Skolen tilbyr flere ulike programfag. Alle programfagene nedenfor tilbys ikke innenfor alle utdanningstilbudene.
Fagene det ligger informasjon om er de fagene som ligger til valg. Resultatet av prøvevalget, elevenes etterspørsel og hvilke lærekrefter skolen har til rådighet avgjør hvilke fag som faktisk vil bli tilbudt. Listen er alfabetisk sortert.
Biologi består av biologi 1 og biologi 2. Disse undervises vekselsvis annethvert år. Fagene bygger ikke på hverandre, men sammen gir de fordypning.
Biologi 1
5 timer pr. uke
Eksamensform: Muntlig-praktisk
Biologi handler om livet på jorda og sammenhenger mellom biologisk mangfold og biologiske prosesser. Faget skal bidra til at du forstår sammenhenger i naturen, og gi deg kunnskap om sammenhenger mellom helse og livsstil. Biologi skal bidra til forståelse av egenverdien til naturen og artene, og til respekt for alt levende. Temaene i biologi 1 er anatomi og fysiologi (kroppens systemer), cellebiologi, økosystemet og biologisk mangfold.
Biologi 1 kan være nyttig for de som skal studere biologi, sykepleie, bioingeniør, farmasi, veterinær, dyrepleier, medisin, psykologi og andre studier som handler om kroppen. Du kan lese mer om faget på vilbli.no
Biologi 2
5 timer pr. uke
Eksamensform: Skriftlig og muntlig-praktisk
Biologi 2 handler om livet på jorda og sammenhenger mellom biologisk mangfold, evolusjon og biologiske prosesser. Kompetanse i biologi, etisk bevissthet og miljøbevissthet danner grunnlaget for en bærekraftig forvaltning av biomangfoldet og for å sikre vårt eget livsgrunnlag for fremtiden. Faget skal bidra til at elevene forstår sammenhenger i naturen og hvordan menneskelig aktivitet påvirker naturen. Temaene i biologi 2 er populasjonsøkologi, naturens kretsløp, enzymer, fotosyntese, evolusjon, arv og genteknologi.
Biologi 2 kan være nyttig for de som skal studere biologi, sykepleie, bioingeniør, farmasi, veterinær, dyrepleier, medisin, psykologi og andre studier som handler om kroppen. Du kan lese mer om faget på vilbli.no
5 timer pr. uke
Eksamensform: Muntlig - praktisk
Breddeidrett passer for deg som er glad i idrett og aktivitet og ønsker å få en bred og allsidig idrettserfaring. Du får trene og utvikle kunnskaper og ferdigheter innenfor basistrening, aktivitet til musikk, helsefremmende og skadeforebyggende trening, tradisjonelle idretter, nye og alternative aktiviteter. Du får lære om trening og aktivitet som fremmer god fysisk, psykisk og sosial helse. Du får oppleve utfordringer som skaper glede og mestringsfølelse både individuelt og i samarbeid med andre.
Skal du studere videre er breddeidrettsfaget relevant for folkehøgskoler og høyere utdannelse innenfor idrett, trening og helse, personlig trener, sports management, politiet og forsvaret. Faget tilbys til vg3- elever. Du kan lese mer om breddeidrett på vilbli.no.
Engelsk 1
5 timer pr. uke
Eksamensform: Du kan trekkes ut til en skriftlig og/eller muntlig eksamen
I engelsk 1 skal du ha en muntlig og en skriftlig karakter.
Er du interessert i aktuelle samfunnsdebatter i engelskspråklige land? Liker du å utforske innflytelsen til og bruken av det engelske språket i informasjons- og meningsutveksling globalt? Hvis du synes at disse temaene høres spennende ut og du trives med å bruke engelsk på litt mer avansert nivå, så er dette faget et bra valg for deg!
