Det er ikke krav om å dokumentere fravær før grensen på 10 prosent er overskredet, men du kan likevel velge å legge frem dokumentasjon før grensen er nådd. Dokumentasjon skal fremlegges innen en uke etter fraværet, hvis ikke annet er avtalt med skolen.
Hvis du har mellom 10,0 og 15,0 prosent udokumentert fravær og fraværsårsaken gjør det klart urimelig at du ikke skal kunne få karakter, kan rektor bestemme at du likevel får karakter. Det udokumenterte fraværet i faget kan ikke være høyere enn 15,0 prosent.
Dette er en snever unntaksbestemmelse som gjør det mulig å ivareta deg som befinner deg i en vanskelig livssituasjon.
Du kan ha et høyere fravær enn 10,0 prosent samlet for dokumentert og udokumentert fravær, men det udokumenterte fraværet må ikke overstige 10,0 prosent. Læreren din må i alle tilfeller ha tilstrekkelig vurderingsgrunnlag for å sette karakter. For deg som er i en vanskelig livssituasjon og etter vedtak fra rektor, er grensen 15,0 prosent.
Dersom du ikke får sluttvurdering i ett eller flere fag, vil du ikke få vitnemål. Du kan ta fag som privatist. Hvis du vil melde deg opp som privatist i et fag, kan du ikke samtidig være elev i faget.
Faglærer og kontaktlærer må følge opp fraværet ditt og iverksette tiltak for å hindre ikke-dokumentert fravær. Tiltak kan være samtaler med deg, foreldre/foresatte, samhandling med rådgiver og med øvrig hjelpeapparat.
Skoleeier har ansvar for å sørge for nødvendig rådgivning. Du skal få informasjon, veiledning, oppfølging og hjelp til å finne deg til rette, se opplæringsloven § 16-1 og § 16-2. Forskriften sier at rådgivningen skal ha et helhetlig perspektiv på eleven, og blant annet bidra til å forebygge frafall. Forebygging av frafall og fravær henger sammen. Det kan være mange grunner til at du er mye borte fra skolen. Forskning viser at skoler som tidlig fanger og følger opp elever som er mye borte, kan bidra til at færre elever faller fra senere. En slik oppfølging bør være tilpasset deg som elev.
Skolene må ha en rutine som sier når varsel skal sendes ut.
Fravær på grunn av sykdom eller andre helseforhold må i utgangspunktet dokumenteres med legeerklæring eller med dokumentasjon fra annen sakkyndig; for eksempel fysioterapeut, tannlege, helsesykepleier eller psykolog (herunder BUP). Fravær på grunn av sykdom eller andre helseforhold kan ikke dokumenteres med kun egenmelding fra foreldre eller myndige elever.
Når sykdom oppstår i skoletiden, kan dokumentasjon fra helsesykepleier være aktuelt. Du kan da oppsøke helsesykepleier som vurderer å dokumentere det oppståtte sykdomstilfellet. Dersom helsesykepleier anser at du bør oppsøke lege eller annet helsepersonell, vurderes det om det er hensiktsmessig at den som behandler deg også utsteder dokumentasjon.
Det er viktig at den som dokumenterer sykdom kjenner deg, og at konsultasjonen foregår mens du er syk. Vanligvis trenger legen å møte deg for å kunne dokumentere at du er syk. Noen leger tilbyr legeattest via henvendelser over nettet. Hvis legen ikke har møtt deg før, vil det være vanskelig for legen å gjøre en faglig vurdering av helsetilstanden din via en henvendelse over nettet. Skolen kan nekte å godkjenne dokumentasjonen dersom den er datert etter at du var syk, eller dersom det ikke går frem at sykdommen krever at du er borte fra skolen.
Å forfalske legeattester er dokumentfalsk. Dette er et lovbrudd som skolen vil anmelde til politiet.
Fravær på grunn av legetime, tannlegetime, time hos BUP, avtale med skolehelsetjeneste eller lignende er også fravær på grunn av sykdom eller andre helseforhold, som kan dokumenteres og unntas fra fraværsgrensen.
