Seks unike kunstverk valgt til Fornebubanens stasjoner

I 2024 har 18 kunstnere konkurrert om å få utsmykke Fornebubanens nye stasjoner. Nå er vinnerne kåret.

Fornebuporten stasjon: Kunstner Anders Holens verk “Aksjonspotensial”. (Se bilder av flere av kunstverkene nederst i saken.) Anders Holen (kunstners skisse/illustrasjon av kunstverk)

Fornebubanen gjennomføres av etaten Fornebubanen i Oslo kommune, som på vegne av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune skal sørge for at den nye T-banen blir realisert. 

I 2023 ble det utlyst en åpen prekvalifisering, og over 500 kunstnere fra hele Norge og store deler av Europa meldte seg på. Prekvalifiseringen og den lukkede konkurransen er nå ferdig, og seks unike kunstverk er valgt til å pryde de nye stasjonene, og gi en spennende visuell opplevelse for alle reisende. 

Juryen har kåret seks vinnere: 

  • Sara Eliassen for Skøyen T-banestasjon
  • Idun Baltzersen for Vækerø T-banestasjon 
  • Marthe Karen Kampen og Johannes Borchgrevink Hansen for Lysaker T-banestasjon
  • Anders Holen for Fornebuporten T-banestasjon
  • A-kassen for Flytårnet T-banestasjon 
  • Lillian Tørlen og Ann Kristin Einarsen for Fornebu T-banestasjon 

Styrke kunstens tilstedeværelse 

Juryen har sett etter forslag til kunst som ikke skal kunne forveksles med arkitekturen, men som likevel fungerer godt i et samspill med omgivelsene. Stasjonenes særegne arkitektur, stedsidentitet og utvikling rundt hver stasjon har vært viktige hensyn i valg av kunst. 

De seks vinnerforslagene spenner fra skulpturer, veggmalerier, keramiske arbeider, grafiske teknikker og videoinstallasjon. Noen verk er lekne og underfundige, mens andre tar oss med på en fysisk eller mental reise.

Ola Jacob Johansen - Klikk for stort bildeFylkesråd Ole Jacob Johansen (FrP) Morten Brakestad

– Kunsten på Fornebubanen er en viktig brikke i stedsutviklingen, og vil være tilgjengelig for alle som tar t-banen eller oppholder seg i nærområdene til stasjonene. T-banen bygges for fremtiden, og vi håper at de ferdige kunstverkene vil berike, engasjere og skape refleksjon for alle reisende både i nær og fjern fremtid, sier Ole Jacob Johansen (FrP), fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet.

En effektiv kommunikasjonsløsning for beboere i hele regionen

Fornebubanen er viktig for Oslo- og Akershusregionens fremtidige vekst. Den skal sørge for en effektiv kommunikasjonsløsning for beboere i hele regionen. 

Håkon Snortheim - Klikk for stort bildeFylkesråd Håkon Snortheim (H) Morten Brakestad

– Fornebubanen er et av de største og mest spennende kollektivprosjektene i vår region. Dette prosjektet handler ikke bare om transport, men også om å forbedre livskvaliteten for innbyggerne og skape en enklere, tryggere og mer tilgjengelig hverdag. Kunstverkene langs banen vil bidra til å gjøre reisen enda finere, sier Håkon Snortheim (H), fylkesråd for samferdsel.

Kunstfaglige ledelsen for kunstutvalgets arbeid

Akershus fylkeskommune ved seksjon for kulturutvikling, frivillighet og friluftsliv, og Oslo kommune ved Oslo kommunes kunstsamling har hatt den kunstfaglige ledelsen for kunstutvalgets arbeid, mens etaten Fornebubanen har hatt ansvar for prosjektledelse og gjennomføring. 

– Det har vært viktig for kunstutvalget å få til en stor variasjon i kunstneriske uttrykk, materialer og teknikker totalt for alle de seks stasjonene på Fornebubanen. Vi i Akershus fylkeskommune er svært fornøyd med at vi har lykkes med dette, og gleder oss til å se mangfoldet av keramisk kunst, skulptur, installasjon, veggmalerier, grafikk og videokunst, sier Synnøve Øyen og Line Helen Danielsen, rådgivere i Akershus fylkeskommune og en del av kunstutvalgets jury. 

De kunstfaglige rådgiverne fra fylkeskommunen vil følge de valgte kunstnerne for stasjonene i Akershus helt frem til ferdigstillelse av Fornebubanen i 2029.

Fakta om Fornebubanen

  • Fornebubanen gjennomføres av etaten Fornebubanen i Oslo kommune, som på vegne av Oslo kommune og Akershus fylkeskommune skal sørge for at den nye T-banen blir realisert. 
  • Fornebubanen finansieres av statlig finansiering på opptil 50 prosent, i tillegg til bymiljøavtaler, Oslopakke3-midler og grunneierbidrag. Banen er beregnet å stå klar for åpning i 2029.

Les mer kunstnernes bakgrunn og deres bidrag til hver enkelt stasjon på fornebubanen.no