I engelsk 1 følger vi med engelskspråklige medier, ser på dokumentar og leser fagspesifikke tekster på engelsk. Dette faget gir mulighet til å ta engelsken din på et høyere nivå. Du skal bruke et rikt og presist ordforråd, produsere ulike tekster, podkaster, videoer, med å være med på klassedebatter og utveksle ideer med medelevene. Faget forbereder til å skrive engelske tekster på et akademisk nivå, noe som kan være veldig nyttig hvis du vurderer studier på engelsk eller i utlandet! Du kan lese mer om faget på vilbli.no.
Engelsk 2
5 timer pr. uke
Eksamensform: Du kan trekkes ut til en skriftlig og/eller muntlig eksamen
I engelsk 2 skal du ha en muntlig og en skriftlig karakter.
Er du interessert i aktuelle samfunnsdebatter i engelskspråklige land? Liker du å utforske innflytelsen til og bruken av det engelske språket i informasjons- og meningsutveksling globalt? Hvis du synes at disse temaene høres spennende ut og du trives med å bruke engelsk på litt mer avansert nivå, så er dette faget et bra valg for deg!
I engelsk 2 utforsker og drøfter vi noen engelskspråklige lands språklige, kulturelle og politiske innflytelse i verden og sammenligner samfunnsmessige og politiske forhold i to engelskspråklige land ut fra historiske sammenhenger. I tillegg får du utforske og presentere et selvvalgt emne. Hva er du mest interessert i? Dette faget gir mulighet til å ta engelsken din på et høyere nivå. Du skal bruke et rikt og presist ordforråd, produsere ulike tekster, podkaster, videoer, med å være med på klassedebatter og utveksle ideer med medelevene. Faget forbereder til å skrive engelske tekster på et akademisk nivå, noe som kan være veldig nyttig hvis du vurderer studier på engelsk eller i utlandet! Du kan lese mer om faget på vilbli.no.
Entreprenørskap og bedriftsutvikling består av Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1 og Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2. Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2 er en videreføring av Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1.
5 timer pr. uke
Eksamensform Entreprenørskap og bedriftsutvikling 1: Muntlig-praktisk
Eksamensform Entreprenørskap og bedriftsutvikling 2: Skriftlig eller muntlig-praktisk
Entreprenørskap og bedriftsutvikling handler om innsikt i etablering og videreutvikling av virksomheter. Faget skal gi elevene en teoretisk og praktisk forståelse av hvordan mennesker og virksomheter kan påvirke utviklingen av næringsliv og samfunn.
Kjerneelementer
- Innovasjon
- Verdiskapning og bærekraft
- Strategi og virksomhetsutvikling
Faget Entreprenørskap og bedriftsutvikling passer for deg som tenker deg videre studier innen markedsføring, entreprenørskap eller andre økonomi fag. Du kan lese mer om entreprenørskap og bedriftsutvikling på vilbli.no.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Muntlig - praktisk
Programfaget gir deg grunnlag for å forstå hvor viktig trykketeknikken og fotografiet er som eget uttrykksmiddel og som et uttrykk for kulturstrømninger. Programfaget har også et kunstnerisk perspektiv der ditt personlige uttrykk står i sentrum. Gjennom eget skapende arbeid med foto, trykk og grafiske teknikker vil du få mulighet til å utvikle eget uttrykk og kunnskap om og ferdighet i visuell kommunikasjon. Undervisningen er i hovedsak praktisk rettet med teori innbakt i praktiske øvelser, innlæring av teknikker, utprøvinger av arbeidsmåter i verksted og praktiske oppgaver. Du vil få innblikk i hvordan sentrale kunstnere og håndverkere jobber med trykk og foto gjennom forelesninger, videoer, galleri- og museumsbesøk. Faget krever ikke forkunnskaper i foto eller tegning. Faget tilbys til vg3- elever. Du kan lese mer om foto og grafikk på vilbli.no.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Kan trekkes ut til en skriftlig og/eller muntlig eksamen
Språk er sentralt i en global verden! Språk åpner dører!