Hvis du er borte på grunn av en rettighet du har etter opplæringsloven, er det ikke fravær. Det er for eksempel rådgivning på skolen og møte med PP-tjenesten. Når det gjelder elevrådsarbeid eller arbeid i andre medbestemmelsesorganer, registreres det ikke fravær når du møter i kraft av ditt verv eller din rolle, og på møter som du er innkalt eller invitert til. Du må avtale slike møter med skolen på forhånd.
Fraværet unntas fra 10-prosentregelen. Fravær for å delta på elevtinget i regi av Elevorganisasjonen eller på elevsamlingene, er hjemlet i rettigheter i opplæringsloven (elevrådsarbeid o.l. som er godkjent av skolen).
Noe fravær kan unntas, men dette må kunne dokumenteres. Dette tilsier at «trynefaktoren» ikke skal påvirke praktiseringen av fraværsordningen.
Trafikkopplæring/kjøretimer regnes som fravær og unntas ikke fra 10-prosentregelen. Derimot unntas sikkerhetskurs på bane og andre og tredje del av sikkerhetskurs på vei i den obligatoriske trafikkopplæringen til førerkort klasse B, se trafikkopplæringsforskriften kapittel 11. Dette dreier seg om til sammen 9 timer til sikkerhetsopplæring på vei og 4 timer til sikkerhetsopplæring på bane.
Rimelig reisevei regnes inn i det dokumenterte fraværet.
Dersom fravær fra opplæringen skyldes forhold som åpenbart ligger utenfor din kontroll, som for eksempel stans eller forsinkelser i kollektivtrafikken, kan rektor avgjøre om det likevel ikke skal føres fravær.
Selv om du ikke får karakter til halvårsvurderingen, kan du likevel få standpunktkarakter. Du må da sørge for å få dokumentert fravær ut over 10,0 prosent i faget, unntaksvis fravær ut over 15,0 prosent i faget.
Du må være klar over at fortsatt fravær også vil kunne føre til manglende standpunktkarakter.
At du kommer presis til opplæringen er forventet. Når undervisningen/opplæringen har startet før du er på plass, vil det bli registrert at du kommer for sent. Hvis du kommer ofte for sent, kan dette føre til nedsatt ordenskarakter (se skoleregler for Akershus fylkeskommune).
Når du kommer 15 minutter for sent til en opplæringsøkt, vil den manglende tilstedeværelsen din bli registrert med fravær lik opplæringsøktas lengde i VIS. I tillegg kan du få en anmerkning som virker inn på ordenskarakteren din.
I fag- og timefordelingen i læreplanen tilsvarer én time en klokketime. Dersom det legges opp til undervisning i kortere økter (for eksempel 45 minutter), må timeantallet og fraværet regnes om.
Hvis det gis opplæring i flere fag samtidig, for eksempel ved fagdager eller skoleturer, må faglærerne avklare på forhånd hvilke fag fravær vil telle inn på, og hvordan det vil fordele seg mellom fagene.
Fraværsberegningen skal foretas med utgangspunkt i det fastsatte, planlagte årstimetallet i faget. Timeantallet som fraværsgrensen vurderes opp mot skal være det samme for alle elevene på en skole.
Ekstraopplæring, intensivopplæring og leksehjelp teller ikke inn på timene i faget, men må regnes som ekstra eller i tillegg til. Du kan altså ikke regne eventuelle timer med ekstraundervisning inn i fraværsregnskapet.
Skolen må gjøre det klart for deg hvilke timer som er ordinære timer, og hvilke timer som er ekstra.
Hovedregelen er at du får fravær når du tar privatisteksamen, for eksempel når du forbedrer en karakter eller vil ha med deg et ekstra fag som ikke tilhører utdanningsprogrammet du går på.
Dersom du tar et fag som privatist som du må ha for å kunne få vitnemål (som inngår i fag- og timefordelingen din), eller går opp til ny, særskilt eller utsatt eksamen, unntas fraværet fra 10-prosentregelen (fraværsgrensen).
Fravær i gjennomgående fag skal måles opp mot timetallet hvert enkelt skoleår, ikke alle timene i faget over to eller tre år.
Dette føres som fravær. En bortvisning innebærer at din rett til opplæring settes til side, selv om det er for en avgrenset periode. Bortvisningen virker ikke inn på fraværsgrensen i fag. Det innebærer at du ikke vil miste karakterer i fag på grunn av bortvisningen dersom læreren din har vurderingsgrunnlag.
