Handlingsprogram for kulturarv 2022–23

Handlingsprogrammet for kulturminner i Viken 2022–2023 er basert på de tre eksisterende regionale planene og de enkelte handlingsprogrammene tilknyttet disse.

Handlingsprogrammet gjelder for hele Viken fram til de nye fylkeskommunene oppstår 1. januar 2024, og vil med nødvendige geografiske tolkninger også gjelde inntil det blir vedtatt nye regionale planer med tilhørende handlingsprogrammer i Buskerud, Akershus og Østfold. Dette er i tråd med Stortingets vedtak om at eksisterende regionale planer fra gamle fylker videreføres inntil de avløses av nye planer.

Temaområde 1: Tilrettelegging, formidling og verdiskaping

Det er viktig at kulturarven og historien knyttet til disse blir tilgjengelige for publikum ved å tilrettelegge for gode opplevelser både fysisk og digitalt. Fylkeskommunen spiller en viktig rolle som tilrettelegger for lokal verdiskaping med kulturarv som fellesnevner. Tilskuddsordninger og økonomisk støtte er nyttige virkemidler der små summer kan ha stor effekt. Det er viktig at dette er ordninger som er uniforme for hele Viken. 

Program 1.1. Verdiskaping og kulturarv

Program 1.1. Verdiskaping og kulturarv
Tiltak Forklaring
1.1.1. KAO: KulturArvOpplevelser Tilskuddsordning som skal bidra til utvikling av opplevelser der kultur, natur, mat, og aktiviteter settes sammen til et attraktivt tilbud til turister, andre besøkende og lokalbefolkning. Samarbeid med rådsområde næring og tannhelse.
1.1.2. Pilegrimsleden og kulturhistoriske vandreruter Tilskuddsordning for Viken, både til småskalaleverandører og skilt. Akershus- og Buskerudgeografien er omfattet av egne ordninger for utvikling av Pilegrimsleden og kulturhistoriske vandreruter forankret i tidligere regionale planverk. Det er et mål å kunne gi et tilsvarende tilbud for aktører i Østfold.
1.1.3. Tømmerruta - Nordre Øyeren-prosjektet Verdiskapingsprosjekt på Nedre Romerike som kombinerer kulturarv, formidling, opplevelser og småskala næringsutvikling.
1.1.4. Samarbeidsprosjekter med frivillige organisasjoner Tilskudd til gjennomføring av lokale arrangementer med frivillige organisasjoner, som Fortidsminneforeningen og Historielagene. Videreføring og videreutvikling av tilskudd/samarbeidsmidler til gjennomføring av lokale arrangementer i hele Viken.

Program 1.2. Samarbeid med DKS i Viken

Program 1.2. Samarbeid med DKS i Viken
Tiltak Forklaring
1.2.1. Arkeolog for en dag DKS-opplegg der skolebarn i Follo får lære om sin lokale kulturarv og være arkeologer for en dag ved å undersøke jordmasser fra de arkeologiske undersøkelsene ved Labo i Vestby sammen med fylkets arkeologer.
1.2.2. Fagdag bygningsvern Formidlingsopplegg for byggfagelever i Buskerud i regi av DKS der de tilbringer en dag på bygningsvernsenteret og lærer tradisjonelle bygghåndverksteknikker som bruk av øks, høvel og sotsnor og får en omvisning i utstillinga Spor av tradisjon.
1.2.3. Viderføring av pilotprosjektet på Riddersand skole (Ridderhaugen) DKS-opplegg der elevene, sammen med profesjonelle animatører og historiefortellere, er med på å illustrere historier og myter knyttet til lokal kulturarv. Illustrasjonene blir brukt på fysiske skilt ved kulturminnet.

Program 1.3. Digital formidling

Program 1.3. Digital formidling
Tiltak Forklaring
1.3.1. Kulturarvportalen.no Kartbasert nettressurs som samler ulike kilder om kulturarv i Buskerud. Ønske om utvidelse av nettressurs til å gjelde hele Viken.

Program 1.4. Tilrettelegging for opplevelser av kulturarven

Program 1.4. Tilrettelegging for opplevelser av kulturarven
Tiltak Forklaring
1.4.1. Tilrettelegging og formidling Tilrettelegging og formidling av kulturminner (skilting og skjøtsel, digital formidling) rettet mot publikum.
1.4.2. Viken bevaringspris En hederspris for eiere, organisasjoner eller virksomheter som har gjort en særlig innsats for å bevare et verneverdig kulturminne eller kulturmiljø. Prisen kan enten gå til aktører som har gjennomført et forbilledlig istandsettingsprosjekt eller til et godt tilpasset nybygg i et kulturmiljø.
1.4.3. Lierelgene Prosjekt for tilrettelegging av de største helleristningsfigurene i Norge fra eldre steinalder. Prosjektet omfatter parkering og rampe, med lyssetting og mulighet for AR (Augmented Reality). I 2022-2023 vil det arbeides med å avklare finansieringsrammer for gjennomføring av et hovedprosjekt. Gjennomføring vil kreve en egen politisk sak.
1.4.4. Gjellestad Samarbeidet med Halden kommune og øvrige samarbeidsparter vil bli videreført. Prosjektet må ses i sammenheng med søknad til Horisont Europa med det digitale formidlingsprosjektet Making history together - Gjellestadstory høsten 2021 (jmf punkt 2.1.2). I 2022-2023 vil det arbeides med å avklare finansieringsrammer for gjennomføring av et hovedprosjekt. Gjennomføring vil kreve en egen politisk sak.
1.4.5. Solbergtårnet Potensialet i Solbergtårnet som formidlingsarena for kulturarven i Viken er stort, men lite utnyttet. Det er behov for å utrede videre bruk av Solbergtårnet, gjerne som utstillings/formidlingsarena for temaer som er relevante på tvers av fylkets geografi og historie, og som også kan brukes på tvers. I 2022-2023 vil det arbeides med å avklare innretningen av et mulig hovedprosjekt. Gjennomføring vil kreve en egen politisk sak.

