Lærlinger møttes for å utveksle erfaringer

Denne våren reiste 23 lærlinger til utlandet for å ta en del av sin læretid der. Denne uken møttes de i Oslo for å utveksle erfaringer.

Bilde av lærlinger som står samlet på en gangbro - Klikk for stort bildeNorske og utenlandske lærlinger samlet i Oslo André Strand, Akershus fylkeskommune

Til sammen er det 23 lærlinger fra Akershus, fra 15 forskjellige fag, som har vært utplassert i en utenlandsk bedrift denne våren – i Danmark, Tyskland, Hellas, Italia og Frankrike. 

Enkelte av lærlingene har hatt noen negative opplevelser fra sitt utenlandsopphold, men for det meste har opplevelsene vært positive for alle. 

– Dette er en fantastisk god ordning, som gjør det mulig for lærlinger å få reise og å få erfaring fra en utenlandsk bedrift. Samtidig som de jobber i utlandet, blir de kjent med et nytt språk, en ny kultur og nye mennesker, sier Lindsay Morgane Kupferstein.

Hun er ansvarlig for ordningen, som Akershus fylkeskommune tilbyr gjennom Erasmus+- midler. 

– Vi satser på at lærlingene vil komme ut av komfortsonen og oppleve stor mestring, og det vitner også tilbakemeldingene vi har fått her i dag. Denne våren er det ingen av lærlingene som har avsluttet oppholdet og reist hjem før tiden, så det tar vi som et godt tegn, fortsetter Lindsay Morgane Kupferstein.

Møtte lærlinger fra Østerrike og Tyskland

Deltakere på samlingen 8. mai fikk også møte fire lærlinger fra Østerrike, som er på utveksling til Norge gjennom Erasmus +-programmet.

De skal jobbe i norske bedrifter, og det var stas for de norske lærlingene å kunne gi tips og dele sine erfaringer om å jobbe i en bedrift i utlandet. 

– Vi har prøvd å koble norske bedrifter med en lærling som har deltatt med de utenlandske lærlingene, slik at de kan oppleve flere sider av internasjonalisering, forklarer Lindsay.

Julius fra Østerrike 

Én slik lærling er østerrikske Julius. Han skal akkurat i gang med sitt Norgesopphold, og vil bli fulgt opp av norske William, som nettopp har kommet tilbake fra Tyskland. 

De er begge møbelsnekkerlærlinger, og de neste fem ukene skal Julius og Williams jobbe sammen i en møbelsnekkerbedrift i Bærum.

To lærlinger  - Klikk for stort bildeFra venstre: William Holter Hovind og Julius Flatz André Strand, Akershus fylkeskommune

– Jeg ser frem til å få nye jobberfaringer fra Norge, og bli kjent med nordmenn og norske tradisjoner, sier Julius.

Hvordan var oppholdet ditt i Tyskland?

– Jeg hadde et nydelig opphold. Hyggelige folk. Veldig trivelig miljø, og jeg ble godt tatt vare på. De neste ukene så er det min tur til å ta vare på Julius her, og det ser jeg frem til, sier William. 

Les mer