelig et minne for livet.