Politikk og menneskerettighetselever på studietur til Berlin

Sandvika videregående skole sender hvert år sine Politikk og menneskerettighetselever på studietur til Berlin.

Hvorfor vi drar på studietur

Å dra på studietur gir elevene et unikt innblikk i hva som har formet et samfunn og elevene tar med seg inntrykk for resten av livet. Berlin er en by full av historie og kultur og en ypperlig arena for læring. 

Dette besøkte vi på turen

Programmet var smekkfullt og høydepunktene mange. Vi hadde en sen ettermiddag i Stasi-fengslet og en grytidlig morgen i kuppelen på Bundestag. I Stasi- fengslet fikk vi omvisning i omgivelsene og vi fikk historier fra guider som virkelig fikk frem hvordan det var å leve i et totalitært regime. 

Vi besøkte Jødisk museum, et besøk som flere av elevene trakk frem som noe av det som gjorde sterkest inntrykk. 

Tyskland har mange "Gedenkstätte" i bybildet og vi oppsøkte flere av dem, både for å lære om realhistorien og for å reflektere rundt minnepolitikk og hvordan samtiden formes av historien, og omvendt.

Tyskland er Norges viktigste samarbeidspartner i Europa, ikke minst innenfor forsvar og energi. Dette fikk vi en fin innføring i da vi besøkte den norske ambassaden. 

Elevene ga selv uttrykk for at turen har gitt dem en dypere forståelse for konsekvenser av politikk og veivalg vi gjør hver dag i et samfunn.