På besøk i Drammen for å lære mer om læringstilbudet til UngInvest AIB. Fra venstre: Fylkesordfører i Viken fylkeskommune og aktiv pådriver for UngInvest i Viken, Roger Ryberg (Ap), fylkesråd for næring, folkehelse, idrett og mangfold i Akershus fylkeskommune, Ida Lindtveit Røse (KrF), Isebell H. R. Lund (elev), Henrik Snarset (elev), fylkesråd for opplæring og kompetanse i Akershus fylkeskommune, Lise Hagen Rebbestad (H), og leder for UngInvest AIB, Ingebjørg Mæland
Jonas Økland
UngInvest AIB er et læringstilbud for ungdom i alderen 16-24 år som har behov for et alternativt læringsløp for å fullføre videregående opplæring, og kvalifisere seg for arbeidslivet.
Pedagogikken til UngInvest AIB vektlegger respektfulle dialoger mellom lærer og elev med vekt på ungdommenes styrker. Gjennom dette utvikles tillitsskapende relasjoner, som gjør det mulig å forløse alle ungdommenes unike potensial. Mange ungdommer blir fagarbeidere, og noen går videre til høyskoler og universitet på sikt.
Ordningen er gjennomført i Buskerud, og har vært en stor suksess der. Etterundersøkelsen til UngInvest viser at 89 prosent av de over 200 ungdommene som har vært en del av ordningen det siste året, nå er i utdanning eller i arbeid.
Trenger et alternativt løp
– Det normale løpet gjennom videregående opplæring passer for de aller fleste, og det skal vi være glade for. De fleste ungdommer kommer seg gjennom videregående opplæring, og mange av dem tar steget inn i høyere utdanning. Men noen trenger større grad av tilrettelegging, eller et alternativt løp, og det bidrar denne ordningen til. Vi har derfor tro på dette, og ønsker å videreføre ordningen i Akershus. Én av våre viktigste oppgaver, er å sikre at alle får den tilpassingen de trenger for å kunne fullføre videregående opplæring, sier fylkesråd for opplæring og kompetanse, Lise Hagen Rebbestad (H).
Inntak hele året
Ordningen har inntak gjennom hele kalenderåret. – Det gjør at eleven ikke trenger å stå utenfor og vente på plass til det passer for systemet. Vi skal tilrettelegge systemet for den enkelte elev. Slik kan flest mulig fanges opp raskest mulig, og dermed forhindre frafall, sier Rebbestad.
Handler om mer enn å få folk i jobb
Å bidra til å kvalifisere den enkelte til arbeidslivet er viktig nok. Men ifølge fylkesråd for næring, folkehelse, idrett og mangfold, Ida Lindtveit Røse (KrF), handler det om mer.
– Å delta i arbeidslivet er viktig for å gi den enkelte opplevelsen av mestringsfølelse, og å være en produktiv del av samfunnet. Det hindrer utenforskap. Men det er også viktig for menneskeverdet, sier Røse.
Bevilgningen til UngInvest skal behandles sammen med årsbudsjettet for Akershus fylkeskommune i fylkestingsmøtet 14. desember.
Les mer om UngInvest AIB