Digitale tjenester for alle

Digitaliseringsdirektoratet anslår at hver femte innbygger over 18 år er sårbare i møte med offentlige digitale tjenester. Bibliotek, servicekontorer og innbyggertorg er blant dem som kan tilby hjelp. 

Panelsamtale  - Klikk for stort bildeErfaringssamling i Lillestrøm 27. –28. mai Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold

– Når Digitaliseringsdirektoratet anslår at så mange som hver femte innbygger kan være sårbare i møtet med offentlige digitale tjenester, er det en utfordring vi må ta på alvor, sier Heidi Hovemoen, fylkesbiblioteksjef i Akershus, Buskerud og Østfold. 

– Men for å gi god veiledning, trenger også veilederne å styrke sin kompetanse. I tillegg trenger de å treffes på tvers av sektorer og forvaltningsnivåer for å bidra til bedre og mer tilgjengelige tjenester, sier hun. 

Samling

27. – 28. mai møttes derfor veiledere fra hele landet til en erfaringssamling om digital inkludering i Lillestrøm. Det var 80 deltakere, fra bibliotek, servicekontorer og innbyggertorg rundt om i landet, samt NAV, Utlendingsdirektoratet (UDI) og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Fra Akershus var kommunene Bærum, Enebakk, Lillestrøm, Lørenskog, Nesodden, Nordre Follo og Vestby representert.

Gode eksempler  

To fornøyde deltakere - Klikk for stort bildeTherese Lindhjem fra Nordre Follo kommune og Else Andersen fra Bærum bibliotek Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold

– Det var utrolig nyttig og inspirerende å møte kollegaer fra andre kommuner, sier Therese Lindhjem, som jobber med samskaping og lokalsamfunn i Nordre Follo kommune. 

Kommunen har sin egen innbyggerapp, som både innbyggere og ansatte har bidratt til å gjøre mest mulig brukervennlig.

Else M. Andersen fra Bærum bibliotek peker også på nytteverdien av å høre om andres erfaringer.

– Det kan være ting man ikke har tenkt på selv, eller bare en trygghet i at man er på rett spor. Det er veldig mange flinke folk med ulik bakgrunn som jobber med dette, og det er fine erfaringer å kunne dra nytte av i egen kommune, sier hun.

Bærum bibliotek er ellers godt i gang med prosjektet «Digital inkludering – en jobb for biblioteket», som har fått 150 000 kroner i tilskudd fra Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold.

Prosjektet går ut på å etablere et veiledningstilbud for kommunens innbyggere, styrke de ansattes kompetanse og utarbeide en modell som kan komme andre kommuner til gode.

Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold

  • Styrker bibliotektilbudet i Akershus, Buskerud og Østfold
  • Bidrar til nyskaping gjennom bibliotekutvikling
  • Ivaretar regionale bibliotekoppgaver angitt i Lov om folkebibliotek § 6
  • Er et kommunalt oppgavefellesskap
  • 29 ansatte 

Erfaringssamlingen var et samarbeid mellom Kommunesektorens organisasjon (KS), Direktoratet for utdanning og kompetanse, Nasjonalbiblioteket, Lillestrømbibliotekene og Fylkesbiblioteket i Akershus, Buskerud og Østfold.  

Les mer