Det å kunne språk, gjør at man forstår kulturen bedre. Det å forstå kulturen, gjør at man enklere lærer seg språket. Du får mulighet til å møte mennesker på en helt annen måte når du kan språket de snakker. Og hvem vet, kanskje det vil hjelpe deg til å finne kjærligheten?
Fremmedspråk 3 handler om å kunne fordype seg i et lands kultur og samfunnsforhold. Faget gir interkulturell forståelse og fremmer mangfold. Vi hører musikk, leser tilpassa og autentiske tekster og ser filmer. Faget gir studie- og jobbmuligheter i Norge og andre land! Eksempler er innenfor helse, eksport, turisme, diplomati og alle internasjonale organisasjoner. Arbeidsgivere etterspør mennesker med språkkompetanse utover engelsk! 7 av 10 bedrifter i Norge har kontakter i utlandet. Både franske, tyske og spanske bedrifter har kontor i Norge. Norske bedrifter har kontorer i Frankrike, Tyskland og Spania. Ikke nøl! Velg Fremmedspråk III! Du kan lese mer om fremmedspråk nivå III på vilbli.no.
Fysikk består av to programfag: Fysikk 1 og Fysikk 2. Fysikk 2 bygger på Fysikk 1.
5 timer pr. uke
Eksamensform Fysikk 1: Praktisk muntlig
Eksamensform Fysikk 1: Skriftlig/Praktisk muntlig
Fysikk handler om å forstå den fysiske verden, fra de minste partiklene til hele universet.
Faget gir elevene innsikt i hvordan verden er bygget opp, muligheter til å se sammenhenger i naturlige fenomener og verktøy til å forutsi utfall av fysiske prosesser.
Fysikk handler også om hvordan teknologisk utvikling påvirker individet og samfunnet. Kompetanse i analytisk tenkning og problemløsing forbereder elevene til videre utdanning og arbeidsliv. Du kan lese mer om fysikk på vilbli.no.
Programfaget Historie og filosofi består av de to fagene Historie og filosofi 1 og Historie og filosofi 2. Disse undervises vekselvis annethvert år.
Historie og filosofi 1
5 timer pr. uke.
Eksamensform: Muntlig
Historie og filosofi handler om å utvikle selvstendig filosofisk tenkning og forståelse av hvordan mennesket og samfunnet er formet av historie og selv skaper historie. Her får du trening i åpen dialog, filosofisk refleksjon og historisk bevissthet, slik at du kan møte nåtidens og framtidens utfordringer med en undersøkende og nysgjerrig holdning. Historie og filosofi 1 dreier seg om historie og filosofi fra antikken til moderne tid. Faget er relevant for deg som forbereder deg på et samfunns- og arbeidsliv der det er viktig å tenke kritisk og kreativt. Er du nysgjerrig på å lære om hvorfor og hvordan samfunnet og tenkningen har utviklet seg slik den har, er dette faget for deg. Du kan lese mer om historie og filosofi på vilbli.no.
Historie og filosofi 2
5 timer pr. uke.
Eksamensform: Skriftlig og muntlig
Historie og filosofi handler om å utvikle selvstendig filosofisk tenkning og forståelse av hvordan mennesket og samfunnet er formet av historie og selv skaper historie. Her får du trening i åpen dialog, filosofisk refleksjon og historisk bevissthet, slik at du kan møte nåtidens og framtidens utfordringer med en undersøkende og nysgjerrig holdning. Historie og filosofi 2 dreier seg om historie og filosofi fra moderne tid opp til i dag, særlig er filosofien sentralt i dette faget. Faget er relevant for deg som forbereder deg på et samfunns- og arbeidsliv der det er viktig å tenke kritisk og kreativt. Er du nysgjerrig på å lære om hvorfor og hvordan samfunnet og tenkningen har utviklet seg slik den har, er dette faget for deg. Du kan lese mer om historie og filosofi på vilbli.no.
Dette faget består av Kjemi 1 og Kjemi 2. Fagene bygger på hverandre, så du må ta Kjemi 1 før du tar Kjemi 2.
