Fylkesråd Ida Lindtveit Røse ønsker at flere ungdommer i Akershus skal få tilgang på samtaletilbudet 13-20.
Frank Tindvik
13-20 er et gratis, lavterskel og forebyggende samtaletilbud for ungdom, og drives av Den norske kirkes diakonale tjeneste. Tilbudet finnes flere steder i landet, og ble først etablert i Bærum tilbake i 2010. Pengene fra fylkeskommunen, 250 000 kroner i 2025 og samme beløp i 2026, skal bidra til utvidelse av tilbudet flere steder i fylket. Først ute er Asker.
Viktig å styrke slike tilbud
Fylkesråd for næring, mangfold, idrett og folkehelse, Ida Lindtveit Røse (KrF), er glad for at 13-20 finnes - og mener det er et viktig tilbud til de unge.
– Fylkesrådet er opptatt av å styrke tilbud som dette, hvor andre aktører enn det offentlige kommer inn og bidrar til viktige samfunnsoppgaver som de har gode forutsetninger for å løse. Vårt tilskudd skal sørge for at ungdommer flere steder i fylket kan få viktig støtte og oppføging når de trenger det, gjennom utvidelse av 13-20 sitt inkluderende lavterskeltilbud. Jeg er glad for å støtte dette, sier hun.
Kristin Anskau, kirkeverge og ansvarlig for 13-20 i Bærum, er glad for støtten fra fylket.
– Det vil bidra til at vi kan være til stede for flere ungdommer som trenger noen å prate med, og fellesrådet i Asker er allerede godt i gang med å etablere 13-20 på to ulike steder i Asker. Vi ser at det er et stort behov. Årlig har vi mer enn 100 ungdommer innom her hos oss i Bærum, forteller hun.
På ungdommens premisser
Alle besøk og samtaler hos 13-20 er frivillig, og krever ingen henvisning. Det er ungdommene selv som styrer hva samtalene handler om. 13-20 samarbeider med det øvrige hjelpemiddelapparatet i kommunene, skoler og politi, og tilbudet er uavhengig av livssyn, bakgrunn eller seksuell identitet.
– Vi har stor bevissthet på å lage rammer for møtene og samtalene, slik at ungdommene føler seg trygge. Noen ganger passer det kanskje best å gå en tur, eller ta praten på en kafé, forklarer Anskau.
I Asker vil tilbudet ha base ved innbyggertorget i Heggedal, hvor ungdommene kan komme på besøk uten avtale. I tillegg vil ungdomsdiakonene, som skal drive tilbudet, reise rundt i kommunen.
Akershus fylkeskommune og Asker kommune på besøk hos 13-20 i Bærum sist tirsdag. F.v: Siri Nilssen, Ragnvald Kjuus, Ida Lindtveit Røse, Ida Vesteraas, Hege Merete Borgen Andersen, Olga Marie Brathaug Salen, Karianne Torgersen Rendal, Anne Elisabeth Lønningen, Jon Arve Eide.
Frank Tindvik
Lager ungdomshelsestrategi
Fylkeskommunen jobber med å utvikle en egen ungdomshelsestrategi, hvor samarbeid med kommuner, organisasjoner og frivillighet blir sentralt. Nå vil de ha med 13-20 på laget.
– De sitter på mye nyttig erfaring og kunnskap om målgrupper og temaer her, og vi har derfor nå invitert de med inn i en ressursgruppe som jobber med strategien. Gode forebyggende tilbud, slik som 13-20, er utrolig viktig for å bidra til å styrke unges helse. Det er også viktige tilbud i et samfunns- og folkehelseperspektiv, sier fylkesråden.
Ungdomshelsestrategien er en prioritert satsing i fylkesrådets politiske plattform. Strategien skal bidra til å motvirke utenforskap, og til å styrke helsen til barn og ungdom i Akershus.
Fakta om 13-20
- gratis samtaletilbud for ungdom i alderen 13-20 år
- trygge samtaler med fagpersoner
- ingen henvisning er nødvendig
- åpent for alle, uansett bakgrunn, livssyn eller identitet
- Finnes flere steder i Norge, inkludert Bærum, Ås, Sandefjord og Bergen
Les mer på nettsiden til 13-20