I Akershus har vi omtrent 8 prosent av totalt jordbruksareal i Norge, og 5 prosent av landets produktive skogareal. Oslo og Akershus har gode forutsetninger for landbruksproduksjon. Se statistikk over jordbruk og skogbruk i Akershus.
Tilskudd til næringsutvikling i landbruket
Akershus fylkeskommune har flere tilskuddsordninger som skal bidra til bærekraftig utvikling og vekst i fylkets landbruksnæring.
Tilskuddsordninger
Alle søknader sendes til regionalforvaltning.no.
Noen prosjekter kan også være aktuelle for nasjonale utviklingsmidler til landbruk (landbruksdirektoratet.no).
Strategisk arbeid med landbruk i Akershus
Partnerskap for landbruk i Oslo og Akershus
Fylkeskommunen leder det regionale partnerskapet innen landbruksbasert næringsutvikling som skal legge strategiske føringer for det arbeidet med næringsutvikling i landbruket i Oslo og Akershus.
Det regionale partnerskapet består i tillegg av
- Statsforvalteren
- Innovasjon Norge
- Akershus bondelag
- Bonde- og småbrukarlaget i Oslo og Akershus
- skogeierorganisasjoner
Landbruk i fylkeskommunens politiske plattform
Se politisk plattform for Akershus fylkeskommune (kapittel 7.4)
Landbruksstrategi for Akershus
Ny landbruksstrategi er under arbeid. Landbruksstrategi for Akershus skal følge opp politiske målsettinger for landbruket og gi føringer for hvordan Akershus fylkeskommune skal legge til rette for grønn og bærekraftig omstilling og verdiskaping i landbruket.
Aktuelle statsningsområder vil kunne være:
- klimavennlig og fremtidsrettet teknologi
- økt produksjon av lokalmat
- en renere Oslofjord
Se gjeldende strategi: Landbruksstrategi 2021–2030 for Viken fylkeskommune (PDF, 2 MB)
Se også Handlingsplan for økt økologisk produksjon, omsetning og forbruk (statsforvalteren.no)
Regionalt næringsprogram for landbruket
Nytt regionalt næringsprogram for landbruket er under arbeid. Regionalt næringsprogram skal gjelde for Oslo og Akershus fylker:
- gi strategisk retning for det regionale arbeidet med næringsutvikling i landbruket
- synliggjøre landbrukets muligheter og bidrag til det samlede næringsutviklingsarbeidet innenfor landbruk
- synliggjøre hvordan vår region skal bidra inn til nasjonale landbrukspolitiske mål
Fylkeskommunen er ansvarlig for utarbeidelse av regionalt næringsprogram i samarbeid med partnerskapet for landbruk.
Se regionalt næringsprogram for Oslo og Viken 2019–2022, som gjelder inntil nytt program er vedtatt.
Landbruk og næring
God jordhelse gir verdiskaping i form av høyere avlinger, lønnsom og optimal ressursutnyttelse og økt produksjon. En sunn jord har evne til å binde karbon og begrense avrenning av næringsstoffer. På denne måten bidrar god jordhelse positivt både til klima og miljø og bondens økonomi. Det er et stort potensial for karbonbinding i landbruksjord, men fortsatt er det mange utfordringer som skal løses på veien mot oppbygging av jordlivet og mest mulig karbonbinding i landbruket.
Du kan søke om midler til innovativt arbeid knyttet til bedre jordhelse og økt karbonbinding i jord og skog som kan bidra til bærekraftig verdiskaping og grønn omstilling av landbruket.
Akershus fylkeskommune følger opp nasjonal strategi for Matnasjonen Norge (regjeringen.no) regionalt. Fylkeskommunen har i tillegg ansvar for å følge opp Kompetansenettverket for lokalmat Øst-Norge. Styringsgruppa for kompetansenettverket ledes av Akershus fylkeskommune og består ellers av representanter fra
- næringsorganisasjonene
- Innovasjon Norge
- Statsforvalteren
- fylkeskommunene Innlandet, Vestfold, Telemark, Østfold, Buskerud og Oslo
Kompetansenettverket for lokalmat arrangerer en rekke kurs for lokalmatprodusenter. Se kurskalender nederst på deres nettside.
Jordløftet var Viken fylkeskommunes satsning på jordhelse og karbonbinding i landbruket. Her kan du lese rapporten og se filmene som ble laget:
Filmer
Med Else Villadsen fra Norsk landbruksrådgivning, agronom og rådgiver Martin Beck og gårdbruker på Ormo gård i Skjeberg, Dag Molteberg. Filmene er laget av Heiafolk for Viken fylkeskommune i 2023, og ligger på vimeo.com.
- Hva er regenerativt landbruk
Her får du en kort introduksjon til regenerativt landbruk, hvorfor jordhelse er viktig og dagens utfordringer i jordbruket. - Hvorfor endre praksis
Det er viktig å stimulere de levende prosessene i åkeren. Dag Molteberg forteller om sin motivasjon til å prøve ut noe nytt. Han begynte med fangvekster og redusert jordbearbeiding. Små endringer kan gi rask respons. - Hvordan komme i gang
Her forklarer Else Villadsen at om du vil legge om til regenerativ metode, så er det lurt å begynne med noen tiltak som man lærer seg godt før en tar nye skritt. - Hvordan endre praksis
Begynn med underkultur i kornet for å styrke jord-oppbyggende prosesser. Dette binder næringsstoffer og hindre avrenning til vassdrag. Dag Molteberg forteller hvorfor han har tatt i bruk overflatekompostering og kompost. - Veien videre for jordhelse
Stengslene mot å lykkes sitter ofte i hodet, ifølge Dag Molteberg. Nettverk er viktig for å få inspirasjon, bekreftelse og støtte i ens eget arbeid. Else Villadsen og Martin Beck har noen innspill til myndighetene.