5 timer pr. uke i Kjemi 1
Eksamensform i Kjemi 1: Muntlig
5 timer pr. uke i Kjemi 2
Eksamensform i Kjemi 2: Skriftlig 5 timer eller praktisk-muntlig
Kjemi er et fag som har en viktig plass i alle samfunnsområder, siden alt som eksisterer, består av atomer. En grunnleggende forståelse av kjemi er viktig både i dagliglivet og i svært mange yrker, både for å forstå hva som skjer og for å planlegge HMS-tiltak (Helse, Miljø, Sikkerhet).
Faginnhold/kompetansemål: naturvitenskapelige modeller og teorier hvordan stoffer (materie) er bygd opp; utforske hvilke egenskaper stoffer har, hvordan de reagerer, hvordan vi kan bruke kjemiske metoder til å analysere verden rundt oss, og lære mange ulike beregningsmetoder. Forståelse og bruk av Periodesystemet. Navnsetting av uorganiske og organiske stoffer. Kjemiske reaksjonslikninger og kjemisk likevekt er svært sentralt.
Kjemikunnskaper er spesielt viktig hvis du skal studere realfag og mange ingeniørfag, men også hvis du skal jobbe i det offentlige som saksbehandler på ulike nivå.
Kjemi 1 og Kjemi 2 er OBLIGATORISK programfag i VGS for alle som skal studere ernæring, farmasi, medisin, odontologi eller skal bli veterinær. Du kan lese mer om kjemi på vilbli.no.
Dette faget består av Markedsføring og ledelse 1 og Markedsføring og ledelse 2. Fagene bygger på hverandre.
5 timer pr. uke
Eksamensform Markedsføring og ledelse 1: Muntlig
Eksamensform Markedsføring og ledelse 2: Muntlig eller skriftlig
Markedsføring og ledelse handler om å tilpasse produkter og tjenester til markeder og målgrupper og innsikt i hvordan markedsføring, ledelse og beslutninger henger sammen.
Kjerneelementer
- Markedsanalyse og innsikt
- Markedsstrategiske vurderinger
- Faglig kreativitet og problemløsning
Faget markedsføring og ledelse passer for deg som tenker deg videre studier innen markedsføring og andre økonomi fag. Du kan lese mer om markedsføring og ledelse på vilbli.no.
Matematikk R- matematikk for realfag
Matematikk R består av R1 (Vg2) og R2 (Vg3). Fagene bygger på hverandre, og sammen gir de fordypning i matematikk som kreves til videre studier innen realfag. For noen studier kreves kun R1.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Skriftlig eller muntlig
Matematikk R handler om å forstå moderne anvendelser av matematikk i realfaglige og samfunnsfaglige sammenhenger. Faget gir elevene mulighet til å utvikle et presist språk for kritisk tenkning, evne til problemløsing og matematisk forståelse. Matematikk R handler om å tilegne seg og forstå matematiske verktøy og om å anvende verktøyene i utforsking og analyse av problemstillinger knyttet til realfag og samfunn. Kompetanse om teoretiske og praktiske anvendelser av matematikk forbereder elevene til videre arbeid og utdanning som stiller krav om matematisk forståelse.
