I vg1 er det ikke valgfrie programfag, kun fagene medieuttrykk 1 og mediesamfunnet 1.
I vg2 kan du velge et valgfritt programfag som fordypning – bildefag, lyddesign eller grafisk design. I disse fagene kan du forbedre dine praktiske ferdigheter innen aktuelle programvarer som Adobe Photoshop, Lightroom, InDesign, Illustrator og Premiere (videoredigering) I lyddesign bruker elevene Lydprogrammet Logic (mac) eller ProTools. Det legges vekt på praktiske ferdigheter, og hvordan elevene løser praktiske oppgaver der det kreves planlegging og forståelse for hvordan kommunikasjonen skal fungere.
I vg3 får elevene velge 2 valgfrie programfag. Hvert programfag er et avsluttet kurs for et år. Du kan ikke velge samme kurset i vg2 og vg3, fordi det legges vekt på at du får en god nok faglig bredde i programfagene. Siste året er det to programfag som bare kan velges i Vg3. Mediespesialisering bygger på det programfaget du hadde i vg2. I dette faget kan du være med å etablere din egen elevbedrift. Mediespesialiseringen gir deg mulighet for å være med på å ta oppdrag for oppdragsgivere utenfor skolen. I dette faget kan du selvsagt også fordype deg mer i det fagemnet spesialiseringen er knyttet til, f.eks bildefag som består både av foto og video. I mediespesialisering kan du velge å fordype deg bare i foto eller bare i video.
Tekstfaget er det andre programfag som først kan velge i vg3. I dette faget jobber elvene etter det utvidede tekstbegrepet innen journalistikk, informasjonsarbeid, markedskommunikasjon (reklame) og fiksjon. Litterære sjangere som romaner, noveller, dikt, osv. Men også filmmanus, podcastfortellinger og radiouttrykk.
Fra prosjektuka for MK. Kurs i analog illustrasjon 2021. fra v. Synne Bjerke-Kildal og Anna Nikolaisen
Dagfinn Tvedt