Du skal ikke få fravær i timer som skolen etter timeplanen har planlagt å tilby, men som likevel faller bort, for eksempel på grunn av naturkatastrofer, utløsing av brannalarm, mangel på vikar eller lignende.
Nei, du har ikke rett til å få slikt fravær unntatt ved 10-prosentregelen. Forskrift til opplæringsloven §§ 9-1 og 9-53 krever at man er medlem av annet trossamfunn enn Den norske kirke for å kunne få inntil to dager fri ved religiøs høytid. Hva omfattes av fraværsgrensen? (udir.no)
Ja. Hvis det er fare for at du får mer enn 10,0 prosent udokumentert fravær i et fag, skal skolen varsle deg skriftlig når fraværet er rundt 6 prosent. Hvis du er under 18 år, skal foreldrene dine også varsles skriftlig.
Du kan ikke miste halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i et fag uten å ha blitt varslet skriftlig i forkant.
Om vi benytter 45 minutters skoletimer, bør du varsles om fare for ikke å få halvårsvurdering etter 2 skoletimer udokumentert fravær i et 2-timersfag, etter 4 skoletimer udokumentert fravær i et 3-timersfag, etter 5 timer udokumentert fravær i et 4-timersfag, og etter 6 skoletimer udokumentert fravær i et 5-timersfag.
Dåp og liknende ritualer, bryllup og begravelser kan være eksempler på velferdsforhold avhengig av hvilken relasjon du har til den som døpes, begraves eller gifter seg. Bryllup kan noen ganger strekke seg over flere dager. Du får velferdspermisjon på bryllupsdagen, og så er det opp til rektor å utvise skjønn ved godkjenning av fravær i forbindelse med reise til stedet hvor bryllupet skal finne sted. Hva omfattes av fraværsgrensen? (udir.no)
Fraværet vil da være udokumentert og telle med som fravær etter 10-prosentregelen. Hvis du ikke melder om at du skal være borte, eller lar være å føre inn fraværet i skolens systemer, vil dette virke inn på ordenskarakteren din. Det er derfor viktig at du melder fra til skolen om alt fravær, også det fraværet som ikke kan unntas 10-prosentregelen, som for eksempel kjøretimer.
Det følger av rundskrivet at også fravær på bakgrunn av «lovpålagt oppmøte» kan unntas. Slikt fravær må også dokumenteres.
Ja, har du overtrådt fraværsgrensen, har du fortsatt rett til underveisvurdering. Det er halvårsvurdering med karakter som faller bort.
Avtale om organisert studiearbeid kan inngås når dette realiserer kompetansemål fra læreplanen, altså når det er en mulighet ut fra faglige hensyn.
Dersom skolen vurderer at fraværsgrunnen gir større nytte for deg og for opplæringsgruppa du er en del av, enn at du er til stede på skolen etter timeplanen, kan skolen legge til rette for organisert studiearbeid i hele eller deler av fraværsperioden.
I vurderingen av om en slik avtale kan inngås, skal skolen legge vekt på om du har vist at du er i stand til å ta ansvar for læringen din, hvor stort samlet fravær du har, om du holder avtaler med skolen og hvordan din faglige fremgang er.
Organisert studiearbeid tilbys ikke som svar på dine behov for fravær fra skolen. Det er opp til skolen ved rektor å bestemme når denne muligheten kan brukes.
Dette er utøvende deltakelse i nasjonale eller internasjonale stevner, mesterskap, landskamper og kulturkonkurranser på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Du må være kvalifisert til representasjon på nasjonalt eller internasjonalt nivå for at fraværet skal unntas fraværsgrensen. En cup i regi av Norges idrettsforbund vil for eksempel gi fravær fordi du ikke må kvalifisere deg for en slik cup.
Fravær av politiske grunner er av Utdanningsdirektoratet definert som arbeid i politiske verv, altså at du er politisk engasjert gjennom en rolle (verv) i et politisk parti.
Politisk streik går ikke inn under definisjonen.
Hjelpearbeid er kortsiktig fravær som skyldes aktiv deltakelse i aksjoner. Hjelpearbeid er ikke reiser til utlandet for å lære om bistand, eller andre reiser med orientering som hensikt.