Hovedområder i R1: arbeid med reelle datasett, funksjonsanalyse, bruk av potenser og logaritmer, geometri med vektorregning
Matematikk for realfag gir fordypning i matematikk for videre studier og arbeid innen naturvitenskap, medisin, teknologi, datafag, økonomi og utdanningssektoren. Gjennom trening av regneferdigheter, både med og uten digitale hjelpemidler, utvikles et grunnlag og en nødvendig kompetanse for videre arbeid med matematikk. Du kan lese mer om matematikk R1 på vilbli.no.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Skriftlig eller muntlig
Matematikk R handler om å forstå moderne anvendelser av matematikk i realfaglige og samfunnsfaglige sammenhenger. Faget gir elevene mulighet til å utvikle et presist språk for kritisk tenkning, evne til problemløsing og matematisk forståelse. Matematikk R handler om å tilegne seg og forstå matematiske verktøy og om å anvende verktøyene i utforsking og analyse av problemstillinger knyttet til realfag og samfunn. Kompetanse om teoretiske og praktiske anvendelser av matematikk forbereder elevene til videre arbeid og utdanning som stiller krav om matematisk forståelse. Hovedområder i R2: rekker og følger, funksjonsanalyse med derivasjon og integrasjon, parameterframstillinger, vektorregning i rommet, trigonometriske funksjoner og identiteter, bevis
Matematikk for realfag gir fordypning i matematikk for videre studier og arbeid innen naturvitenskap, medisin, teknologi, datafag, økonomi og utdanningssektoren. Gjennom trening av regneferdigheter, både med og uten digitale hjelpemidler, utvikles et grunnlag og en nødvendig kompetanse for videre arbeid med matematikk. Du kan lese mer om matematikk R2 på vilbli.no.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Skriftlig
Forutsetning: Matematikk 1T
S-matematikk regnes både som realfag og samfunnsfag. Matematikk S handler om å forstå moderne anvendelser av matematikk i samfunnsfaglige og økonomiske sammenhenger. Faget gir deg mulighet til å utvikle matematisk forståelse og evne til å løse matematiske problemstillinger.
Kompetanse om teoretiske og praktiske anvendelser av matematikk forbereder deg til videre arbeid og utdanning som stiller krav om matematisk forståelse. Faget gir rom for kreativitet og skapertrang ved at du får tid til å tenke, reflektere og resonnere matematisk, stille spørsmål og oppleve at faget er relevant. Problemløsingsstrategier spiller en vesentlig rolle når man skal løse matematiske problemer, og kan bidra til at du blir mer bevisste på egen læring. Ikke minst gjelder dette når man skal programmere løsninger i Python.
Hovedområdene som omhandles i S1:
- Algebra
- Funksjoner og vekst
- Programmering
- Sannsynlighet
- Økonomiske modeller
De fleste temaene i S1 er knyttet til praktiske problemstillinger innenfor samfunnsfagene. For å velge dette faget, bør du derfor interessere deg for matematikk koblet mot samfunnsfagene. Noen studiesteder som krever R1 vil også godta S1 og S2 ( for eksempel Siviløkonomstudiet). Du kan lese mer om matematikk S1 på vilbli.no.
5 timer pr. uke.
Eksamensform: Skriftlig
Forutsetning: Matematikk S1
S-matematikk regnes både som realfag og samfunnsfag
Temaer som omhandles i S2 er:
- Algebra
- Funksjoner
- Programmering
- Sannsynlighet
- Statistikk
- Økonomiske modeller
S1 og S2 gir 0,5 realfagspoeng hver. Du kan lese mer om matematikk S2 på vilbli.no.
5 timer per uke
Eksamensform: Ingen. Faget vurderes ikke med karakter men med deltatt.
I dette faget jobber vi mye med emner fra de andre fagene, særlig norsk og historie. Vi jobber både med å forstå begreper, skrive og snakke, og målet er å bli bedre i norsk og oppnå bedre resultater i alle fag.
Faget er et tilbud til elever som har hatt mangelfull norsk grunnskoleopplæring på grunn av få års opphold i landet, og som har en språk- og kulturbakgrunn som er fjern fra den norske. Elevene kan ha faget i både 2. og 3. klasse hvis kravene til fordypning i programfag er oppfylt gjennom andre fag.
5 timer per uke
Eksamensform: Skriftlig eller muntlig
Faget handler om både norsk og internasjonal politikk, samt en grundig gjennomgang av menneskerettighetenes bakgrunn, verdigrunnlag og status i verden. Faget tar for seg både nasjonale og internasjonale politiske konflikt og samarbeidsforhold. Det er nært knyttet opp til dagsaktuelle temaer som miljøutfordringen, terror, demokratiets utfordringer samt politiske prosesser i viktige stater og regioner. Faget passer for deg som ønsker å studere statsvitenskap, samfunnskunnskap, medieretta fag eller internasjonale studier. Du kan lese mer om politikk og menneskerettigheter på vilbli.no.
