Stort engasjement i Akershus for TV-aksjonen

20. oktober skal tusenvis av frivillige gå årets viktigste søndagstur, som bøssebærere for TV-aksjonen. – Vi trenger flere, så registrer deg som bøssebærer hvis du vil bidra til en viktig sak for alvorlig syke barn og deres familier, sier fylkesaksjonsleder Hege Ramm.

Tre aksjonsledere for TV-aksjonen - Klikk for stort bildeF.v Linn Landro, byaksjonsleder Oslo, Trude Boleng, fylkeskoordinator Akershus, Hege Ramm, fylkesaksjonsleder Akershus, Buskerud, Østfold Frank Tindvik

Årets TV-aksjon går til Barnekreftforeningen, som skal etablere familiehus ved universitetssykehusene i Tromsø, Trondheim, Bergen og Oslo. Vi har tatt en prat om årets tema og aksjon med kvinnen som leder TV-aksjonen i de tre fylkene Akershus, Buskerud og Østfold.

Skal holde familiene samlet

Alle barn i Norge som har en alvorlig sykdom, blir behandlet ved et av landets fire universitetssykehus. For mange barn og familier, innebærer det lange avstander mellom deres bosted og sykehus.

– Opprettelsen av familiehusene skal motvirke at familier blir splittet opp under behandlingsperioden. Her kan de bo sammen mens barnet får behandling, og leve et mest mulig normalt hverdagsliv i krevende livssituasjon, forteller Hege Ramm.

Familiehusene vil bestå av leiligheter med fasiliteter like de folk flest har hjemme, hvor familier med et alvorlig sykt barn kan bo sammen under sykehusoppholdet. Det blir også fellesarealer hvor man kan møte andre. Ingen behandling skal foregår i familiehusene, og det er bevisst.

– Disse skal gi et pusterom for barna og deres familier, i en hverdag som består av mange møter med helsepersonell og tøffe behandlinger. Her skal foreldre og søsken kunne bo sammen med det syke barnet, lage måltider, se på TV,  finne roen og gjøre aktiviteter de ønsker. Søsken som er med, vil få tilbud om å gå på sykehusskolen.  

Berømmer kommuner og frivilligheten

TV-aksjonen omtales ofte som verdens største dugnad, og er Norges største innsamlingsaksjon. I år er målet 100 000 bøssebærere på landsbasis. I tillegg bidrar bedrifter, kommuner, frivillige organisasjoner, lag og foreninger, og skoler med et mylder av innsamlingsaktiviteter. 

– Vi opplever høyt engasjement for årets aksjon. Temaet er nært og sterkt, og mange kan relatere seg til det. Det er en markant økning i registrerte bøssebærere nå de siste dagene inn mot aksjonsdagen.

Under vårt intervju, ringer telefonene hyppig, og det strømmer mennesker inn og ut av TV-aksjonens lokaler i Maridalsveien for å hente bøsser. Hvem er egentlig den typiske bøssebæreren, lurer vi?

– De er i alle aldre, og har ulike bakgrunner. Men «den godt voksne kvinnen», og familier med barn, er svært godt representert. Så må jeg trekke frem frivilligheten, kommunene og skolene i Akershus, ja over hele landet. De gjør en uvurderlig innsats, er kreative og entusiastiske.

Ordfører farget håret rosa

På Sætre barneskole i Asker, arrangeres det skoleløp hele fredagen– hvor for eksempel foreldre og besteforeldre kan donere en sum per runde barnet løper. I Bærum og Eidsvoll sørger et samarbeid mellom FAU og den lokale aksjonskomiteen for at kommunene har full dekning på bøssebærere. I Gjerdrum har ti ungdommer i «Unge arrangører» opprettet en spleis, hvor de utfordret ordføreren til å farge håret rosa hvis de samlet inn mer enn 20 000 kroner. I skrivende stund, viser spleisen 29 100 kroner. Og ordfører Arne Johannesen, takker for innsatsen i en Facebook-video – med ny hårfarge.

– Det skjer så mye bra rundt i fylket for å skape oppmerksomhet om årets aksjon. Vi pleier å si at TV-aksjonen ikke bare er en innsamlingsaksjon, men også en holdningskampanje. Ved å være bøssebærer for TV-aksjonen, bidrar man til noe som er større enn seg selv. Vi trenger fortsatt flere bøssebærere, så registrer deg på tvaksjonen.no om du vil bidra, oppfordrer Hege Ramm.

Les mer