For deg som ikke får læreplass og som tar alternativt Vg3 i skole istedenfor i bedrift, gjelder ikke 10-prosentregelen om fravær.
Hvis du er ungdomsskoleelev og forserer i fag i videregående skole, gjelder regelverket i videregående skole for deg. Du skal altså ikke ha vurdering hvis du i faget går ut over 10,0 prosent fravær.
Timene til introduksjonsdagene og andre dager som ikke direkte tjener spesifikke fag er «lånt» fra noen timeplanfestede fag som ligger på de aktuelle dagene. Fravær skal føres i disse fagene.
Faglærerne avklarer på forhånd hvilke fag fraværet vil telle inn på, og hvordan fraværet fordeles mellom fagene.
Intervju til læreplass regnes ikke som fravær. Intervju til læreplass må gjennomføres for at du skal kunne fullføre opplæringen, og fullføringsretten er hjemlet i opplæringsloven med forskrift.
Du skal varsle skolen ved fravær. Du har ansvaret for å ha oversikt over fraværet ditt og kontrollere at føringene i skolens fraværssystem er korrekte. Etter hvert fravær må du uoppfordret levere melding eller kvittere for fraværet. Dokumentasjon skal leveres så snart som mulig etter fraværet. Dersom du av særskilte årsaker trenger tid for å få levert dokumentasjonen, skal dette avtales med skolen. Hvis skolen ikke mottar dokumentasjon for fraværet, regnes det som ikke-dokumentert fravær. Vær i denne sammenhengen oppmerksom på at konsekvensen av å gå over grensen for udokumentert fravær er at du ikke får vurdering i faget.
Fravær som oppstår når karakteren er fastsatt, men før skoleåret er omme, skal på vanlig måte registreres i skolens systemer og føres på ditt vitnemål.
Fravær som oppstår etter at standpunktkarakteren er ført inn og som fører til at fraværsgrensen overskrides, vil dermed ikke få konsekvenser for karakteren som er satt. Fravær teller altså ikke inn på fraværsgrensen når karakter er satt.
Dersom du legger frem planer for fravær (altså fravær av forutsigbare grunner), kan skolen vurdere om årsaken til fraværet faller innenfor unntakene i forskrift til opplæringslovens § 9-53 eller ikke. Noen ganger er dette klart, andre ganger ikke. Er fraværet omfattet, får det ikke innvirkning på fraværsgrensen dersom tilstrekkelig dokumentasjon fremlegges i etterkant.
Rimelig reisevei vil anses som en del av det dokumenterte fraværet. Du vil altså ikke få fravær som påvirker fraværsgrensen for reisevei til lovlig og dokumentert fravær.
Pilegrimsreise er ikke en religiøs høytid, og gir dermed ikke rett til to dagers fri fra føring av fravær. Ta kontakt med skolen, som kan gi deg informasjon om hvilke muligheter du har når du ønsker å gjennomføre en slik religiøs/kulturell handling.
I de fleste fraværssituasjoner som forskrift til opplæringsloven nevner, skal hvert tilfelle av fravær begrunnes.
Den som har ansvar for å dokumentere skal altså spesifisere fraværsgrunn per tilfelle. Dersom du for eksempel har et verv i et politisk parti, må leder dokumentere at du var på landsmøte én gang, på fylkessamling den neste.
Unntaket er sammenhengende fravær som for eksempel skyldes velferd eller sykdom. Opplysninger om for eksempel hvilken sykdom du har, anses som private/sensitive. Disse skal ikke skolen ha del i.
Når du er satt i karantene, skal skolen gi deg opplæring hjemme, for eksempel via Microsoft Teams. Opplæring på alternativ læringsarena (hjemme) er ikke fravær.
Forskrift til opplæringsloven gir rett til fravær i forbindelse med feiring av religiøs høytid dersom du er medlem av et annet trossamfunn enn Den norske kirke. Du avtaler fraværet med skolen på de «hellige dagene», men ikke flere enn 2. Disse dagene kan bli trukket fra på vitnemål/kompetansebevis, se § 9-53 i forskrift til opplæringsloven åttende ledd.