SeaDust UB kapret 6 priser i NM for ungdomsbedrifter 2024

SeaDust UB er en elevbedrift som drives av elever fra Energi og miljøfag ved Stabekk videregående skole. I uke 19, 2024, kapret bedriften hele 6 priser i NM for ungdomsbedrifter. 330 elever fra hele Norge deltok i NM av 14000 elever totalt som har jobbet med ungdomsbedrift i år. Stabekk-elevene har altså hevdet seg i konkurranse med alle disse elevene, og det er noe vi er veldig stolte av.

Følgende priser gikk til Seadust UB:

1.plass yrkesfaglig bedrift
2.plass innovativt produkt
2.plass bærekraftprisen
2.plass beste bærekraftige stand
3.plass best i business
3.plass jord-fjord-bord prisen
 

Kort oppsummert lager SeaDust UB verdens første bærekraftige klatrekalk fremstilt av 100% stillehavsøsters, som er en invaderende fremmedart i Oslofjorden.
 

En bærekraftig forretningsidé

Stabekk videregående skole er svært stolte av hva disse elevene har fått til både i konkurransen og som ungdomsbedrift.  SeaDust har tatt et miljøproblem og omdannet det til en bærekraftig forretningsidé. SeaDust UB produserer klatrekalk av 100 % stillehavsøsters fra Oslofjorden, en art som er svartelistet på grunn av sin negative påvirkning på det lokale økosystemet.

Fra skadedyr til ressurs 

Stillehavsøstersen, som fortrenger hjemlige arter, har lenge vært sett på som et problem i Oslofjorden. Men SeaDust UB har sett muligheter der andre ser utfordringer. Ved å plukke og knuse østersen, skaper de et produkt som ikke bare hjelper klatrere med å oppnå bedre grep, men som også bidrar til å rense fjorden for en invaderende art.

En miljøvennlig og bærekraftig løsning 

I motsetning til tradisjonell klatrekalk, som ofte utvinnes fra gruver i Kina, tilbyr SeaDust UB et lokalt og bærekraftig alternativ. Med fokus på miljøbevisste klatrere som målgruppe, har bedriften allerede begynt å selge sitt produkt på nett, samt i lokale klatresentre og sportsbutikker.

Bedriftens Instagramkonto heter @seadust.ub og her er en nettside med mer informasjon om produktet deres.

Her er fylkets pressemelding om saken NMUB 2024 (PDF, 120 kB).