Arealregnskap i Akershus, Buskerud og Østfold

Vi har laget et kartbasert regionalt arealregnskap, og satt i gang et arbeid med arealregnskap for kommunene i Akershus, Buskerud og Østfold. 

Se vårt nyeste webinar om areal- og naturregnskap her, 17.04.2024

Hva er et arealregnskap? 

Arealer er en begrenset ressurs, og for å holde oversikt over arealene trenger man et regnskap. Akershus, Buskerud og Østfold (tidligere Viken fylke) er i gang med å utvikle arealregnskap på regionalt og kommunalt nivå. Arealregnskapet skal

  • gi fylkeskommunen et verktøy for å overvåke endringer i arealbruk over tid
  • gi oversikt over viktige naturverdier og areal med samfunnsrisiko (for eksempel flom og ras)
  • brukes som et verktøy til å planlegge for en langsiktig og bærekraftig arealforvaltning

Med dette håper vi å kunne utvikle et godt redskap for å fastslå hvordan virkeligheten ser ut for naturverdiene, og bli i stand til å ta kunnskapsbaserte valg som tar hensyn til natur og klimaendringer i plan- og utbyggingsprosesser. 

Kartbasert arealregnskap for Akershus, Buskerud og Østfold 

Se arealregnskap for Akershus, Buskerud og Østfold

Det første kartbaserte arealregnskapet for tidligere Viken fylke ble publisert i begynnelsen av april 2023. Det har åtte hovedtema med interaktive kart for

  • bebygd areal
  • natur
  • friluftsliv
  • vann
  • jordbruk
  • klima og energi
  • myr
  • risikoområder 

I tillegg viser det et heldekkende kart over arealressursene. 

Videreutvikling 

Det har foreløpig ikke vært mulig å få fram et heldekkende fylkeskart over arealbruksendringer. Det skyldes at aktuelle oversiktskart fornyes stykkevis, slik at det ikke er mulig å vise et situasjonsbilde hvor alt er oppdatert på samme tid for hele fylket. Det jobbes videre med dette. Samtidig er vi nå også i gang med å utvikle statistikk og analyse, blant annet i form av konfliktanalyser hvor tema i arealregnskapet settes opp mot planlagt utbygd areal i kommunene og fylkene. 

Organisering av arbeidet 

Prosjektet med arealregnskap ledes av Akershus fylkeskommune. Arbeidet skjer i samarbeid med Buskerud og Østfold fylkeskommuner, myndigheter på nasjonalt og regionalt nivå, utvalgte forskningsmiljøer og kommunene – for å sikre effektiv utvikling og en utforming av arealregnskap som er i tråd med nasjonale føringer når de foreligger. 

Nordre Follo kommune er vår første partner i å utvikle arealregnskap. I tillegg er åtte kommuner utvalgt som pilotkommuner fra 2023: Sarpsborg, Fredrikstad, Asker, Bærum, Hole, Hol, Hemsedal og Gol. 

Webinarer om arealregnskap

Vi har arrangert en rekke webinarer om arealregnskap. Klikk på lenkene nedenfor for å se opptak av webinarene:

Ta kontakt med prosjektleder Kjersti Bakkebø Fjellstad hvis du ønsker å få tilsendt opptak av de webinarene det ikke er lenket til over.

Hvorfor arealregnskap?

Arealregnskap skal bidra til en bærekraftig arealforvaltning, og vern av viktige naturressurser og økosystemtjenester. 

Areal er en begrenset ressurs, og menneskers arealbruk er en trussel mot naturgrunnlaget vårt. Mange arter, artsgrupper og naturtyper er i tilbakegang i kommuner og fylker. De pågående klimaendringene forsterker den negative trenden. 

Den største trusselen mot naturmangfold er tap av arealer forårsaket av en bit for bit nedbygging. Vår region er rik på naturressurser og naturen gir viktige økosystemtjenester som vi står i fare for å miste.