Hva er smittsom hjernehinnebetennelse?
FHI skriver at hjernehinnebetennelse er en sykdom som kommer av meningokokk-bakteriene, som kan gi livstruende sykdom som blodforgiftning og hjernehinnebetennelse. Én av ti som blir syke, dør, og rundt 20 prosent får varige skader. Det er vanlig å ha meningokokker i halsen uten at man blir syk, men selv om du ikke blir syk, kan du likevel smitte andre.
Sykdommen utvikler seg raskt, og det er veldig viktig å komme tidlig til sykehuset om du er syk!
Hvordan vet jeg at jeg er syk?
Det er ikke alltid så lett å vite, fordi sykdommen kan ligne på både fyllesyke og influensa. Sene tegn på sykdommen kan være små røde prikker i huden, som ikke går vekk hvis du trykker på dem med et glass.
Ta kontakt med helsepersonell dersom du har disse symptomene:
- feber
- stiv nakke
- hodepine
- sliten
- oppkast og diaré
- utslett
Slik kan du beskytte deg mot smittsom hjernehinnebetennelse
Vaksine er det mest effektive tiltaket for å beskytte deg mot smittsom hjernehinnebetennelse. Er du mellom 16 og 19 år, bør du vurdere å ta vaksinen. Både yngre og eldre kan også vaksinere seg.
Det finnes ulike vaksinetyper
Kombinasjonsvaksine mot meningokokk serogruppe A, C, W og Y beskytter mot alle disse fire gruppene av meningokokkbakterier. Med dagens smittesituasjon vil ACWY-vaksinen gi bredest dekning i aldersgruppen 16-19 år i Norge. Derfor er det denne vaksinen som primært anbefales til ungdom i Lørenskog. Før det aktuelle i 2023 har vi ikke sett meningokokk B sykdom blant norsk ungdom siden 2014, og vaksinen mot meningokokk type B er først og fremst betegnet som et reiseråd – særlig aktuelt hvis reisen inkluderer aktiviteter med tett samvær som for eksempel festivaler, idrettssamlinger og russetur.
VGS elever i Lørenskog kommune
I Lørenskog får alle elever på VGS tilbud om ACWY-vaksine. Denne settes på VGS i februar/mars 2024 og koster per nå 450 kroner.
Ved ønske om vaksinasjon utenom dette, kan Vaksinekontoret i Lørenskog kontaktes. For mer informasjon, se https://www.lorenskog.kommune.no/tjenester/helse-omsorg-og-sosiale-tjenester/helsestasjon-og-vaksine/vaksine/
Du kan også minske sjansen for å bli smittet eller syk ved å
- ikke dele flaske og glass med andre
- få nok søvn og hvile
- unngå for mye alkohol
- ikke røyke eller snuse
- unngå å kline med mange
Mer informasjon fra FHI