Psykologi består av Psykologi 1 og psykologi 2. Fagene kan tas uavhengig av hverandre.
Psykologi 1
5 timer pr. uke
Eksamensform: Du kan trekkes ut til muntlig eksamen
Standpunkt: Psykologi 1 er et avsluttende fag
Undervises hvert år
Hvordan jobber vi med faget
- Vi jobber med psykologiske teorier og begreper
- Vi utforsker og diskuterer og bruker eksempler
- Vi ser filmer og knytter disse til deler av faget
- Vi aktualiserer gjennom å bruke aktuelle artikler/filmer og ser sammenhenger ved å knytte dette til teorier og begreper
- Vi arbeider i grupper og individuelt
Kjerneelementene i faget er
- Tanker, emosjoner og atferd - det handler om å forstå menneskets tanker, følelser og atferd gjennom ulike perspektiver, metoder og teorier.
- Menneskets utvikling og samspill – det handler om hvordan arv og miljø og psykologiske prosesser påvirker menneskets utvikling: Født sånn eller blitt sånn
- Læring, tenking og motivasjon – det handler om hvordan vi oppfatter verden, og om hvordan sansing, tenking, hukommelse og motivasjon henger sammen
- Vitenskapelig og kritisk tenkning - det handler om å være bevisst på kilder og lære om ulike forskningsmetoder. Legge til rette for nysgjerrighet for fagets egenart og kreativitet gjennom begreper, metoder og kritisk tenkning.
- Folkehelse og livsmestring - hva kan fremme og hemme psykisk helse. Hvilke konsekvenser kan blant annet utenforskap ha for psykisk helse.
Er du interessert i mennesker og ønsker å forstå mer av mennesket, er dette faget for deg: Faget skal bidra til refleksjon omkring og forståelse av menneskelig mangfold og likeverd. Du kan lese mer om psykologi på vilbli.no.
Psykologi 2
5 timer pr. uke
Eksamensform: Muntlig eller skriftlig
Standpunkt: Psykologi 2 er et avsluttende fag med en karakter.
Undervises hvert år
Hvordan jobber vi med faget
- Vi jobber med teori og begreper
- Vi utforsker og diskuterer
- Vi ser filmer og knytter disse til deler av faget
- Vi aktualiserer gjennom å bruke aktuelle artikler/filmer og ser sammenhenger ved å knytte disse til teorier og begreper
- Vi arbeider i grupper og individuelt
Kjerneelementene i faget er
- Du skal finne og vurdere informasjon for å analysere faglige spørsmål
- Du skal planlegge og gjennomføre en undersøkelse med en psykologisk problemstilling
- Du skal sammenligne og anvende teorier og vurdere forskjellige forklaringer på psykologiske problemstillinger
- Du skal lære om gruppedynamikk og hvordan grupper kan påvirke holdninger, atferd og identitet
- Drøfte årsaker til utenforskap og reflektere over konsekvenser for individet
- Gjøre rede for hva som påvirker utviklingen av sosial kompetanse og betydningen av å ha sosial kompetanse
- Gjøre rede for mellommenneskelige konflikter og hva som kan bidra til konflikter og løse konflikter
- Lære mer om synet på psykisk helse og reflektere over hva som skiller psykiske vansker og lidelser.
- Utforske samspillet mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer for utvikling av god psykisk helse og drøfte forebygging og behandling av psykiske vansker og lidelser i lys av dette.
Er dette faget noe for deg?
Ønsker du å lære mer om mennesket i gruppe og hvordan grupper kan påvirke mennesket, er du interessert i å lære mer om psykisk helse og utenforskap, mellommenneskelige konflikter og utvikling av sosial kompetanse og mye mer. Da er dette faget for deg. Du kan lese mer om psykologi på vilbli.no.
