Styrker satsingen på inkludering og integrering i arbeidslivet

Fylkesrådet i Akershus vil at de som ønsker å delta i arbeidslivet skal få muligheten til det. Derfor styrker fylkesrådet tilskuddsordningen for sosiale entreprenører som jobber for økt verdiskapning og arbeidsinkludering i samfunnet. 

Fire kvinner rundt en symaskin - Klikk for stort bildeSØM MED MENING: Fylkesråd Ida Lindtveit Røse (t.h.) sammen med de ansatte hos Sisters in Business. Olga Marie Brathaug

Nylig besøkte Ida Lindtveit Røse (KrF), fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse, Sisters in Business, en sosial entreprenør lokalisert i Akershus som fremmer verdiskapning og skaper arbeidsplasser for kvinner med innvandrerbakgrunn, gjennom lokal tekstilproduksjon og gjenbruk av tekstiler. (Se video nederst i saken)

I følge fylkesråden er Sisters in Business er et godt eksempel på hvordan en sosial entreprenør har bidratt med en nyskapende løsning på en sosial utfordring innen sirkulær økonomi, og som viser at mangfold lønner seg. 

– Det er inspirerende å se hvordan Sisters in Business jobber med gjenbruk av tekstiler, og for at flere kvinner med innvandrerbakgrunn kan bidra med sin kompetanse i arbeidslivet, sier fylkesråden. 

Ny tilskuddsordning for å støtte opp om inkludering

Akershus fylkeskommune har akkurat lansert tilskuddsordningen: «Sosialt entreprenørskap og arbeidsinkludering» med søknadsfrist 19. juni 2024. 

Formålet med ordningen, er at sosiale entreprenører er med å stimulere til økt innovasjon og verdiskaping i næringslivet for å inkludere flere i arbeidslivet. 

Arbeidsplasser gir mulighet for å delta i samfunnet

Lindtveit Røse understreker betydningen arbeidslivet har for inkluderingsarbeidet: 

Å være en del av arbeidslivet, er en døråpner for å delta i samfunnet. Det gir gode ringvirkninger i livet for den enkelte, men også samfunnet som helhet.

Fylkesrådet i Akershus har derfor bevilget 1,5 millioner kroner ekstra for å styrke støtteordningen til sosiale entreprenører og arbeidsinkludering. Totalt skal 3 millioner kroner fordeles til prosjekter som oppfyller søknadskriteriene.

– Alle mennesker trenger en trygg havn, hvor de kan møte opp hver dag, vokse og utvikle seg. Bedrifter tuftet på sosialt entreprenørskap, er først og fremst opptatt av menneskene og ikke pengene. Det ønsker vi å støtte opp om, sier Lindtveit Røse.

Tilskuddsordningen treffer den sosiale dimensjonen av FNs bærekraftsmål, som i denne sammenheng handler om å skape et sosialt bærekraftig næringsliv. 

Hva er en sosial entreprenør?

Med sosiale entreprenører menes en virksomhet som bidrar med nyskapende løsninger og verdiskapning knyttet til en sosial utfordring i samfunnet. 

Sosiale entreprenører kan søke om midler til inkluderingstiltak som legger til rette for at økonomisk og sosialt vanskeligstilte, som opplever eller står i fare for å falle utenfor arbeidslivet, får et godt og varig tilbud. Samtidig skal tilskuddsordningen bidra til at fagutdannede og høyt kvalifiserte innvandrere får brukt sin kompetanse på rett sted.

Den sosiale entreprenøren kan søke om samarbeidsprosjekter med en rekke aktører med mål om økt verdiskapning, som for eksempel kommuner, Arbeids- og velferdsetaten (NAV), gründermiljøer, utdanningsinstitusjoner, med flere.

Les mer om tilskuddsordningen "Sosialt entreprenørskap og arbeidsinkludering""