Fylkesrådsleder Anette Marie Solli (H) ønsker ordførere og andre representanter fra kommunene velkommen.
Fylkesrådsleder Anette Marie Solli.
Jan Ivar Bøe, Akershus fylkeskommune
– Det er stor befolkningsvekst i Akershus. Det skaper utfordringer for samferdsel i Akershus, det presser økonomien både for kollektivtilbudet og veinettet, sa fylkesrådslederen.
Håkon Snortheim (H), fylkesråd for samferdsel, la i sin innledning vekt på at dialog mellom politikere og administrasjonen i fylkeskommunen og kommunene er veldig viktig for at vi får gjennomført de riktige samferdselstiltakene, og at prosessene går bra.
Håkon Snortheim, fylkesråd for samferdsel
Jan Ivar Bøe, Akershus fylkeskommune
– I Akershus fylke både bor det flest mennesker i landet, og det er også fylket med mest trafikk, så det er naturligvis svært viktig å få på plass et godt handlingsprogram for samferdsel. Men skal det bli en god plan, så er vi avhengig av innspill, dialog og god forankring i kommunene, sa fylkesråden.
Handlingsprogrammet ble vedtatt i fylkestinget i desember 2024, etter en god dialog og innspill fra kommunene.
Snortheim understreket at kollektivtrafikken prioriteres høyt, men kostnaden for investering og drift av kollektivtransporten er høye, og de stiger.
Nullvisjon
Nullutslipp, nullvekst i personbiltrafikken og nullvisjon for drepte og hardt skadde i trafikken er tre langsiktige hovedmål som ligger til grunn for arbeidet med samferdsel.
Store pendlerstrømmer ut og inn av Oslo og sterk befolkningsvekst skaper press på veiareal.
– Vi må utnytte kapasiteten bedre, og det er behov for framkommelighet og trafikksikkerhet for syklister. Vi jobber for å redusere vedlikeholdsetterslepet og med miljøsmart forvaltning av fylkesveier, sa Nina Hanssen, avdelingsleder for mobilitet.
Ruter orienterte også om utviklingen av kollektivtilbudet, og det ble orientert om arbeidet med pris- og sonestruktur.
– Fram mot 2040 forventer Ruter 14 prosent vekst i befolkningen, og 15 prosent vekst i arbeidsplasser, fortalte Snorre Lægran, plandirektør i Ruter AS.
Utbygging, trafikksikkerhet, drift og vedlikehold
Akershus fylkeskommune har i dag 30 ulike utbyggingsprosjekter, samt et program for bruvedlikehold. Prosjektene er i ulike faser: forprosjekt, prosjektering, anbudsprosess og under bygging.
I tillegg ble det orientert om arbeidet med Barnas transportplan – ny tiårsplan for trygging av skoleveier.
– I løpet av 2014 til 2024 har 52 skoleveier blitt tryggere, og 57 kilometer med gang og sykkelvei er realisert. Ytterligere 12 skoleveier er prioritert for bygging i perioden 2024–2028, og 12 skal planlegges i samme periode, sa Birgitte Rodum, avdelingsleder for plan og utbygging.
Arbeidet med trafikksikre kommuner og fylkeskommunens tilskuddsordning for kommunene til trafikksikkerhetsarbeidet var også et tema på møtet.
– 13 kommuner i Akershus er godkjent som trafikksikre kommuner. Fylkeskommunens tilskuddsordning for trafikksikkerhet har som mål at alle kommuner har trafikksikkerhetsplaner, alle skal bli trafikksikker kommune, og at flere går og sykler til skolen. Vi er også i gang med arbeidet for å kunne sertifiseres som trafikksikker fylkeskommune, fortalte Elin Ødegård, avdelingsleder for vei og trafikk.
I tillegg orienterte avdelingsleder Trond Holtvedt om arbeidet med drift og vedlikehold av fylkesveiene.
Møte med kommunene om samferdsel i Akershus
Jan Ivar Bøe, Akershus fylkeskommune