Temaområde 2: Internasjonalt arbeid

Å jobbe med kulturarv over landegrenser gir økte muligheter til å tenke nytt rundt publikumsopplevelser og problemløsning.

Program 2.1. Samarbeid på tvers av grenser

Program 2.1. Samarbeid på tvers av grenser
Tiltak Forklaring
2.1.1. The Sea and the City Kreativt Europa-prosjekt rundt tematikken maritim handel og kulturutveksling fra vikingtid til 1700-tallet, med utgangspunkt i det arkeologiske materialet fra Son i Vestby. Søknader sendt høsten 2021. Svar vil foreligge våren 2022.
2.1.2. Making history together - Gjellestadstory Horisont Europa-prosjekt knyttet opp til den digitale formidlingen av Gjellestadskipet. Søknad sendt høsten 2021. Svar vil foreligge våren 2022.

Temaområde 3: Kunnskapsgrunnlag 

For å kunne yte gode tjenester på regionalt og kommunalt nivå er det viktig at saksbehandlere har riktig kunnskapsgrunnlag til å fatte riktige beslutninger. Kvalitetssikre registrerte kulturminner i Askeladden er en stor og viktig jobb som må prioriteres. Satsingen Kulturminner i kommunene (KIK) gir kommunene handlingsrom til å bedre sin kompetanse på lokalt nivå. Tilskudd til kommunedelplaner og til DIVE- analyse for kartlegging kulturarvens potensiale.

Program 3.1. Sikre godt kunnskapsgrunnlag i forvaltningen

Program 3.1. Sikre godt kunnskapsgrunnlag i forvaltningen
Tiltak Forklaring
3.1.1. Askeladdenprosjekt Kvalitetssikring av informasjon i Riksantikvarens database over kulturminner. Kvalitetssikring av Askeladden. 2-årig prosjektstilling. Vurderes videreført i neste periode.
3.1.2. Viken fylkeskommunes KIK-satsing - Kulturminnarbeid i kommunene Satsingen omfatter nettverk og møter, samt tilskuddsmuligheter til arbeid med kulturmiljøplaner, mulighetsstudier og kunnskapsløft for å framskaffe ny kunnskap om de temaene vi har liten kunnskap om.

Program 3.2. Eksempelsamlinger, veiledere og informasjonsmateriell

Program 3.2. Eksempelsamlinger, veiledere og informasjonsmateriell
Tiltak Forklaring
3.2.1. Utarbeide veiledningsmateriell og eksempelsamlinger Det er et stort behov for å utarbeide og formidle eksempelsamlinger for ny bruk av og ny næring i gårdsbebyggelse- og miljøer, til opplysning og inspirasjon. Også ivaretakelse av gammel bebyggelse i sammenheng med moderne landbruk. Eksempelsamlingene er tenkt både som digitale og trykte versjoner som kan deles ut på seminarer (jmf tiltak 5.1.1).

Temaområde 4: Kompetanse

De regionale bygningsvernsenterene i Viken tilbyr kurs og veiledning til eiere av kulturminner og utøvere av tradisjonelle håndverksfag. Det er viktig at dette blir et ensartet tilbud som kommer innbyggerne i hele Viken til gode. Det er også et behov for tilsvarende kompetansesenter for fartøyvern i Viken.

Program 4.1. Styrke og utvikle kompetanse innen bygningsvern og fartøyvern i Viken

Program 4.1. Styrke og utvikle kompetanse innen bygningsvern og fartøyvern i Viken
Tiltak Forklaring
4.1.1. Styrke og bevare kompetanse og rådgivning innen de tradisjonelle håndverksfagene Styrke og bevare kompetanse og rådgivning innen de tradisjonelle håndverksfagene gjennom utvikling av Vikens bygningsvernsentre.
4.1.2. Buskerud bygningsvernsenter Gjennomføre kurs, arrangementer og andre prosjekter i tråd med bygningsvernsenterets målsettinger og aktivitetsplan.
4.1.3. Videreføre veiledningstilbud til eiere av kulturminner og kulturmiljøer Det tas sikte på å tilrettelegge for mest mulig likeverdig rådgivningstjeneste for hele Viken ved å tilby kurs og kompetansetilbud, med utgangspunkt i de eksisterende bygningsvernsenterne, innenfor dagens økonomiske rammer.

Temaområde 5: Møteplasser og nettverk

Fylkeskommunen har en viktig rolle som tilrettelegger for møteplasser mellom ulike kulturarvaktører i Viken. Vi har gjort et utvalgt av hvilke grupper som bør prioriteres i perioden 2022–23 ut fra etterspørsel og behov.

Program 5.1. Videreføre og skape møteplasser og nettverk

Program 5.1. Videreføre og skape møteplasser og nettverk
Tiltak Forklaring
5.1.1. Skape møteplasser for kulturarvaktører i Viken Seminarer, møter og konferanser rundt temaene Nytt liv i låven, Kulturminner i kommunene (KiK) og metallsøkerforeningene.