Spennende utflukt i tysk

Jødisk museum skapte engasjement og nysgjerrighet overfor jødisk historie, religion og tradisjoner.

Denne artikkelen er over 1 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Museet forvalter en nasjonal kulturarv og er etablert i en forhenværende synagoge i Calmeyers gate. - Klikk for stort bildeMuseet forvalter en nasjonal kulturarv og er etablert i en forhenværende synagoge i Calmeyers gate. Katja Stadheim

Tyskklassen på Vg3, som for tiden jobber med temaer fra 2. verdenskrig, har vært på Jødisk museum i Oslo (JMO). JMO er en selvstendig stiftelse som samler, bevarer, forsker på og formidler pålitelig kunnskap om jødisk liv og historie i Norge. 

Jødisk Museum i Oslo er i dag en levende møteplass som samler ulike befolknings- og aldersgrupper omkring jødisk kultur før og nå. JMO er pr. i dag tildelt et viktig samfunnsoppdrag overfor skolene og i det pågående arbeidet mot antisemittiske holdninger i samfunnet.

Elevene fikk en interessant omvisning, og ble fortalt historier fra virkeligheten om hva som skjedde med mange av jødene som bodde i Norge fram til 2. verdenskrig, om jøder og nordmenn som flyktet fra nazistene, og skjebner vi knapt kan forestille oss.

Det var synagoge der hvor museet sto frem til 2. Verdenskrig. Før det etterhvert ble museum har det vært både koranskole der, badstue og bad, og rett og slett bare lagerrom. Bygningen ved siden av er den bygningen der flest norske jøder ble arrestert på ett sted, i november 1942 (18-19 personer), og sendt avgårde med MS Donau, så det var mye historie bare i bygningene og stedet. 

Etter museumsbesøket gikk klassen til en av byens "Backstuber" for å smake på tysk bakverk, søte, vaniljefylte, sjokoladefylte, og også salte Brezel, og den tyske pizzavarianten "Flammkuchen". 

Tyske godsaker. - Klikk for stort bildeTyske godsaker. Katja Stadheim