Vil ha Årungen som nasjonalanlegg

Årungen ro- og padlearena bør oppgraderes til moderne standard, bli tilgjengelig for flere, og innvilges status som nasjonalanlegg. Det mener fylkesrådet i Akershus. 

Petter Tufte viser Ida Lindtveit Røse Årungen rostadion - Klikk for stort bildeFylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse, Ida Lindtveit Røse på besøk ved Årungen i sommer. Petter Tufte viser frem anlegget. Thomas Buikema Fjærtoft

I sommer vedtok Norges idrettsforbund å innstille til Kultur- og likestillingsdepartementet på at Årungen blir nasjonalanlegg for roing og padling. 

Fylkesrådet i Akershus bevilget før sommeren 150 000 kroner i støtte til prosjektet Nye Årungen. Dette legger opp til en stor oppgradering av anlegget, slik at det tilfredsstiller kravene til en moderne trenings- og konkurransearena – og for å tilfredsstille status som nasjonalanlegg. 

Nå følger fylkesrådet i Akershus opp med mer støtte til det populære anlegget som ligger på Ås. 

Unikt i Norge

Nasjonalanleggsordningen er ute på høring i disse dager, og torsdag vedtok fylkesrådet sitt forslag til innstilling på høringssvar.

– Årungen er et viktig anlegg med høy aktivitet, men det trenger et stort løft hvis det skal fungere som en god arena for bredde- og toppidrett, og internasjonale konkurranser i fremtiden. I dag er det også lite universelt utformet, som gir utfordringer for parautøvere, sier Ida Lindtveit Røse (KrF), fylkesråd for næring, idrett, mangfold og folkehelse.

I sitt forslag til høringssvar til departementet, påpeker fylkesrådet at Årungen er det eneste anlegget i Norge som er aktuelt som arrangør for større internasjonale konkurranser og mesterskap innen roing og Norge, på lik linje med Vikersund (skiflyvning), Vikingskipet (skøyter) og Holmenkollen (skiskyting).

– Dette er et unikt anlegg i nasjonal sammenheng, og det er viktig å ta vare på det og utvikle det også for fremtidens ro- og padleutøvere på ulike nivåer. Status som nasjonalanlegg vil være et viktig grep for å bidra til dette, mener Røse.  

I robåt på Årungen: Ida Lindtveit Røse, fylkesråd for næring, idrett mangfold og folkehelse (KrF), juniorroer Ane Høien og Oskar Sødal, Norges Roforbund Thomas Buikema Fjærtof

Glad for støtte

Anlegget ved Årungen benyttes i det daglige av ro- og padlelandslaget og ulike klubber, og fungerer som den daglige treningsbasen for opptil 100 utøvere. Det første bygget ble reist her allerede i 1962, og står fortsatt – klart for sanering.

– Her møter nybegynnere og unge utøvere de etablerte ro- og padlestjernene, og får inspirasjon og treningsglede. Dessverre er dagens anlegg slitent, og det er lite universelt utformet med dårlige fasiliteter for parautøvere. Et nytt nasjonalanlegg på Årungen vil bedre aktivitetsmulighetene for alle. Vi er glade for at også fylkesrådet nå stiller seg bak vår søknad til departementet om å få status som nasjonalanlegg, sier Petter Tufte, prosjektleder for Nye Årungen.

Fylkesrådet ønsker også å støtte departementets forslag om at anlegg som tildeles mesterskap i fremtiden kan få mulighet til å søke om statlig støtte. 

– Dette kan gi muligheter for Årungen som søker om EM i 2029, men da trenger vi en oppgradert arena til internasjonal standard for mesterskap og aktiviteter for alle. Årungen kan åpenbart bli en arena for de store arrangementene, men vi ønsker også å tilrettelegge for mer lavterskelaktivitet fra innbyggere og besøkende. Det er vanskelig ved dagens anlegg, sier prosjektlederen.

Fylkestinget beslutter fylkeskommunes endelige høringssvar om Nasjonalanleggordningen i sitt møte 24. oktober.