Den kulturelle skolesekken inviterte på bokbad i skogen

6-klasseelever ved Preståsen skole i Nannestad fikk denne uken «bokbade» forfatteren bak boka «Villdyr». I anledning friluftslivets år har Den kulturelle skolesekken (DKS) lagt bokbadet ut i skogen bak skolen, slik at elevene får oppleve kultur ute i friluft.

tre elever i samtale med fortfatter - Klikk for stort bildeSoha, Raman og Leonandus fra Preståsen skole stilte spørsmål om boka "Villdyr" til forfatter Håkon Marcus. (Se flere bilder nederst i saken) Eldrid Johansen, Akershus fylkeskommune

Alle 6-klassinger i Nannestad ved Preståsen, Maura, Eltonåsen og Kringler-Slattum skole får DKS-tilbudet: «bokbad i friluft» i løpet av april.

Fylkeskommunen har ansvar for den kulturelle skolesekken (DKS), og er regional friluftslivsmyndighet med ansvar for å stimulere til økt deltakelse i friluftslivet.

–  Vi håper elever og lærere lot seg begeistre av bokbadet. Gjennom å tilby gode kulturopplevelser i friluft, ønsker vi å inspirere til å delta i friluftsliv, og stimulere leselysten, sier Lars Gustav Monsen, fylkesråd for kultur, tannhelse og frivillighet.

Elevmedvirkning og engasjerte lærere

Barnebokbad krever litt mer av den enkelte lærer og elevene før forfatteren kommer på besøk. I forkant av barnebokbadet har klassene lest og jobbet med Villdyr av Håkon Marcus.

– Her har vi sammen fått anledningen til å dykke inn i et magisk univers. Historien har skapt et felles engasjement og mange spørsmål – noe som gjorde forfatterbesøket ekstra meningsfullt. 

– At det i tillegg ble arrangert ute i naturen, ga opplevelsen en ekstra dimensjon. Der ute, blant trær og lyng, fikk boka virkelig liv. Takket være dette besøket fikk elevene et helhetlig og inspirerende møte med litteraturen – både til glede og ettertanke. Bokbad er absolutt å anbefale for skoler som ønsker en kollektiv opplevelse og refleksjon rundt litteratur, sier Thomas Aarlien og Morten Schei, lærere på Preståsen skole.

Barnebokbad som metode

For at klasser skal få delta på et DKS-bokbad må lærerne kurses i metoden, som er utviklet av Vilde Kamfjord og Pål Brekke Indregard. Høytlesning er et ufravikelig prinsipp for å sikre at alle, uansett leseferdighet, har fått med seg hele bokens innhold.

Den kulturelle skolesekken Akershus, med litteraturprodusent Eldrid Johansen som ivrig pådriver, har siden 2017 programmert Barnebokbad til én utvalgt kommune i året.

«Bokbad i friluft» er et kreativt initiativ i anledning friluftslivets år, der elever gis muligheten til å oppleve kultur og bli kjent med nærnaturen på én gang. Initiativet har kommet i stand gjennom et samarbeid mellom DKS og friluftslivrådgivere i Akershus fylkeskommune, med bistand fra kulturrådgiver og idretts- friluftsrådgiver i Nannestad kommune.

FAKTA 

  • Fylkeskommunen har ansvar for Den kulturelle skolesekken (DKS).
  • Den kulturelle skolesekken sørger for at alle skoleelever (fra. 1. klasse på barneskolen og helt til de går ut av videregående skole) får oppleve kunst- og kulturopplevelser.
  • Til sammen leverer Den kulturelle skolesekken i Akershus kunst og- kulturopplevelser til ca. 115 000 barn og unge i fylket gjennom ca. 5500 arrangementer. 
  • Den kulturelle skolesekken har tilbud innen følgende kunstsjangrene: musikk, film, visuell kunst, litteratur, kulturarv og scenekunst.
  • Den kulturelle skolesekken er en nasjonal ordning ledet av Kulturtanken, og er et samarbeid mellom Kulturdepartementet, Kunnskapsdepartementet og alle fylkeskommuner og kommuner.
  • DKS på landsbasis er Norges største arbeidsplass for kunstnere.
  • Den kulturelle skolesekken finansieres hovedsakelig av overskuddsmidler (spillemidler) fra Norsk Tipping. Disse midlene fordeles av Kulturdepartementet.