Samfunnsøkonomi består av Samfunnsøkonomi 1 og Samfunnsøkonomi 2. Fagene bygger på hverandre.
5 timer pr. uke
Eksamensform Samfunnsøkonomi 1: Muntlig
Eksamensform Samfunnsøkonomi 2: Muntlig/skriftlig
Samfunnsøkonomi handler om å forstå det økonomiske samspillet mellom ulike aktører i privat og offentlig sektor i Norge, og mellom Norge og andre land.
Kjerneelementer:
- Ressursbruk og fordeling
- Samfunnsøkonomisk metode og analyse
- Makroøkonomi og økonomisk politikk
Faget samfunnsøkonomi passer for deg som tenker deg videre studier innen statsvitenskap, samfunnsøkonomi, markedsføring eller finans. Du kan lese mer om samfunnsøkonomi på vilbli.no.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Du kan trekkes ut til enten skriftlig eller muntlig eksamen
Sosialkunnskap skal bidra til at du utvikler demokratiske verdier som menneskeverd, inkludering og likestilling. Faget skal også fremme evnen til kritisk tenkning og til å utforske ulike samfunnsforhold. Du vil utvikle større forståelse av mangfoldet og variasjonen blant majoritets-, urfolks- og minoritetsgrupper og gi grunnlag for å kunne reflektere over egen og andres identitet.
Faget skal gi deg verktøy til å forstå deg selv som en del av samfunnet og reflektere over utfordringer og muligheter knyttet til identitet og livsmestring. Sosialkunnskap skal danne grunnlag for å drøfte hvordan individer, grupper, organisasjoner og institusjoner fungerer sammen, og gi innsikt i årsaker til sosiale problemer, marginalisering og utenforskap. Sammen med kunnskaper om inkludering i arbeidslivet, skal dette forberede deg til videre studier og arbeidsliv.
Faget er nyttig å kombinere med psykologi. Tar du sosialkunnskap, øver du opp evnen til kritisk tenkning og til å gå i dybden på ting. Dette er svært nyttig i videre studier! Du kan lese mer om sosialkunnskap på vilbli.no.
5 timer pr. uke
Eksamensform: Du kan bli trukket ut til muntlig eksamen (med forberedelsedel)
Med dette faget får du samfunnsvitenskapelig innsikt i det moderne samfunnet og samfunnsutviklingen. Du vil utvikle forståelse av hvilken betydning sosiale og kulturelle prosesser har for individet og samfunnet, og også få forståelse av ulike levemåter og perspektiver- På den måten vil du utvikle demokratisk medborgerskap i det mangfoldige samfunnet.
Faget skal videre gi innsikt i hvordan samfunn, kultur og individ preges av mangfold, globalisering og raske teknologiske endringer, og slik legge til rette for videre studier og arbeidsliv. Sosiologi og sosialantropologi skal bidra til bevisstgjøring av hvordan identitet dannes, og skape grunnlag for aktiv medvirkning i inkluderende, likeverdige og mangfoldige fellesskap. Faget skal også bidra til at du lærer å tenke vitenskapelig, kunnskapsbasert og kritisk i møte med spørsmål som berører individ og samfunn. Faget er et godt utgangspunkt for å bli en opplyst samfunnsborger og vil være nyttig i forbindelse med alle yrker hvor du samhandler med andre mennesker. Du kan lese mer om sosiologi og sosialantropologi på vilbli.no.
Språk åpner dører i en globalisert verden. Å lære et fremmedspråk dreier seg først og fremst om å bruke språket; lese, lytte, snakke og skrive i ulike sammenhenger. Har du ikke hatt fremmedspråk før du starter på videregående skole må du ta Spansk I+II. Faget har 113 timer på Vg1 og 112 timer på Vg2. På vg3 fortsetter du på nivå II med 140 timer spansk Du kan lese mer om spansk I+II på vilbli.no.
Opp til start igjen
For mer informasjon, se også vilbli.no