Akershus fylkeskommunes råd for mennesker med funksjonsnedsettelse.
Reglementet for råd for mennesker med funksjonsnedsettelse i Akershus er fastsatt 17.10.2023 av fylkestinget i Akershus med hjemmel i lov 22. juni 2018 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) §§ 5-13, 5-2, 5-12 og forskrift om kommunale og fylkeskommunale råd for eldre, personer med funksjonsnedsettelse og ungdom (forskrift om medvirkningsordninger), fastsatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, samt veilederen utarbeidet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse er i kommuneloven § 5-2 definert som «annet kommunalt organ» og skal følge de samme bestemmelsene som for folkevalgte organer etter § 5-1.
Rådet skal bidra til å sikre en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i alle saker som gjelder mennesker med funksjonsnedsettelse. Rådet har rett til å uttale seg i alle saker som berører mennesker med funksjonsnedsettelse som gruppe, eksempelvis tilgjengelighet, likestilling og arbeid mot diskriminering. Rådet tar ikke opp saker som gjelder enkeltpersoner.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse er et rådgivende organ for fylkeskommunen.
Fylkestinget velger medlemmer til råd for mennesker med funksjonsnedsettelse. Organisasjoner for mennesker med funksjonsnedsettelse har rett til å fremme forslag om medlemmer til rådet.
Virkeperioden er inntil fire år og følger fylkestingsperioden (jf. kommuneloven § 5-12).
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse skal bestå av ni medlemmer og fire varamedlemmer. Det skal oppnevnes tre medlemmer fra fylkestinget med tre personlige varamedlemmer.
Rådet skal ha en bred sammensetning med hensyn til alder, kjønn, geografi, ulike funksjonsnedsettelser og organisasjonsbakgrunn.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse konstituerer seg selv og velger selv leder og nestleder.
Fylkeskommunen skal sørge for at rådet sikres en bred, åpen og tilgjengelig medvirkning i alle saker som berører mennesker med funksjonsnedsettelse. Fylkesrådet og fylkestinget legger fram saker som gjelder mennesker med funksjonsnedsettelse for rådet.
Fylkestinget etablerer rutiner som sikrer at rådet mottar saker på et så tidlig tidspunkt i saksbehandlingen at uttalelsen fra rådet har mulighet til å påvirke utfallet av saken.
Uttalelsene fra råd for mennesker med funksjonsnedsettelse skal følge saken til endelig avgjørelse i fylkestinget eller andre utvalg med vedtaksmyndighet.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse kan på fritt grunnlag be om å få delta tidlig i saksbehandling, planprosesser mv.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse kan på eget initiativ ta opp og utrede saker.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse kan drive informasjonsarbeid både utad og innad i fylkeskommunen.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse kan sende egne pressemeldinger, brev, uttalelser og egne høringssvar.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse skal legge til rette for samarbeid med de kommunale rådene i Akershus og de andre fylkeskommunale rådene
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse kan be om møter med fylkesrådet og dets administrasjon for informasjon om saker.
Leder og nestleder skal ha møter med fylkesordfører, fylkesrådsleder og relevante fylkesråder ved behov og minst to ganger i året.
5.1 Årsmelding
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse skal hvert år legge fram årsmelding for fylkestinget.
5.2 Møte og talerett
Fylkesordfører/møteleder kan gi rådets leder eller den leder utpeker anledning til å tale i konkrete saker som råd for mennesker med funksjonsnedsettelse har behandlet.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse skal følge kommunelovens bestemmelser om saksbehandling i kapittel 11. Rådet har rett til å uttale seg før fylkestinget fastsetter saksbehandlingsregler for dem.
6.1 Møter og innkalling
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse behandler saker og treffer vedtak i møter.
Møter skal holdes etter oppsatt plan. Møtene skal være åpne dersom det ikke foreligger forhold som gjør at møtet lukkes, jamfør kommuneloven § 11-5.
Leder av råd for mennesker med funksjonsnedsettelse setter opp saksliste, med bistand fra sekretariatet.
Innkallingen sendes til organets medlemmer som hovedregel 7 dager før møtet. Det skal føres protokoll fra møtene. Innkallinger og protokoller publiseres på Akershus fylkeskommunes nettsider.
For å være vedtaksføre må minst halvparten av medlemmene være til stede og avgi stemme i den aktuelle saken. I andre saker enn de som gjelder valg, er møtelederens stemme avgjørende hvis antallet stemmer for og imot et forslag er likt.
6.2 Møteplikt
Medlemmene i råd for mennesker med funksjonsnedsettelse plikter å møte med mindre det foreligger gyldig forfall. Som gyldig forfall regnes: sykdom, velferd, omsorg og uoppsettelig arbeid. Et medlem eller et innkalt varamedlem som er forhindret fra å møte, skal snarest mulig melde dette til møtelederen/sekretariatet og opplyse om forfallsgrunnen.
6.3 Taushetsplikt og inhabilitet
Kommunelovens og forvaltningslovens regler om taushetsplikt og inhabilitet gjelder ved behandling av saker i råd for mennesker med funksjonsnedsettelse.
Må et medlem søke møteleder om permisjon under møtet, gjelder krav om gyldig forfall på samme måte. Møteleder (ved sekretariatet) kaller straks inn varamedlem i henhold til kommunelovens regler. Det samme gjøres når møteleder er kjent med at en representant må fratre som inhabil i sak som skal behandles i møte. Søknad om forfall/permisjon avgjøres av møteleder.
Fylkestingets sekretariat sørger for bistand til rådet. Omfanget og innholdet skal være tilstrekkelig til at rådet kan utføre sine oppgaver på en god måte.
Sekretariatet er koordinator for rådet, i tillegg til å ta seg av eventuelle saksforberedelser, utsending av papirer og ha ansvar som møtesekretær.
Rådet eller sekretariatet kan be om faglig bistand fra rådsområdene. Rådet har rett til å uttale seg før fylkestinget setter ned et sekretariat.
Fylkestinget skal vedta budsjett for råd for mennesker med funksjonsnedsettelse. Rådet har rett til å uttale seg før fylkestinget vedtar budsjett.
Råd for mennesker med funksjonsnedsettelse har eget budsjett. Budsjettet skal dekke utgifter til møteavvikling, reiseutgifter, overnatting, kursvirksomhet, befaring samt utgifter til konferanser arrangert av rådet.
Medlemmene av rådet får møtegodtgjøring og erstatning for tapt arbeidsfortjeneste og økonomiske tap etter forskrift om folkevalgtes arbeidsvilkår.
Det gis ikke godtgjøring for å møte i fylkestinget eller andre organer der representanten for råd for mennesker med funksjonsnedsettelse ikke er oppnevnt av fylkestinget.
Etiske retningslinjer for folkevalgte i Akershus fylkeskommune gjelder også for medlemmene av råd for mennesker med funksjonsnedsettelse.