Reisebrev fra 2TY2 Ekskursjon til Berlin 8. - 11. mars 2023

Endelig, etter to år med pandemi og flere år uten utenlandsturer,  hadde vi gleden av å ta med en tysk klasse til Berlin igjen! Med den nye læreplanen i sekken, var målet å skape "anledning til å beskrive og reflektere over språket, samfunnet og kulturen der språket snakkes".

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi dro rett fra undervisningen på onsdagen, i fantastisk humør og fulle av forventninger.  Allerede på veien fra flyplassen til hostelet med lokaltransport, fikk elevene oppleve at både mennesker og kultur er annerledes andre steder og at Berlin virkelig er en by med stort mangfoldElevene var veldig klare for å teste tysken sin og fikk til og med småpratet med folk underveis – til stor glede for lærerne. 

Torsdag 9.3

besøkte vi den tyske videregående skolen til tysklærer Irina – Paulsen Gymnasium

Elever sitter på pulter i et klasserom med lærer foran ved tavlen - Klikk for stort bildeElever fra Stabekk deltar i tyskundervisning på Paulsen Gymnasium Irina Sobottke

Her fikk elevene være med i tre forskjellige fordypningsklasser (engelsk, tysk og biologi) med tyske elever på samme alder. Elevene brukte både tysk og engelsk i samtalene rundt både faglige temaer – fra dikt, rasisme til homologi og analogi – til hverdagslige og kulturelle temaer som hvordan skoleavslutningen feires, hvordan skolehverdagen ser ut og hva ungdommene gjør i fritiden sin. Etterpå fikk vi en samtale med rektor som fortalte om det tyske skolesystemet. Elevene hadde mange spørsmål og fortalte rektoren om hvordan systemet ser ut i Norge. En autentisk og morsom erfaring for elevene der de fikk oppleve at det å prøve seg fram er en del av det å lære et språk, i virkeligheten.  

Etterpå var vi på Berlin Story Bunker i en utstilling som ledet oss gjennom tiden fra Hitlers fødsel til slutten av krigen. Mange elever ble veldig preget av besøket, som

inkluderte sterke bilder og et forsøk på å trekke frem forklaringer for hvordan nazistene så raskt kunne klare å demontere demokratiet og lede Tyskland inn i det mørkeste kapittel i sin historie. En sterk og lærerik opplevelse. 

Fredag 10.3

begynte med et besøk på Gedenkstätte Deutscher Widerstand (minnested for tysk motstand). Vi fikk en omvisning og to flinke guider fortalte personlige historier om ungdommer i motstand og ga oss et spennende innblikk i Stauffenberg attentatet – i den historiske bygningen hvor Stauffenberg og fire av hans allierte ble henrettet etter at attentatet mislyktes. Besøket ble avsluttet med en utrolig spennende og skremmende samtale om hvorfor det er så viktige å fortelle disse historiene. Flere elever ga uttrykk for at denne omvisningen var det mest imponerende museumsbesøket de hadde hatt noensinne.

Elever stående på plassen for Holocaust monumentet i Berlin - Klikk for stort bildeTyskelever på Stabekk ved holocaust monumentet i Berlin Irina Sobottke

Resten av dagen sporet vi opp mange historisk betydningsfulle steder rundt omkring i Berlin på en lang og lærerik byvandring. Blant annet besøkte vi Tiergarten, Holocaust Mahnmal, Brandenburger Tor, Reichstag, Unter den Linden, Gendarmenmarkt, Denkmal zur Bücherverbrennung, Berliner Dom, Rotes Rathaus, Alexanderplatz og Eastside Gallery. Elevene ga uttrykk for at det var interessant å kunne se på severdigheter og minnesteder som vi hadde jobbet med i timene.

Lørdag 11.3

Denne morgenen gikk det en gjeng med 23 trette, lykkelige og takknemlige elever og 2 stolte og like takknemlige lærere på flyet hjem til Norge. Ingen av oss kan finne på en bedre måte å leve etter den nye læreplanen og stimulere til lærelyst,  enn å ta med eleven ut i verden hvor språket faktisk snakkes.

En gruppe elever og lærer utendørs ser på rester av Berlinmuren - Klikk for stort bildeTyskelevene besøker Eastside Gallery Irina Sobottke Elev foran veggmaleri av en bil som kjører gjennom Berlinmuren - Klikk for stort bildeEastside Gallery Irina Sobottke